Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.04.2009, 01:39   #1
mxm
Bywalec

Data rejestracji: 07.06.2004
mxm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Skaczący bufor w LG GSA-T40N w laptopie. Brak pomysłów...

Witam!!!

Na samym początku chciałbym poinformować:
- tak, szukałem na google, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu (nawet na angielsko-języcznych forach).
- tak, skorzystałem z opcji szukaj na forum i przeczytałem kilka cennych informacji.

Poza tym przejrzałem temat zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-v1-0-a:
1. Instalujemy ForceASPI
- Zainstalowałem wg instrukcji (wersja 1.8)
2. Podpinanie napędów
- W laptopie nie ma zbyt dużego wyboru
3. Tryb DMA
- Tak, nagrywarka jest jako: "Multi-Word DMA Tryb 2"
- Dodatkowo dysk systemowy jest także na "Ultra DMA tryb 5" !!!
- Posiadam też dysk zewnętrzny 500GB na USB 2.0 (dzieje się to samo)
4. Najnowsze oprogramowanie
- Używałem Nero 8, ale dla pewności zainstalowałem Nero 9 -> bez zmian
- Wgrany najnowszy firmware do nagrywarki "JW02"
- Wszystkie poprawki z Windows Update są zainstalowane
5. Informacje dodatkowe
- Obecnie do testów używam płyty DVD-RW Intenso
- Nagrywałem też na Verbatimach, więc to na pewno nie wina płyt

Opis problemu:
Otóż podczas nagrywania skacze strasznie pasek bufora nagrywarki. Wacha się on od 25% do 95%. Jeśli włączę w Nero rzeczywistą prędkość nagrywania to prędkość nagrywania waha się w granicach 1,2x - 1,5x. Dodatkowo przez pierwsze 7% nagrywarka nagrywa z prędkością 1,9x z buforem 95% (nie skacze). po przekroczeniu 7% nagrywaka zwiększa obroty i bufor zaczyna cały czas skakać, przez co wydłuża się czas nagrywania z 15minut do nawet 45min (nie liczyłem dokładnie). Po nagraniu płyty jest ona tak samo wolno odczytywana!!! Skopiowanie zawartości płyty trwa ok. 30 min.

Dodam iż, gdy miałem podłączoną nagrywarkę zewnętrzną IDE na USB 2.0 to takie problemy nie występowały. Wszystko nagrywało się normalnie.

Informacje dodatkowe:
- Laptop z prockiem 1,5Ghz Centrino
- RAM: 2GB
- HDD systemowy: 80GB Hitachi z cachem 8MB
- HDD zewnętrzny USB: 500GB WD (chyba SATA, bo jest zapakowany z oryginalną obudowę)
- prędkość wypalania DVD: 4x (innej nie używam)
- nagrywarka: LG GSA-T40N z najnowszym biosem
- Oprogramowanie: aktualnie Nero 9.0.6.0, Norton Internet Security 2007, Windows XP.

Tak więc co należy o tym sądzić?? Może to wada nagrywarki?? Miał ktoś podobny przypadek??
mxm jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.04.2009, 10:31   #2
Misiek4
____

Data rejestracji: 26.05.2000
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Problem występował od "nowości", czy też pojawił się w trakcie użytkowania ?

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2009, 18:59   #3
mxm
Bywalec

Nagrywarkę kupiłem na allegro, więc od kiedy zacząłem nagrywać to takie coś się dzieje. Nie wiem w jaki sposób można zanalizować czy to wina nagrywarki czy tez sterownikow...
Stary 21.04.2009, 21:24   #4
Misiek4
____

Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jeżeli obciążenie procesora podczas zapisu jest wysokie - a pewnie jest - to mimo wszystko stawiałbym na problem związany ze sterownikami od kontrolera IDE. Jaki chipset masz w tym kompie ?

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Stary 22.04.2009, 00:24   #5
mxm
Bywalec

Jeżeli obciążenie procesora podczas zapisu jest wysokie - a pewnie jest...
Niestety obciążenie procesora jest prawie zerowe. Procek za bardzo się nie wysila

...stawiałbym na problem związany ze sterownikami od kontrolera IDE. Jaki chipset masz w tym kompie ?
Z Aida32 wygrzebałem taką tajemniczą nazwę chipsetu: "Intel Odem i855PM"
Na wszelki wypadek do tego laptopa dołączone są stery do chipsetu, które zainstalowałem (wersja: 6.3.0.1007)

Jakieś dalsze sugestie??
Stary 22.04.2009, 23:04   #6
Misiek4
____

Jeżeli obciążenie jest zerowe i występują takie objawy, to nie wygląda to dobrze. Wypiałbym tą nagrywarkę i sprawdził w innym kompie.

Stary 13.05.2009, 15:08   #7
mxm
Bywalec

Nowa nagrywarka i ten sam problem z buforem :(

Dziś dostałem inną nagrywarkę. Niestety dzieje się to samo. Bufor skacze już od 4%. W infomacji zwrotnej dostałem wiadomość, że poprzednia nagrywarka była sprawdzana w serwisie i wszystko była z nią ok, ale na wszelki wypadek wysłali mi inną także nową.

Obecnie nawet zmieniłem program antywirusowy, ale to także nie pomogło :/

Pozostaje sądzić, że problem tkwi gdzieś w oprogramowniu systemowym Windows'a. Ale co jest nie tak. Aktualnie nie mam możliwość sprawdzić nagrywarki na innym laptopie.

Jakie operacje można spróbować jeszcze wykonać odnośnie sterowników
Stary 13.05.2009, 15:27   #8
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nagraj innym programem by wykluczyc nero

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2009, 17:13   #9
mxm
Bywalec

A czemu niby starym i nowym nero nie miałbym nagrywać?? Inny program i tak mi nie odpowiada.

Poza tym znalazłem kilka opisów problemów na różnych forach. Mimo iż nie ma tam rozwiązania mogę się tylko domyśleć, że to kiepskie nagrywanie może być związane z samym systemem opercyjnym. Przecież jak podłączę nagrywarkę na USB to wszystko śmiga jak należy... Może to wina SP3??

Ciekawy też jestem czy wymiana nagrywarki na inny model coś pomoże czy będzie to samo...
Stary 13.05.2009, 19:54   #10
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Chwilunia.

1. Czy nagrywarka jest na tym samym kanale IDE co twardy dysk?

2. Czy nadal nagrywarka ma tylko MWDMA (2)?

Bo jeśli odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań brzmi "tak", to...

1. Tego nie przeskoczysz, taki sposób połączenia jest najgorszym z możliwych i nikomu chyba perfekcyjnie nie działał.

2. Powinno być UDMA 2 - wprawdzie jeśli punkt jeden jest na "tak", to i tak niewiele pomoże.

Co można zrobić w takiej sytuacji?

Są 3 wyjścia:

-zmienić laptopa,

-korzystać z napędu na USB,

-pogodzić się z losem.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2009, 14:54   #11
mxm
Bywalec

Ciekawe spostrzeżenia

To tak:
Po 1. Posiadam dwa osobne kanały IDE. Nagrywarka jest na OSOBNYM kanale IDE, lecz co dziwne jest na SLAVE mimo iż na tym kanale nic nie ma podpiętego na MASTER :/

Po 2. Nagrywarka nadal ma Multi-Word DMA 2.

Tak więc powstają dwa pytania.
1. Czy koniecznie na drugim OSOBNYM kanale nagrywarka musi być na MASTER?? Jeśli tak czy można to jakoś zmienić w napędzie??
2. Co zrobić aby zmienić ten tryb na prawidłowy UDMA 2 Wcześniejsza STARSZA nagrywarka działa bez zarzutu Więc nowsza ma mi nie działać:/
Stary 14.05.2009, 15:02   #12
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
zmien zworke na master w napedzie

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2009, 18:42   #13
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez prometeusz Podgląd Wiadomości
zmien zworke na master w napedzie
W laptopie to niezbyt łatwe - trzeba lutować piny.

Swoją drogą nie mam pewności, ale chyba napęd slave będący solo na kanale nie powinien w ogóle działać?

Odnośnie MWDMA - sprawdzić w biosie czy DMA jest na auto (powinno być), ewentualnie wymuszać różne tryby metodą prób i błędów (nic się nie popsuje), odinstalować w managerze urządzeń kanał IDE napędu i po restarcie pozwolić na instalację domyślnych sterowników, nie zaszkodzi też aktualizacja sterowników płyty głównej.
Stary 14.05.2009, 21:50   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Napęd na slave solo na kanale działa, jak najbardziej.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2009, 21:52   #15
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
Napęd na slave solo na kanale działa, jak najbardziej.
...a powyżej widać, jak.

Nie no, nie czepiam się - zaznaczyłem przecież, że w kwestii slave solo nie mam pewności.
Odpowiedz na post

Tagi
dma, multi-word, t40n, wolne nagrywanie, zacinanie tacki

Twoje uprawnienia: