![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Harry
Data rejestracji: 14.02.2006
![]() |
![]()
Witam,
Mam taki dosyć dziwny problem z moim DVD-ROM. Otóż nie wiem dlaczego ale nie chce on czytać niektórych płyt DVD. Głównie są to nowe płyty, jeszcze ze sklepu. Nie są ani uszkodzone ani zabrudzone itd. Chodzi o to, że najnowsze płyty DVD nie chcą ruszyć - odtwarzacz ich nie wykrywa. Na początku jak wkładam płytę to jest lekka zawieszka na komputerze lecz gdy klikam w ikonę DVD-Rom'a to po chwili mam komunikat "Włóż dysk do stacji dysków E:." Pomyślałem, że to może wina sterowników, które są już może stare, bo z 2001 roku i nie chcą uruchamiać nowych płyt. Zobaczcie na screen: ![]() Szukałem nowych sterowników w internecie ale nie za bardzo wiem czego tu szukać, bo znajduje mi kilka różnych sterowników z nazwą takiego samego modelu... dlatego nie wiem co już mam robić i zwracam się do was o pomoc. Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże, może tu chodzi o coś innego niż sterowniki, już sam nie wiem. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Te sterowniki nie maja nic do odczytywania danych, ich wiek takze, one sa tylko po to aby system widzial dany sprzet, przeczysc optyke mozliwe ze jest zabrudzona, a to sie dzieje tylko z plytami dvd tloczonymi czy tez moze z nagrywanymi i czy z cd takze ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Harry
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nowy bios może poprawić sytuację
http://cd-rom.free-driver-download.c...ware-F306.html w paczce jest bios F306com.bin i programik do flashowania, trzeba wybrać napęd, otworzyć ten bios i kliknąć na przycisk po środku. napęd bez płyty, po zakończeniu pokaże się okienko że trzeba zrobić restart, ok i po wszystkim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Zainstaluj sobie Any DVD, płyty tłoczone są najczęciej zabezpieczone przed odtwarzaniem w komputerze. Any DVD te zabezpieczenia usuwa. Dodam tylko, że program nie jest darmowy, ale są wersje "próbne". Może to o to chodzi z twoimi lytami i Samsungiem?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Harry
![]() |
![]() Cytat:
A co do tego BIOS-a to przyznam się, że nie znam się na tym a więc jeśli to ściągne to uruchomi mi się BIOS czy w Windowsie będe musiał coś kliknąć ? Nie znam się na tym i boję się, że mogę coś zepsuć w systemie potem... Ostatnio zmieniany przez Armix : 15.02.2006 o godz. 00:22 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
![]()
pierwsza sprawa to sprawdź w nero info tool jaki masz bios
http://www.nero.com/nero6/de/Info_Tool.html jeśli starszy niż 306 to tak jak pisałem wyżej, ściągnąć, rozpakować, kliknąć na program sfdnwin, zaznaczyć napęd, przyciskiem po lewej wybrać bios, przyciskiem w środku uruchomić akcję, poczekać i ok - restart. flashowanie napędu nie ma nic do zmian w systemie, co się może przytrafić to brak zasilania i możliwe kłopoty z napędem, ale proces flashowania przebiega kilkanaście sekund, więc trzeba by mieć strasznego niefarta. przed chwilą dla checy sflashowałem swojego szajsunga ![]() ten DVD-Rom (616E) zabrałem od siostrzeńca, bo mu nie chciał czytać wielu rzeczy, wgrałem nowy bios i u mnie czyta praktycznie wszystko. a o płytach DVD zabezpieczonych przed odtwarzaniem to się dowiedziałem z tego tematu ![]() jeśli zmiana biosu nie pomoże to pozostaje przeczyścić laser rozbierając napęd, jeśli też nie pomoże to przeznaczyć go na eksperymenty medyczne ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
Czy masz je może na stałe włączone, a po nie rozpoznianiu płyty program wyłącza się ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Harry
![]() |
![]() Cytat:
![]() Sorry, ale w tych sprawach jestem tępy i nie znam się... Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
.
Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Harry
![]() |
Co do tego biosa to sprawdziłem jeszcze raz w programie Nero Info Tool i mam wersję F306. Czyli wszystko ok.
Potem ściągnąłem ten programik do wgrania nowego BIOS'a i zainstalowałem go. Wszystko już jest OK - działają mi już te płyty ![]() ![]() Temat może niech będzie otwarty, może kiedyś się komuś przyda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
czyli wychodzi na to, że stało się to samo, co kiedyś w mojej nagrywarce LiteOn 812S - padł bios i ponowne wgranie pomogło.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Harry
![]() |
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.04.2006
![]() |
Witam. mam niestety ten sam problem. wgrywałem już firmware ze strony samsunga i ten w linku w postach powyżej, ciagle niestety:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|