![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.12.2004
![]() |
Problem z napędami DVD
Do mojego komputera włozyłem nagrywarke DVD (Sony DRU 710A) i mam nietypowy problem, a mianowicie nagrywarka czyta i nagrywa tylko płyty DVD, a nie widzi wogóle płyt CD. Pomyślałem, że to wada nagrywarki i wstawiłem inny napęd (Combo - nagrywarka CD z mozliwością odtwarzania DVD) i o dziwo sytuacja jest ta sama, moge czytac tylko DVD. Napędy nie pozwalające na prace z DVD nie sprawiają żadnych problemów i pozwalaja mi zarówno na czytanie jak i nagrywanie płyt CD. Mój komputer stoi na płycie Intel D850GB, procesor P4 2 Ghz, 1 GB ramu (pamięci RIMM). Nagrywarka nie czyta płyt CD już przy starcie komputera (nie mozan bootowac z tego napedu) takze myslę, że nie jest to wina windowsa. Jeśli ktoś może mi zasugerować co moge zrobić z góry dziękuję za pomoc.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmmmm!?
A przestawiales -np. w Nero, ze chcesz nagrac plyte CDR? Nie DVD. W kreatorze. New compilation - CD - CD_ROM ISO. itepe. Co do bootowania - masz je ustawione w BIOSie kompa na DVD - jak rozumiem. Bo jakos jasne to wszystko dla mnienie jest. Jakis tepy jestem. Moze wiecej szczegolow. |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
cd
Tak w biosie mam ustawiony start z napędu dvd. Próbowałem ustawić ten naped nawet jako jedyne źródło bootowania, i dostałem info, że w napedzie nie ma płyty (oczywiście była w nim płyta systemowa). Sprawdzałem też w nero jak widzi tę nagrywarke i jej mozliwości (w nero info tool) i program ten twierdzi, że można nagrać zarówno płyty CD jak i DVD, ale już włożenie czystej płyty i utworzenie nowej kompilacji kończy się tym, że nero twierdzi, że nie ma płyty w napędzie (płyty DVD obsługuje bez problemów).
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2004
![]() |
spróbuj podpiąć do innego kabla IDE - może pomoże
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
cd
Próbowałem zmienić kabel, przepinałem tez do innego kontrolera, ustawiałem zworki w każdy możliwy sposób, bez zmian.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
zaktualizuj BIOS w płycie głównej
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
cd
Zaktualizowałem bios na najnowszy jaki znalazłem u producenta (INTEL). Też podejrzewam, że to problem z płytą. Niestety najnowszy bios jaki znalazłem jest 2001 roku. Ale z drugiej strony, o ile może nie było jeszcze wtedy nagrywarek DVD, to przecież zwykłe napedy DVD juz były, a testowałem też na takim około 2 letnim samsungu (naped Combo, nagrywarka cd z mozliwościa odtwarzania DVD) i sytuacja jest analogiczna, płyty DVD czyta, CD nie widzi. Nie wiem czy mozna znaleźć gdzieś nowszy bios i z jakim ryzykiem wiaże się wgrywanie biosu innego niż ten ze strony Intela?
|
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jak masz najnowszy to raczej już nic nie pomoże. Na bank wina płyty
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
cd
Czyli myslisz, że trzeba dać sobie spokuj i poprostu zostac przy dwóch napedach, oddzielnie korzystać z nagrywarki CD i oddzielnie z DVD, kiepsko, myślałem, że CD sprzedam, ale cóz takie życie. W kazdym bądź razie dzięki.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
próbowałeś podpinać DVD-RW zamiast CD-RW?
jeśli nic nie pomaga to zostaw sobie 2 napędy. ja od przyszłego tygodnia będę miał 3 w kompie i jest dobrze (nagrywarka CD, nagrywarka DVD, czytnik DVD) ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Próbowałem różnych konfiguracji, z podpiętą tylko nagrywarką DVD, z nagrywarką DVD i nagrywarką CD, z nagrywarką DVD, nagrywarką CD i nagrywarką CD z mozliwością czytania DVD. Przepinałem, zmieniałem ustawienia itd. Napedy z DVD bez wzgledu na wszystko czytają tylko DVD i nie raczą współpracowac z płytami CD. Chyba zostanę żeczywiście przy dwóch napedach i tyle. Jeszcze raz dzięki za radę. Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.11.2003
![]() |
Cytat:
A może wirusik? Różne rzeczy się wtedy dzieją. maniek
![]() |
#13 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() A i naprzeciwko komu? Jakos 3 napedy do mnie nie przemawiaja. (tu zazdrosc przemawia - mam tylko dwa ![]() Co prawda mam 2 napedy, dyskietke (wpialem ja ponownie od czasu zaistnienia SATA) i ZIPa, no ale trzy optyczne? |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Heh... To taki przejściowy stan. Jak kupię w końcu kochanego BenQ'a to przez tydzień pohulam z trzema napędami (czytnik DVD i HDD na jednej taśmie, reszta na drugiej), sprawdzę który nie będzie mi potrzebny i go sprzedam
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
![]() |
cd
Cytat:
|
|
![]() |