![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.04.2004
![]() |
Pytania laika... (czyli proszę o pomoc i radę)
Witam!
Posiadam laptopa Toshiba Satellite a65-126s. Zamontowany jest w niej napęd combo DVD firmy Teac, model dw-224e. Niestety, całkowicie odmówił mi posłuszeństwa i jestem zmuszony wymienić go na nowy. W związku z tym mam parę pytań i jeśli jakieś wyda się dla kogokolwiek "głupie" to sorry ![]() Po I: Czy mając doświadczenie w instalacji podzespołów w komputerach stacjonarnych, sam poradzę sobie z wymianą napędu w laptopie? Czy jest to do zrobienia samemu, czy trzeba oddać komputer do specjalistycznego serwisu? Po II: Przypuszczam, że istnieją różne rodzaje napędów (jeśli chodzi o wymiary), jednak zazwyczaj format jest uniwersalny. Czy do mojego laptopa muszę szukać jakiś specjalny rodzaj, czy pasuje właśnie uniwersalny napęd? Po III: Na Allegro sprzedawane są "gołe" napędy bez przedniego panela, kabelków etc. Czy jestem to w stanie przełożyć z mojego starego napędu? Czy może przedni panel znacznie różni się instalacją w poszczególnych modelach? Po IV: Jeśli ktoś ma do zaoferowania napęd ComboDVD lub nagrywarkę DVD do laptopa, która pasowałaby mi, proszę dać mi znać ![]() Będę bardzo wdzieczny za odpowiedzi na te pytania, zwłaszcza, iż wiem, ze torszkę pojawiło się tego na forum... Pozdrawiam! ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.01.2003
![]() |
Jeżeli jest na gwarancji to musisz wymienić w serwisie,bo inaczej stracisz gwarancję.
Co do samodzielnej wymiany,wydaje mi się to cokolwiek skomplikowane. Musisz szukać napędów typu slim,są standardowe. Jaki? poszukaj na forum. Co do allegro,nie mam zaufania do kupowania tam napędow. Ostatnio zmieniany przez dariuszdebek : 21.09.2005 o godz. 19:19 |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A co z pytaniem III? Ktoś potrafi mi na nie odpowiedzieć? Byłbym bardzo wdzięczny. Ostatnio zmieniany przez monroe : 22.09.2005 o godz. 14:16 |
|||
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
nie wiem,ponieważ nigdy nie majstrowałem w laptopie.Sam mam satellite A20-S103.
Wiem,że jest to trudniejsze niż w kompie stacjonarnym(tam wymieniam wszystko). narzędzia do wymiany-myślę,że wystarczy śrubokręt. pytanie III-nie wiem o co chodzi z tym przednim panelem.Wszystkie laptopy mają naped zlokalizowany na bocznej ściance.Tacka wysuwu płyty stanowi panel przedni. Czyli kupując napęd slim nie potrzebujesz nic wiecej.Prawdopodobnie wszystkie kabelki poprzedniego naędu wystarczą. |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64969282 |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
To prawdopodobnie jest tylny panel a nie przedni.Wyślij zapytanie do sprzedawcy.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
Ach...
To jest przedni panel. Do wysuwanej tacki zapina się płytkę(zaślepkę) pasującą do twojej obudowy(jak wiecie kolory obudów laptopów są różne). Zaślepka jest na zatrzaski i musisz ją zdjąć ze starego napędu - a potem porównaj zaczepy ze zdjęciem z allegro i wszystko się wyjaśni. Złącza i kable masz od starego napędu i powinny pasować 8 ) . Co do wymiany napędu to jeżeli z tym masz problem, to lepiej się za to nie bierz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
U mnie napęd jest przykręcony od spodu na 4 śrubki - nie rozkręce bo jeszcze na gwarancji
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() |