![]() |
Witam
Ostatnio kupiłem opisywaną tu nagrywarkę i zacząłem robić testy. I mam pytanko co do wyników jakości w nero speed płyt cd i dvd. Mam ok 10 płytek dvd-r (verbatim, tdk, większość praktycznie bez rys) nagranych jakiś rok temu na benq 1655 albo sony q28a, q30a, z prędkością ok połowy maxymalnej (dokładnie nie pamiętam ale nigdy nie nagrywam z max). Gdy wykonuję testy na samsungu z prędkością 8x, nero sypie błędami C1 i C2 i ocena jakości końcowa wychodzi poniżej 60, a nawet < 20... po prostu jakby płytka była nagrana do niczego. Odtwarzają się ok. A z drugiej strony, jak wykonam testy cd-r nagrywane ok 8x na philips CDRW48A, płytek pokroju Omega, nawet lekko zarysowanych - to dostaję C1 niewiele w porównaniu z dvdr - srednio ok 10; C2 praktycznie wogóle nie ma, i ocena jakości końcowa wychodzi powyżej 90. Wszystkie płytki nagrywane były w nero. Skąd takie rozbieżności dla dobrych dvd i słabych cd?? Wina nagrywarek czy mojego palnika? Dodam, że kilka płytek dvd-r (od verbatima) samsung nie odczytuje, wogóle ich nie widzi, w nero speed widziane jako blank (w czytniku dvd chodzą ok, odtwarzają się). Może coś nie tak z nagrywarką? ps. mogę umieścić wyniki z nero, jeśli będą potrzebne |
och ciągle te same problemy,a może by tak wymienić cały sprzęt na nowszy,chyba najwyższa pora???
ale kto za to zapłaci:sciana: a jednak musimy dalej męczyć :haha: sorry za te głupoty chyba ucze się od vizzarda(bez obrazy-jesteś dla mnie idolem tych for,chociarz sam mało napisałem to naprawdę dużo przeczytałem:blee: ) niewiem jak to jest ja u siebie w kompie wiele razy już wymieniałem różne podzespoły a nagrywarki szczególnie i nigdy nie miałem żadnych problemów typu a niechce mi nagrywać,albo czytać ale mimo wszystko mogę ci dać jedną radę najlepsze lekarstwo na wszystkie bolączki to format:C enter dwie godzinki i wszystkie problemy precz,sam mam tego samsunga i jest super jako czytnik nagrywa też chyba nieźle ale osobiście do palenia kupiłem pionka 112(korzystając z rady sławkaj:respect: )niemam na czym testować toteż przymierzam sie do liteona ale chyba dam sobie spokój i uwierzę że pionek pali dobrze:najlepsz: |
Cytat:
Format można zrobić raz można i więcej. :spoko: Ale to zabawa. Zawsze robimy dwie niezależne partycje systemowe (nie wspólne). Taki niewidoczny dla systemu. I obowiązkowo kopię jednego i drugiego. I spokój do wymiany następnego. Na jednym dowoli sobie używamy. W razie wpadki kopia i po bólu. A na drugim delektujemy się tym co dobre i sprawdzone. :spoko: :) |
Cytat:
Jak będziesz chciał plakat lub autograf - chętnie wystawię na allegro To będzie Special Edition przy którym wszystkie gwizdki z czajnikami zbledną... || :czar: |
Cytat:
|
Cytat:
:czar: |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
BenQ x16 palone x12 na Samsung SH-183L
Załącznik 40041 Dla porównania palenie na Pionku 112 w odpowiednim temacie:czytaj: |
Cytat:
Ale Samsung myślałem, że gorzej sobie będzie radził :taktak: Znalazłeś jakąś optymalną prędkość nagrywania dla niego (taką, żeby było najnajlepiej)? :D |
Cytat:
W sumie jest tak jak na wszystkich innych napędach czyli najlepsze rezultaty przy paleniu x8 - x12 (oczywiście jeżeli nośnik na to pozwala;) ) ps. Jeszcze dziś postaram się wrzucić wypaly płytki Sony DVD+R x16 palonej na Samsungu 183L, Lite-Onie LH20A1H i Pionku 112L |
Ilość załączników: 1
Sony x16 palone x12 na Samsung 183L
Załącznik 40062 W odpowiednich tematach wypały na Lite-On LH20A1H i Pioneer 112L |
Ilość załączników: 2
HP x16 palone x8 na Samsungu SH183L
Test na BenQ Załącznik 40277 Test na Litku Załącznik 40278 M***243;g***322;by ju***380; wyj***347;c jaki***347; nowy bios do 183L bo odk***261;d kupi***322;em to tylko SB01. 183A ju***380; ma SB02 nie m***243;wi***261;c o 182M kt***243;ry to ju***380; ma SB04 btw. wydaje mi si***281; ***380;e du***380;o ludzi posiada tego Samsunga, a gdzie testy...:ysz: Czy ju***380; tylko ja na nim co***347; testuje:> |
Samsung 182M a upływ czasu. (?)
Przeczytałem właśnie cały wątek, po tym jak w temacie zbiorczym nt kupna nowej nagrywarki polecono mi właśnie model Samsunga 182M.
Jestem już "prawie" :) przekonany, mam jedynie wątpliwości natury technicznej, a mianowicie: Czy model który kupię obecnie w sklepie, to będzie ten sam model co testowany przez slawka j ? Czy muszę się np liczyć z prawdopodobieństwem że pewne podzespoły/komponenty tej nagrywarki mogły się w międzyczasie zmienić ? Głównie zależy mi na odczycie porysowanych płytek, bo do zapisu mam Nec'a 2500A. Jeśli ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości, to byłbym wielce zobowiązany. Pozdrawiam |
Hmm... podzespo***322;y mog***261; by***263; inne (ta***324;sze) ale nie koniecznie (oczywi***347;cie g***322;***243;wny procek b***281;dzie ten sam :)), moim zdaniem g***322;***243;wnym czynnikiem odpowiedzialnym za jako***347;c nagrania/odczytu jest jednak oprogramowanie nagrywarki (bios/firmware), a to bedzie napewno takie samo :) (troche upraszczam, ale w zarysie tak to raczej wyglada)
|
Cytat:
Nawet duże, biorąc pod uwagę to, że slawekj często zwraca do sklepu testowane przez siebie nagrywarki... || :haha: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:29. |