![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.10.2002
![]() |
Sohw1673s
Stoje przed wyborem nagrywarki dvd co byście polecili i zastanawiam sie nad tym co w temacie a może coś innego ?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.08.2003
![]() |
hmm zależy ile masz gotówki
![]() osobiście kupowałbym lite-on'a 1653 i wgrywał najnowszy bios, ewentualnie pionka 108 lub 109 napisz jeszcze czy chcesz palić tym zarówno cd jak i dvd czy tylko dvd ? jeśli tylko dvd to lite-on'a możesz sobie odpuścić i wziąść napęd, który pali lepiej dvd (pioneer 108/109,nec 3500 ->cena/jakość) Ostatnio zmieniany przez maxxis : 16.02.2005 o godz. 01:41 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.10.2002
![]() |
koło 280 ale jak dać więcej sie opłaci to moge dołożyć
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
to kupuj za 260zz w bino lite-on'a 1653, wgraj najnowszy biosik i ciesz się bdb napedem
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Litek 1673S ma nowy chipset. Może to być ważne przy kopiowaniu zabezpieczonych płyt CD a w przyszłości DVD. Poza tym prawdopodobnie bedzie go można "przetaktować" na kolejny model jaki wyjdzie, podczas gdy 1653S juz dalej nie pociągniesz.
Z drugiej strony jak na razie strategie zapisu części nosników DVD są do d...-poprawi to pewnie noiwy firmware. Poczekałbym aż pójdzie do testów na którejś dobrej witrynie. Gdzieś nawet widziałem, że go testują ale nie pamiętam na której. Radzę jeszcze poczekac kilka tygodni i zobaczyć czy cdrinfo.com go przetestuje i czy nowy firmware cos zmieni. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
narazie w 1673 nie oplaca sie pchac, poniewaz chociaz jest nowa konstrukcja, nowy chipset to bios jest fatalny. Oby to byla tylko wina softwarowa.
finalcell potrzebuje napedu na juz, wiec czekanie kilku tygodni nie wchodzi raczej w gre.... dlatego odpowiednim zakupem na dzisiejszy dzien jest 1653... tak samo jakby czekano caly czas na lepsze wersje CPU/GFX itp ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Co do jakosci nagrań to jest juz drugi firmware i jest lepiej. Gdybym zobaczył obiektywny test to bym zdecydował ale to, że na forach jest dużo skarg na niską jakośc nagrań na częsci nośników, o niczym jeszcze nie świadczy. w końcu mało kto pisze posty z serii "zobaczcie jak mi sie ładnie nosnik nagrał" A to Twoje "pchanie" to różnica 10pln. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Panowie, po co gdybac - nowe fw, modele, czekac na testy
![]() W tej samej cenie jest Benek 1620 albo Nec 3520 (albo sprawdzony 3500). Zobaczcie ile problemow zglaszaja litkowcy - a to nie pali -, albo bittseting albo cos innego. Caly czas problemy. Na 10 watkow 5 jest o problemie z litkiem. @Finalcell - bierz ktorys z tych 3 ktore wypisalem (polecam Benka ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wymiatacz
![]() |
==>Realok
LiteONy sa najliczniejsze, wiec się nie dziw, że najwięcej problemów zgłaszanych na forach dotyczy właśnie ich. Bittsetting w litkach jest wyłączalny więc jak ktos nie wie co robi to moze miec problem. Jest do nich za to, że najwięcej softu. A tak na marginesie na NECach nie da sie kopiować zabezpieczonych gier, BenQ tez sie do tego nie bardzo nadaje. |
![]() |
![]() |
#10 |
OGame Master
![]() |
Co do ilosci Litkow i skarg na nie - to juz kiedys przerabialismy. Prawda jest ze litki dobrze nagrywaja, ale tylko na dobrych plytkach i to w dodatku +. Z minusami jest kiepsko i nic nie zapowiada zeby mialo sie to zmienic. Liteon nie moze sobie z tym poradzic od bardzo dawna i nie wierze ze zrobi to w najblizszej przyszlosci.
Kopiowanie gier. Pomijam aspekt piractwa ![]() ![]() Poza tym pokaz mi niezadowolonego uzytkownika Benq albo Plexa (to juz drozsza polka). Ja na tym forum nie spotkalem takiego. Do tego cena zblizona/nizsza, no i serwis door-to-door. Do tego jakosc nagrywania zarowno na plusach jak i minusach jest bardzo wysoka. Mialem jednego litka i ja juz tej firmie podziekuje. Mam ich cdrw i to mi wystarczy (jestem zadowolony). Natomiast dvdrw - nie, dziekuje. Postoje. ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wymiatacz
![]() |
No juz wiem gdzie ma byc to review: http://www.extrememhz.com
ale na wiele to bym nie liczył- to nie cdrinfo.com ==>Realok Czy ja napisałem, że Plextor jest be? Jeszcze na głowę nie upadłem. Tyle, że Plextor jest naprawdę najlepszy jeżeli chodzi o CDRW (Premium ![]() Co do gier to nie mam w zwyczaju czekac na cukierka po tym jak wyjdzie nowy patch albo coś w tym stylu. Kopia ma działac jak oryginał. Jeżeli chodzi o zabezpieczenia i Litka to nie plegaj na cdrinfo.com- oni nagrywają z max predkością. To nie robi róznicy przy mało skomplikowanych wzorach (dlatego każda skopiuje SD 2.5) ale przy bardzo skomplikowanych juz sie przepełnia bufor EFM. Na forum Alcohol 120% są jakieś doniesienia o skopiowaniu na 1633S i Sony (rebagged) SafeDisca 3.2 to samo z cdfreaks.com. No to juz widac, że do porozumienia nie dojdziemy. ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
OGame Master
![]() |
Z gory przyznam sie ze w kwestii zabezpieczen nie jestem ekspertem
![]() Nie dlatego ze nie gram, tylko dlatego, ze jesli cos potrzebuje to mam to duzo wczesniej z cuksem ![]() ![]() Nie mam wiec potrzeby lamac zabezpieczen ![]() Druga kwestia - do czego kupujesz nagrywarke dvd? Czy po to zeby robic kopie zapasowe gier na cd, czy po to zeby nagrywac porzadnie dvd? Ja kupuje po to zeby z max jakoscia wypalac dvdr. Dodatkowo jak widac mam jeszcze litka 48125w i on mi starcza. Jeslibym potrzebowal naped lamiacy najnowsze zabezpieczenia, to ide do sklepu i za 100 kupuje porzadna nagrywarke cdrw. Pamietaj - jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego ![]() A co do plexa i benq - jakie napedy dvdr nagrywaja lepiej ![]() ![]() PS. Lubie konstruktywna dyskusje ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wymiatacz
![]() |
Co do Twojego Litka to nie dziwie się, że starcza. Mam 40125S i kopiuje nim SafeDisca 3.2 bez EFM (SafeDisca 4 jeszcze nie miałem).
Inna sprawa, że nowe SD pozwalają zabezpieczyc plik mający jakies 20MB a nie wiem jak Z SD 4- cukierki zrobią sie duże i ich zrobienie bedzie dłużej trwało. A tak sciągasz i masz. Nagrywarkę kupuje po to, żeby nagrywała krążek bez względu na to jaki jest- zabezpieczony czy nie. Lada chwila bedę miał do wyboru 1 DVD albo 8 CD i chce zeby ten DVD działał jak oryginał. Co do nagrywania DVD to Plextory są oczywiście dobre ale nie one jedne, BenQ od Litków sa tylko o tyle lepsze, że mają bardziej dorobiony firmware z którym wychodza na rynek a LiteONy osiągaja max możliwości gdzies tak od 3 update. Efekt taki, że jeżeli chodzi Ci o nagranie z max prędkością zwykłego DVD to BenQ jest lepszy. Jeżeli prędkośc jest niższa to róznice jakości znikają. Znikają też wraz z update firmware ale na to niestety trzeba czekać. ![]() Za to BenQ DW1620 nie kopiuje nawet SD 2.51 (sheep test na cdfreaks.com) więc dla mnie jest nie do przyjęcia. A tak z ciekawości bo nie widziałem jakoś- ile kosztuje Benek, bo Plex za min. 500pln to dla mnie dużo za dużo. Toshiby są bdb- kopiuja zabezpieczenia i mają dobrą jakość zapisu zarówno CD jak DVD- sam się zastanawiam nad Toshibą 5372. |
![]() |
![]() |
#14 | |||
OGame Master
![]() |
Cytat:
![]() Fw w Litkach - wybacz ale jak dla mnie za duzo zabawy - oczekiwanie na nowy fw z nadzieja ze poprawi jakosc zapisu ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Jak widzisz nasze oczekiwania co do napedow sa diametralnie rozne - Ty potrzebujesz napedu ktory ma szanse zlamania zabezpieczen, a ja chce cos, co wypali mi z max jakoscia na kazdej plycie. Nie potrzebuje lamac zabezpieczen - wszystko co chce ma cukierki i nie wydaje mi sie zeby cokolwiek mialo sie zmienic w ciagu najblizszego roku/dwoch. Tak wiec nie dojdziemy do porozumienia. W zwiazku z tym proponuje ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Realok : 16.02.2005 o godz. 22:20 |
|||
![]() |
![]() |
#15 |
Wymiatacz
![]() |
Benek nie kopiuje SafeDisca na CD, bo na DVD nic na razie nie kopiuje- programy na to nie pozwalają.
To z testu litka 1653s na cdrinfo.com- zapis płyt DVD-R podsumowanie: "According to Plextools, almost all media burned exhibited low PIE/POE rates, below the 280 limit. According to CDSpeed, all could be read successfully, without errors during the reading process. Judging from the PI/PIF scans we can conclude that the SOHW-1653S is very good, with the exception of CMC Magnetics media." Firmware poprawiają nagrywanie na nośnikach, które były nagrywane słabo ale to nie znaczy, że nic nie nagrasz. Co ciekwawe ten litek lubi Prodisc i Ritek a Verbatimy niekoniecznie. ![]() Ale to było 2 firmware temu więc nie wiem jak jest teraz. Niemniej masz rację- Benek oferuje dużo lepszą jakośc zapisu i jeżeli LiteOn się nie przyłoży i nie bedzie oferował napędu z dopracowanym firmwarem to czeka go klęska rynkowa. Gdyby Toshiba miała taki soft i możliwości modyfikacji jak LiteON... No to po jednym ![]() |
![]() |
![]() |
|
|