Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.05.2005, 20:53   #1
luc.ek
Lajtoniarz

Data rejestracji: 26.04.2005
luc.ek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
SOHW 1673S vs. Esperanza DVD+R 8x, i trochę o buforze (i o ASPI też...)

Witam!
Sytuacja wygląda następująco: mam litka SOHW 1673S. Testom w KProbe poddawałem do tej pory tylko 2 rodzaje płyt: platinum i esperanza (wszystkie dvd+r 8x) i nie było większych zastrzeżeń. Po zmianie biosu na JS07 nagrałem jedną esperanzę i zrobiłem test. A oto wynik:

Date : 2005-04-28 01:05:09
Model : 1-0-0-0 G:LITE-ON DVDRW SOHW-1673S JS07
Disc : DVD+R , MCC003 [Mitsubishi Chemical Corporation]
Speed : Max
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
Scanned range : 0 - 2195313
Sampling count : 110747
Errors : 7068
PI Max : 162
PI Average : 4,97
PI Total : 81555
PIF Max : 149
PIF Average : 0,57
PIF Total : 9401

Zwracam uwagę na liczbę błędów: 7068

Po dokonaniu oględzin płyty okazało się, że laser w pewnym momencie najwyraźniej wpadł w poślizg i zgubił ścieżkę przeskakując ok. 1 mm :\
Czy może to być wina nośnika, czy raczej jednorazowe potknięcie nagrywarki? W ramach sprawdzenia kupiłem kilka różnych nośników i ku mojemu zdziwieniu esperanza, ciesząca się raczej złą sławą, jest o 30 gr. droższa od platinum, które nagrywają się elegancko. Tak czy inaczej nośnikom MCC w wydaniu esperanzy raczej podziękuję

Co do nagrywania na platinum to nie mam zastrzeżeń do samych płytek. Palą się dobrze a testy wypadają generalnie dobrze (zdarzają sie wprawdzie pojedyncze skoki na wykresach, ale nie rzutują na poprawność odczytu), moją uwagę zwrócił jednak skaczący bufor. Przy nagrywaniu w Nero dużych plików (~700 MB) zarówno bufor odczytu, jak i bufor nagrywarki ma tendencje do sporych wahań - zdarza się całkowity spadek do 0-20%, by nastepnie wzrosnąć do poziomu 89-98% (dla nagrywarki), a i w tym zakresie też są wahania. I to wszystko w czasie nagrywania 1 pliku!! Wprawdzie wspomniana esperanza jest jak na razie jedyną zepsutą przeze mnie płytą, to nie chciałbym, żeby z powodu żabkującego bufora padła mi "w drodze" jakas inna płyta.

Konfiguracja sprzętowo-programowa przedstawia się następująco: Win2000 SP3; ASPI ostatnie - pobrane z cdrinfo.pl ;SOHW 1673S JS07 na secondary master (w trybie DMA), LTR-52327S na secondary slave (też DMA); MoBo: SL-75FRN2-L (chipset nF2 Ultra 400 - sterowniki "stare" - z płyty dołączonej do pudełka).

A teraz czas na krótką serię:

1)Czy macie może jakieś sugestie względem ustabilizowania bufora?

2)Jeśli jest to wina sterowników chipsetu, to którą wersję zainstalować? Na stronie nvidii są stery pod win2000 (v.4.27) i winxp (v.5.10). Tymczasem pliki instalacyjne obu wersji wskazują (?), że pasują one zarówno do w2k jak i Xp. (nForce_4.27_WinXP2K_WHQL_international.exe i nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_international.exe)

3)Dlaczego KProbe (2.4.2 jak i 2.4.3) nie wykrywa napędów fizycznych na sterowniku ASPI pomimo,że ASPI jest zainstalowane i działa poprawnie (przynajmniej tak mu się wydaje)

Pozdrawiam i z góry dziękuję...
luc.ek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: