Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.06.2004, 12:11   #1
wwojtek26
knoblauch

Data rejestracji: 26.05.2004
wwojtek26 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
napisy w maestro

wiem że moje problemy mogą być dla niektórych przygnębiające,ale znów nie mogę sobie z czymś poradfzić.Tym razem są to napisy.Przerabiam je programem subtitleworkshop,wrzucam do maestro,program normalnie je widzi,edytuje itp.Lecz kiedy zrobię już authoring...w filmie nie ma napisów.odtwarzam plik vob w power dvd,nigdzie nie widzę możliwości wrzucenia napisów,a te też się nie wyświetlają.więc co źle robię?Jeszcze jedno-mój dvdmaestro nie ma podglądu,przy odpalaniu program informuje mnie że nie ma coderów czy coś takiego.
wwojtek26 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.06.2004, 15:32   #2
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co do napisów to polecam zapoznanie się z tym tematem http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=21085 w nim jest opisane co i jak zrobić

a podgląd to szukaj tu http://www.cobraverde.net/

a to wszystko jak widzisz znajduje się na forum wystarczy tylko poszukać
i jeszcze taka mała pomoc http://forum.cdrinfo.pl/search.php?
Stary 14.06.2004, 16:23   #3
mjq666
downloader

Data rejestracji: 03.01.2003
mjq666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
odtwarzam plik vob w power dvd
Bo trzeba odtwarzac plyte jako calosc, a nie jako pojedyncze voby. Pamietaj aby w katalog gdzie sa pliki vob, ifo i bup mial nazwe VIDEO_TS. Jezli bedzie inaczej programy WinDVD/PowerDVD nie beda mogly odtworzyc filmu jako calosci.

Cytat:
Jeszcze jedno-mój dvdmaestro nie ma podglądu,przy odpalaniu program informuje mnie że nie ma coderów czy coś takiego.
Zainstaluj Matrox DVD Player i bedzie po problemie.

mjq
Stary 15.06.2004, 10:03   #4
wwojtek26
knoblauch

rzeczywiście kiedy odtwarzam całą płytę napisy są.dzięki za pomoc.mam jeszcze jeden problem:przerobiłem film wstawiam napisy-wszystko wedłóg instrukcji i napisy w podglądzie pojawiają się tylko do połowy ekranu.próbowałem je pomniejszyć ale nic to nie daje
dodam tylko że napisy przerabiałem subtitleworkshop.
Zignorowałem to,zrobiłem authoring i też lipa .Napisy są ale połowicznie,od końca ekranu,tak jakby następne miały być na innym monitorze.a film jest cały.Co powinienem zrobić?
wwojtek26 jest offline  
Stary 15.06.2004, 10:11   #5
mjq666
downloader

Data rejestracji: 03.01.2003
mjq666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
mam jeszcze jeden problem:przerobiłem film wstawiam napisy-wszystko wedłóg instrukcji i napisy w podglądzie pojawiają się tylko do połowy ekranu.próbowałem je pomniejszyć ale nic to nie daje
dodam tylko że napisy przerabiałem subtitleworkshop.
Zignorowałem to,zrobiłem authoring i też lipa .Napisy są ale połowicznie,od końca ekranu,tak jakby następne miały być na innym monitorze.a film jest cały.Co powinienem zrobić?
Czyli co za dlugi wiersz jest?
Stary 15.06.2004, 10:14   #6
wwojtek26
knoblauch

nie,w podglądzie wyświetla napisy do połowy ekranu.np:
wwojtek26 jest offline  
Stary 15.06.2004, 10:15   #7
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jedną z wad formatu DVD Maestro jest to, że nie potrafi samodzielnie łamać linii napisów. Musisz w Subtitle Workshop ręcznie połamać linie.
Ewentualnie dokonaj konwersji do formatu SSA i wygeneruj .SON + bitmapy w programie MaestroSBT.
Stary 15.06.2004, 10:18   #8
wwojtek26
knoblauch

nie,w podglądzie wyświetla napisy do połowy ekranu,a potem jakby ich nie było.A po authoringu też połowę napisów,ale od końca ekranu.takjakby był jeszcze drugi monitor do wyświetlania.może gdzieś trzeba zmienić rozdzielczość napisów?bo w sumie ten film jest w jakiejś niższej rozdzielczości,bo w tej wyższej nie chciał się zmieścić
wwojtek26 jest offline  
Stary 15.06.2004, 10:20   #9
wwojtek26
knoblauch

pozatym on wszystkie napisy tak wyświetla,nie ważne czy długie czy krótkie.
wwojtek26 jest offline  
Stary 15.06.2004, 10:32   #10
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozdzielczość napisów jest stała (pełna bitmapa ma 720X576 dla PAL i 720x480 dla NTSC). Napisy nakładane są w osobnym overlay'u i nie zależą od rozdzielczości filmu (dlatego napisy dla SVCD powinny mieć takie same rozdzielczości jak wyżej a nie rozdzielczości typowe dla SVCD).
Czy dobrze zrozumiałem, że importujesz napisy w formacie STL ? Spróbuj podejrzeć ten plik i zobacz jakie tam są parametry ustawione i pokombinuj z nimi trochę. Ten wewnętrzny kwadrat w podglądzie to tzw safe area (tzn zawsze powinien byc widoczny na ekranie nawet jak tv ma jakies dziwne mniemanie na temat overscan'u). Jeśli nic nie wymyślisz to spróbuj Maestro SBT (przed wygenerowaniem napisów sprawdź w podglądzie MaestroSBT czy napisy za bardzo nie wystają poza wewnętrzny kwadrat). Pamiętaj, że Maestro SBT wygeneruje jeden plik tekstowy (.son), jeden plik z mapą kolorów (chyba .sbt ) i całą masę bitmap. Zaraz po imporcie napisy będę miały dziwne kolorki. Dwuklik na dowolnym napisie i potem zakładka Color w niej Edit Palette i w okienku edycji kliknij na Load i wczytaj plik z mapą kolorów. Jeśli w ten sposób importujesz więcej niż jedną scieżkę napisów to będziesz musiał trochę pokombinować by wszystkie miały tą samą paletę (na etapie MaestroSBT).
Stary 15.06.2004, 18:02   #11
Staks
Bywalec

Data rejestracji: 29.02.2004
Staks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Można importować napisy w formacie STL, następnie prawy klawisz myszy wybierz edytuj.
w edycji dla formatu stl można zmieniać czcionkę łamać wiersze, niestey dla każdego subst.. osobno. Dlatego łepiej napisy dokładnie przygotować wcześniej. Pozatym wszystko onapisach znajdziesz nastonie www.Cobraverde.net
Staks jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: