![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
skaczący bufor... Proszę o pomoc
Witam!!!
Zdarza się u mnie, niestety dosyć często, że podczas nagrywania bufor odczytu zaczyna lecieć w dół, a w ślad za nim zaraz idzie bufor nagrywarki. Niekiedy musi zadziałać system ochrony zapisy i dioda z czerwonej robi się pomarańczowa... Nagrywarka to LiteOn 812S z najnowszym biosem, dysk zdefragmentowany, osobna partcja na system, a osobna na dokumenty z której przyegrywam, nie wyjonuje jednocześnie żadnych innych czynności. Płytki to z reguły TDK DVD+R 8x. Nagrywam w Nero 6.6.0 (czy coś koło tego). Co może być powodem takiego stanu rzeczy i jak przeciwdziałać? Aha, nagrywam z prędkością 4x. Prosiłbym o nielekceważenie tegop pytania... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
troche postów masz i ignorujesz szukajke
![]() 1. Sprawdź DMA 2. ForceASPI |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.01.2004
![]() |
skaczacy bufor w wiekszosci przypadkow jest wynikeim duzego obciazenia hdd , w pc stacjonarnych ten przypadek jest bardzo zadko spotykany , ja na lapie odczuwam ten sam problem co niestety odbija sie na jakosci nagranej plytki
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
Hmm... a więc tak...
Po pierwsze: zauważyłem, że gdy nagrywałem MP3 na Verbatima to efekt ten nie występował (dużo małych plików). a gdy pliki wideo (kilka dużych) na TDK zdarzało się, że skakał bufor. Czy więc wpływ ma raczej zawartość czy typ płyty? Ja raczej stawiałbym na to pierwsze... Typ płyty w napędzie raczej dysku mi nie obciążą... ![]() Dwa: Rzeczywiśćie, coś nie tak było z DMA... Nagryarka podpięta jest na drugim kanale (master) z nagrywarką CD (slave). Gdy sprawdziłem w Nero Info Tool okazało się, że chociaż w DVD mam DMA on, to CD ma off... Usunięcie i ponowne zainstalowanie tego kanału w menedżerze urządzeń Windowsa zlikwidowało problem... Trzy: W Nero ilość przestrzeni pod bufor zarezerwowanej na dysku była wpisana jako 16 MB, dałem tam 128 MB i odczułem LEKKĄ poprawę, ale nie wiem czy to wynik tego, czy powyższej operacji. ![]() Cztery: Mało RAMu! Tylko 256 MB... Może więc elconeco ma rację - dysk sie obciąża, gdy robi za wirtualny RAM... Da się coś jakoś optymalnie ustawić, żeby płyta dobrze się nagrywała, zanim dokupię coś wiecej? dodatkowe 512 MB wystarczy? |
![]() |
![]() |
|
|