![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#16 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 07.06.2004
![]() |
Teraz już jestem pewien, że chodzi o oprogramowanie.
Pogrzebałęm przy kontrolerze IDE i zainstalowałem taki, który nie jest podpisany cyfrowo. I nagle ku mojemu zdziwieniu na nagrywarce DVD pojawiło się Ultra DMA 2. Jednak dysk IDE zaczął pracować na PIO. Jednym słowem albo nagrywarka na Ultra DMA 2 albo dysk na Ultra DMA 5. Próbowałem nawet instalować najnowsze sterowniki, ale te cyfrowo podpisane instaluja dysk na UDMA 5, ale nagrywrkę MWDMA 2. Zastanawiam się, czy jakby może zainstalować ten sterownik nie podpisany cyfrowo to może dysk działający na PIO dałoby sie jakoś przestawić na DMA :/ Sam już nie wiem
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sterowniki (czy mają jakiśtam podpis, czy nie) to nie ma większego znaczenia.
Zasadniczo zalecane jest instalowanie domyślnych, windowsowych sterowników. Dopasuj sobie takie, dzięki którym i tu i tam będzie UDMA 2/5.
|
|
|
|
#18 |
|
Bywalec
![]() |
No właśnie nie ma takich. Domyśne z windowsa też nie zmienią sytuacji. Nadal dysk HDD pracuje na PIO, a na to sobie pozwolić nie mogę
![]() pozostaje chyba zmienić nagrywarkę na starszy model, bo wiem, że kiedyś chyba pracowałem na LG GSA-T10N i tam wszystko cacy było. Wielka szkoda, że nie mogę mieć najnowszego sprzętu w moim laptopie
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
ale jesli HDD pzreszedl ci w tryb PIO to usun go z menedzera urzadzen, mozesz usunac obydwa kanaly i zrob reset kompa.
po ponownym wlaczeniu system wykryje nowe urzadzenia i wtedy sprawdz jakie masz ustawione tryby pracy. czasami jesli nagrywarka dluuuugo proboje odczytac plytke ze skutkiem nieudanym, przechodzi samoistnie w tryb PIO... sproboj- moze pomoze... a na pewno nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.05.2009
![]() |
Miałem ten sam problem. Potrzaskany system. Reinstalacja systemu. Ja kombinowalem tak w swoim i spalilem nagryware. Jak nagrywarka jest na osobnym pinie to raczej nie powinna miec zadnej zworki wtedy bios wykryje ja jako kolejne urzadzenie w systemie zaraz po hdd. No i w biosie na auto.
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Registered
Data rejestracji: 24.12.2006
![]() ![]() |
Panowie, przecież każdy z nas wie, co wartają nagrywarki w laptopie. Po co zaprzątać sobie głowe tym "bublem". Kup sobie adapter i pionka na allegro i po kłopocie
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Bywalec
![]() |
Stef - tak robiłem ale nic nie pomogło. Cały czas tryb PIO, ale czemu sie dziwiić skoro stery nie takie jak trzeba
A na tych dobrych nagrywarka znowu na M-W DMA 2 ![]() Nagrywarki moze i są gówno warte ale przydaloby sie od czasu do czasu coś zarchiwizować w podróży. Przeciez nie bede zabierał 5,25" nagrywarki razem z laptopem jak gdzieś wyjeżdzam:/ Jakiś napęd CD/DVD musi być. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No jak zarchiwizować to już lepiej (plus dużo szybciej i bezpieczniej dla danych) jakiegoś pojemnego pendraka.
![]() Ceny tak spadły, że wstyd nie brać.
|
|
|
|
#24 |
|
Guru
![]() |
a probowales na reinstalowac/instalowac inny OS?
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Bywalec
![]() |
pendrak też fajny, ale ja lubie DVD-RW szczególnie, pendraka tylko do dokumentów używam ;] Wiem ze są duże pojemnosci, ale nie o to chodzi
![]() Stef - reinstalacja systemu nic nie pomoże. Aż tak początkującym nie jestem, żeby przy byle problemie reinstalować system za każdym razem. Poza tym za dużo jest tu poinstalowanych rzeczy, żeby poraz kolejny instalować OS. Zresztą jestem uczulony na reinstalowanie systemu od kiedy mam 1GB RAM , a do innego laptopa nie mam dostępu (najczęściej nowe i na gwarancji i się właściciele boją ). Na nowszych laptopach powinien chyba chodzić ten napęd - tak mi się wydaje...W dodatku w tym modelu jest jedna wada. Kiedy dociśnieta jest górna powierzchnia nagrywarki to jest problem z otwieraniem tacki w LG GSA-T40N. Jednym słowem żałosny model. A może możecie polecić inny model nagrywarki, ale jakieś dobrej, żeby też czasem można było przyzwoicie nagrwać DVD-R DL ![]() I proszę oszczędzić mi komentarzy że nagrywarki do laptopów są do bani, bo to już wiem
Ostatnio zmieniany przez mxm : 03.06.2009 o godz. 10:32 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Guru
![]() |
hm..
a nie mozesz sprobowac postawic drugi ststem operacyjny ? jak zadziala, wtedy bedziesz sie dalej martwic
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Bywalec
![]() |
Nie chce robić z dysku przechowalnie windowsów. Poza tym dwa XP na jednym kompie to jednak przesada. Musialbym bawić się w partcje. Tak czy inaczej nie warto, bo wiem, że wynik będzie ten sam... Po co się męczyć
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Guru
![]() |
jesli jesres pewien wyniku, to rzeczywiscie nie warto..
ale jesli nie jestes.... ja bym sprawdzil
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Bywalec
![]() |
Czytałem trcohę ostatnio na temat wymuszania trybu DMA poprzez rejestr Windows'a a;e to bzdura bo nic się nie zmienia
Trzeba tylko zmienić wartości: Masteriddatachecksum lub Slaveiddatachecksum. Ale to nie działa. U mnie w systemie jest kilka takich wartosci i zmienilem wszystkie wartosci dla kanalu pomocniczego dla slave, ale nic się nie zmieniło. Nawet tryb DMA nie zmienil nazwy mimo iż wpisywłem rózne wartości z różnych źródeł ![]() Ogólnie trzeba to spylić i kupić coś starszego, a do nagrywania DVD kupiłem właśnie najnowszą nagrywarkę PIONEER DVR-117FBK na interfejst ATA, bo tylko taką mam przejściówkę USB
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Bywalec
![]() |
Chyba problem rozwiązany. Dopiero teraz zobaczyłem, że nero pokazuje mi iż nagrywarka LG GSA-T40N jest na Serial ATA. Pasuje ona do wejścia IDE, ale jest tylko częściowy tryb zgodności. Stąd ograniczenie prędkości transferu między nagrywarką a laptopem i wykrycie tego dziwnego Multi-Word DMA 2.
Tak więc jak widać, żadnego Windowsa nie trzeba było przeinstalowywać
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| dma, multi-word, t40n, wolne nagrywanie, zacinanie tacki |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| LG GSA - 4160B problemy... | -=GoliatH=- | Napędy optyczne DVD | 6 | 04.04.2006 10:10 |
| roznica miedzy LG GSA 4163B, a 4163BBU | covo | Napędy optyczne DVD | 1 | 10.09.2005 21:39 |
| LG GSA - 4163b skaczący bufor | mrUwa777 | Napędy optyczne DVD | 4 | 21.07.2005 13:59 |
| Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |
| Problem z LG GSA 4040B (WriteDVD 5 5 error) | cypher | Napędy optyczne CD | 4 | 18.10.2003 22:19 |