Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.06.2005, 15:14   #1
paszczu
Świeżak

Data rejestracji: 09.06.2005
paszczu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sony DDU-1621 - problem z odczytem DVD-R/+R

Na wstępie witam wszystkich.
Problem dotyczy odczytu przez ww. napęd płyt DVD+/-R. Prędkości uzyskiwane przez to g**** są tragiczne. Można je obejrzeć tu (problem nie dotyczy cd'ków jak widać). Płyty nagrywane na Liteonach 812s i bodajże 1213 (? - w każdym razie jakimś x12). Płyty markowe - TDK, Verbatim. Prędkość wypalania płyt (x2.4, x4, x8) nie ma tu znaczenia. Prędkości odczytu są ZAWSZE takie jak na screenshotach.
Co najlepsze - wypaliłem na pożyczonym od kolegi 812s Verbatima +R x4 zmieniając BookType na DVD-ROM i prędkości odczytu są idealne (x15.74 przy końcu płyty).
Zmiana Firmware'u nic nie daje.
Poza tym nie rozpoznaje niektórych płyt, które kiedyś bez żadnego problemu byłe czytane (czasami pomaga klasyczne wysunięcie/wsunięcie tacki ale baaardzo rzadko). Oczywiście nie widzi tylko tych 'gorszych' płyt (np. Hawki, Esperanzy itp.)
Ale z drugiej strony płyty są czytane bez problemu na wszyskich innych napędach jakie wpadły mi w ręce (Liteon 166s, ww. nagrywarki, Nec-3520, nawet Manta Emperor2 i stacjonarny Panasonic - niestety tu nie znam modelu).
Nagranego na 812s DVD+RW w ogóle nie 'zobaczył' mimo że wg specyfikacji obsługuje je.

Przeszukałem forum i nie znalazłem wiele na temat tego modelu (może mało ludzi ma), w każdym razie nic na temat prędkości. Już raz był na gwarancji (opisałem jak wyżej co się dzieje) - wrócił z adnotacją "SPRAWNY, TEST OK" Domyślam się jak są testowane napędy w serwisach (włożyli pewnie płytkę; czyta? - czyta - to z powrotem do klienta). Byłem miesiąc bez czytnika i nadal jestem w punkcie wyjścia.
Wolę się upewnić przed ponowną reklamacją tego badziewia, bo w tym wypadku serwis może obciązyć mnie kosztami serwisowania .

Byłbym wdzięczny (jeżeli ktoś się przekopie przez to co napisałem) za opinię kogoś znającego się bardziej ode mnie - czy to jest normalne i podlega pod gwarancję?
Pozdrawiam.
paszczu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.06.2005, 22:40   #2
Elias
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.02.2005
Elias zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaka nagrywarka - Takie wyniki działania
Elias jest offline  
Stary 09.06.2005, 23:22   #3
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Sprawa jest trochę skomplikowana

Z tego co znalazłem ten Sony 1621 to OEM BTC 316B

BTC - tego chyba nie trzeba tłumaczyć

Dodatkowo - choć nie przypuszczam, że aż tak bardzo

Czynnikiem wpływającym może być jakość nagranych nośników

Nie wiadomo czy tamte Liteony są dobrze dopieszczone przez ich użytkowników

Możesz po prostu jeszcze spróbować uaktualnić bios

Ewentualnie sprawdzić płytki nagrane na innej nagrywarce niż Liteon

Stary 10.06.2005, 15:04   #4
paszczu
Świeżak

Data rejestracji: 09.06.2005
paszczu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za odpowiedzi - wiem że nagrywarki nieciekawe, ale do innych dostępu po prostu nie mam. Z tego co sprawdziłem sytuacja powtarza się czasami z DVD tłoczonymi (rozmiar wskazuje na jednowarstwowe), a to już normalne chyba nie jest.
Biosy przerobiłem już wszystkie od 3.x po 4.2.
BTC? Pięknie, pięknie - a czytnik kupiłem czytając opinie na tym forum, polecano Toshibę o tym samym numerze albo ten :\ Toshiby nie mogłem już dostać, więc kupiłem Sony.
Cóż - wysyłam, liczę na 'zmęczenie materiału'. Dzięki raz jeszcze za opinie.
paszczu jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: