Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.02.2006, 21:34   #1
Armix
Harry

Data rejestracji: 14.02.2006
Armix w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Samsung SD-616T - dziwny problem

Witam,

Mam taki dosyć dziwny problem z moim DVD-ROM. Otóż nie wiem dlaczego ale nie chce on czytać niektórych płyt DVD. Głównie są to nowe płyty, jeszcze ze sklepu. Nie są ani uszkodzone ani zabrudzone itd. Chodzi o to, że najnowsze płyty DVD nie chcą ruszyć - odtwarzacz ich nie wykrywa. Na początku jak wkładam płytę to jest lekka zawieszka na komputerze lecz gdy klikam w ikonę DVD-Rom'a to po chwili mam komunikat
"Włóż dysk do stacji dysków E:."

Pomyślałem, że to może wina sterowników, które są już może stare, bo z 2001 roku i nie chcą uruchamiać nowych płyt. Zobaczcie na screen:

Szukałem nowych sterowników w internecie ale nie za bardzo wiem czego tu szukać, bo znajduje mi kilka różnych sterowników z nazwą takiego samego modelu... dlatego nie wiem co już mam robić i zwracam się do was o pomoc. Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże, może tu chodzi o coś innego niż sterowniki, już sam nie wiem.
Armix jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.02.2006, 21:44   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Te sterowniki nie maja nic do odczytywania danych, ich wiek takze, one sa tylko po to aby system widzial dany sprzet, przeczysc optyke mozliwe ze jest zabrudzona, a to sie dzieje tylko z plytami dvd tloczonymi czy tez moze z nagrywanymi i czy z cd takze ?
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2006, 22:21   #3
Armix
Harry

Cytat:
Napisany przez Bródka
Te sterowniki nie maja nic do odczytywania danych, ich wiek takze, one sa tylko po to aby system widzial dany sprzet, przeczysc optyke mozliwe ze jest zabrudzona, a to sie dzieje tylko z plytami dvd tloczonymi czy tez moze z nagrywanymi i czy z cd takze ?
Wszystkie normalne płyty CD, nagrywane płyty albo starsze filmy na DVD ruszają bez problemu ! Nie chcą ruszyć tylko nowe płyty ze sklepu (ale tylko DVD z filmami). Cholera, ciężko to opisać ale to właśnie jakieś dziwne jest i po mału oszaleć można...
Stary 14.02.2006, 23:33   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nowy bios może poprawić sytuację

http://cd-rom.free-driver-download.c...ware-F306.html

w paczce jest bios F306com.bin i programik do flashowania, trzeba wybrać napęd, otworzyć ten bios i kliknąć na przycisk po środku. napęd bez płyty, po zakończeniu pokaże się okienko że trzeba zrobić restart, ok i po wszystkim.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2006, 23:49   #5
Agaitom
Bywalec

Data rejestracji: 26.02.2004
Agaitom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zainstaluj sobie Any DVD, płyty tłoczone są najczęciej zabezpieczone przed odtwarzaniem w komputerze. Any DVD te zabezpieczenia usuwa. Dodam tylko, że program nie jest darmowy, ale są wersje "próbne". Może to o to chodzi z twoimi lytami i Samsungiem?
Agaitom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2006, 00:19   #6
Armix
Harry

Unhappy

Cytat:
Napisany przez Agaitom
Zainstaluj sobie Any DVD, płyty tłoczone są najczęciej zabezpieczone przed odtwarzaniem w komputerze. Any DVD te zabezpieczenia usuwa. Dodam tylko, że program nie jest darmowy, ale są wersje "próbne". Może to o to chodzi z twoimi lytami i Samsungiem?
Hmm... no kiedyś juz probowałem tego programu Any DVD ale to nie pomaga (chyba że źle coś ustawiłem) bo po prostu nie wykrywa płyty w napędzie... Może nie do końca nie wykrywa, bo tak jak wspomniałem jest lekka zwiecha komputera (na kilka sekund) a za chwilę pojawia się komunikat żeby włożyć płytę. I później za każdym razem jak klikam w ikonę DVD-ROM'u albo jak chce uruchomić film w jakimś programie już bez zawieszania się od razu pojawia się komunikat z brakiem dysku....

A co do tego BIOS-a to przyznam się, że nie znam się na tym a więc jeśli to ściągne to uruchomi mi się BIOS czy w Windowsie będe musiał coś kliknąć ? Nie znam się na tym i boję się, że mogę coś zepsuć w systemie potem...

Ostatnio zmieniany przez Armix : 15.02.2006 o godz. 00:22
Stary 15.02.2006, 10:47   #7
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Smile

pierwsza sprawa to sprawdź w nero info tool jaki masz bios

http://www.nero.com/nero6/de/Info_Tool.html

jeśli starszy niż 306 to tak jak pisałem wyżej, ściągnąć, rozpakować, kliknąć na program sfdnwin, zaznaczyć napęd, przyciskiem po lewej wybrać bios, przyciskiem w środku uruchomić akcję, poczekać i ok - restart.

flashowanie napędu nie ma nic do zmian w systemie, co się może przytrafić to brak zasilania i możliwe kłopoty z napędem, ale proces flashowania przebiega kilkanaście sekund, więc trzeba by mieć strasznego niefarta.

przed chwilą dla checy sflashowałem swojego szajsunga

ten DVD-Rom (616E) zabrałem od siostrzeńca, bo mu nie chciał czytać wielu rzeczy, wgrałem nowy bios i u mnie czyta praktycznie wszystko.

a o płytach DVD zabezpieczonych przed odtwarzaniem to się dowiedziałem z tego tematu więc jak się nie chce kopiować płyt to AnyDVD nie jest potrzebne.

jeśli zmiana biosu nie pomoże to pozostaje przeczyścić laser rozbierając napęd, jeśli też nie pomoże to przeznaczyć go na eksperymenty medyczne

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:22
Stary 15.02.2006, 11:32   #8
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Armix
Wszystkie normalne płyty CD, nagrywane płyty albo starsze filmy na DVD ruszają bez problemu ! Nie chcą ruszyć tylko nowe płyty ze sklepu (ale tylko DVD z filmami). Cholera, ciężko to opisać ale to właśnie jakieś dziwne jest i po mału oszaleć można...
Ja czasami też miałem takie problemy na NECu (oryginały i kopie), sprawcą okazał się AnyDVD.
Czy masz je może na stałe włączone, a po nie rozpoznianiu płyty program wyłącza się ?
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2006, 12:06   #9
Armix
Harry

Unhappy

Cytat:
Napisany przez ed hunter
pierwsza sprawa to sprawdź w nero info tool jaki masz bios

http://www.nero.com/nero6/de/Info_Tool.html

jeśli starszy niż 306 to tak jak pisałem wyżej, ściągnąć, rozpakować, kliknąć na program sfdnwin, zaznaczyć napęd, przyciskiem po lewej wybrać bios, przyciskiem w środku uruchomić akcję, poczekać i ok - restart.

Chodzi o to ?

Sorry, ale w tych sprawach jestem tępy i nie znam się...

Cytat:
Napisany przez para
Ja czasami też miałem takie problemy na NECu (oryginały i kopie), sprawcą okazał się AnyDVD.
Czy masz je może na stałe włączone, a po nie rozpoznianiu płyty program wyłącza się ?
Nie nie... AnyDVD zainstalowalem dopiero po tym jak miałem problemy - ale skoro to nic nie pomogło to wyinstalowałem go...
Stary 15.02.2006, 12:18   #10
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

.

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:22
Stary 15.02.2006, 18:14   #11
Armix
Harry

Co do tego biosa to sprawdziłem jeszcze raz w programie Nero Info Tool i mam wersję F306. Czyli wszystko ok.

Potem ściągnąłem ten programik do wgrania nowego BIOS'a i zainstalowałem go. Wszystko już jest OK - działają mi już te płyty Wcześniej sam próbowałem coś z tym zrobić (jeszcze przed napisaniem tematu) ale na stronach z downloadem tego BIOS'a było kilka o takich samych nazwach, ściągnąłem jednen i próba zainstalowania się nie powiodła. Ale najważniejsze, że już wszystko jest OK i serdeczne podziękowania dla was za pomoc !
Temat może niech będzie otwarty, może kiedyś się komuś przyda.
Stary 15.02.2006, 19:49   #12
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

czyli wychodzi na to, że stało się to samo, co kiedyś w mojej nagrywarce LiteOn 812S - padł bios i ponowne wgranie pomogło.
Stary 16.02.2006, 21:45   #13
Armix
Harry

Unhappy

Cytat:
Napisany przez ed hunter
czyli wychodzi na to, że stało się to samo, co kiedyś w mojej nagrywarce LiteOn 812S - padł bios i ponowne wgranie pomogło.
Przy okazji zapytam - z jakiej przyczyny ten BIOS mógł zostać uszkodzony w tych odtwarzaczach ?
Stary 17.02.2006, 12:56   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Cool

Cytat:
Napisany przez Armix
Przy okazji zapytam - z jakiej przyczyny ten BIOS mógł zostać uszkodzony w tych odtwarzaczach ?
ciemna strona mocy?

Stary 04.04.2006, 14:44   #15
nihaniemah
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.04.2006
nihaniemah w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam. mam niestety ten sam problem. wgrywałem już firmware ze strony samsunga i ten w linku w postach powyżej, ciagle niestety:

nihaniemah jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: