Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.02.2006, 23:06   #1
Atlantis
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2004
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
skaczący bufor... Proszę o pomoc

Witam!!!

Zdarza się u mnie, niestety dosyć często, że podczas nagrywania bufor odczytu zaczyna lecieć w dół, a w ślad za nim zaraz idzie bufor nagrywarki. Niekiedy musi zadziałać system ochrony zapisy i dioda z czerwonej robi się pomarańczowa... Nagrywarka to LiteOn 812S z najnowszym biosem, dysk zdefragmentowany, osobna partcja na system, a osobna na dokumenty z której przyegrywam, nie wyjonuje jednocześnie żadnych innych czynności. Płytki to z reguły TDK DVD+R 8x. Nagrywam w Nero 6.6.0 (czy coś koło tego).
Co może być powodem takiego stanu rzeczy i jak przeciwdziałać?
Aha, nagrywam z prędkością 4x. Prosiłbym o nielekceważenie tegop pytania...
Atlantis jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.02.2006, 23:14   #2
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
troche postów masz i ignorujesz szukajke

1. Sprawdź DMA
2. ForceASPI
mgit jest offline  
Stary 24.02.2006, 13:18   #3
elconeco
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.01.2004
elconeco w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
skaczacy bufor w wiekszosci przypadkow jest wynikeim duzego obciazenia hdd , w pc stacjonarnych ten przypadek jest bardzo zadko spotykany , ja na lapie odczuwam ten sam problem co niestety odbija sie na jakosci nagranej plytki
elconeco jest offline  
Stary 24.02.2006, 20:39   #4
Atlantis
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2004
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm... a więc tak...
Po pierwsze: zauważyłem, że gdy nagrywałem MP3 na Verbatima to efekt ten nie występował (dużo małych plików). a gdy pliki wideo (kilka dużych) na TDK zdarzało się, że skakał bufor. Czy więc wpływ ma raczej zawartość czy typ płyty? Ja raczej stawiałbym na to pierwsze... Typ płyty w napędzie raczej dysku mi nie obciążą...
Dwa: Rzeczywiśćie, coś nie tak było z DMA... Nagryarka podpięta jest na drugim kanale (master) z nagrywarką CD (slave). Gdy sprawdziłem w Nero Info Tool okazało się, że chociaż w DVD mam DMA on, to CD ma off... Usunięcie i ponowne zainstalowanie tego kanału w menedżerze urządzeń Windowsa zlikwidowało problem...
Trzy: W Nero ilość przestrzeni pod bufor zarezerwowanej na dysku była wpisana jako 16 MB, dałem tam 128 MB i odczułem LEKKĄ poprawę, ale nie wiem czy to wynik tego, czy powyższej operacji.
Cztery: Mało RAMu! Tylko 256 MB... Może więc elconeco ma rację - dysk sie obciąża, gdy robi za wirtualny RAM... Da się coś jakoś optymalnie ustawić, żeby płyta dobrze się nagrywała, zanim dokupię coś wiecej? dodatkowe 512 MB wystarczy?
Atlantis jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: