![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.01.2011
![]() |
Prędkośc nagrywania w nagrywarce podłączonej przez USB
Po pierwsze chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum, mimo, że forum czytam od ładnych paru lat.
Do rzeczy. Nagrywarka w moim laptopie jest fatalna, maks. prędkość zapisu DVD to 8x, przy czym średnia prędkość to ok. 5,5x. Nagrywane w ten sposób płyty na ps2 są fatalnej jakości, kosmiczna ilość błędów PIF i PIE. Wpadłem więc na pomysł, żeby kupić nagrywarkę i podłączyć ją przez adapter ide/sata na USB (adapter taki już posiadam). I tu sedno sprawy - czy przez USB da radę nagrywać szybciej niż 8x? Sprawdzał to ktoś w praktyce? Jeśli odpowiedź będzie pozytywna, od razu pędzę do tematu "Jaką nagrywarkę wybrać" ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Nagrywalem DVD 12x przez mostek. Szybciej nie warto bo sporo bledow jest na koncowkach.
IMHO 16x jest w zasiegu.
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
A jaką posiadasz nagrywarkę? Bo słyszałem,że nie każda udźwignie mostek.
Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
Stary Benq 1640.
Mam tez Pioneera 115 ktory z mostkiem sie nie lubi i sypie bledami zapisu. Moze te na SATA sa lepsze pod wzgledem kompatybilnosci.
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
To mnie zmartwiłeś, bo to trochę jak kupowanie kota w worku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Żeby sprawdzić ile osiągniesz na danej nagrywarce odpal kopiowanie plików i patrz na prędkość odczytu. Test nie jest super miarodajny ale pozwoli pokazać w jakich granicach możesz się spokojnie poruszać. Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
@andy
Palę tylko na Verbatimach i Sony,8x bo tylko tyle nagrywarka pozwala, ale Alcohol podaje, że średnio było nagrywane z prędkością 5.5x. Na Verbatimach to wyniki są dramatyczne, na Sony jest lepiej. Zresztą jak patrzę na wykresy na forum, a potem na moje, to słabo mi się robi. Nagrywarka wbudowana w lapka: slimtype dvd a ds8a4s, czyli pewnie jakieś badziewie. To już nie wiem sam co robić. Może taniej wyjdzie wymienić po roku laser w czarnulce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Producenci napędów zewnętrznych na USB, zazwyczaj ograniczają prędkość nagrywania do 8x dla nośników o indeksie 16x i to wydaje się być optymalna prędkością dla napędów podłączonych do portu USB.
Średnia prędkość nagrywania, zawsze jest mniejsza niż ustawiona w programie do nagrywania, tak naprawdę, prędkość nagrywania jest średnią z przebiegu nagrywania danej płyty. Przy ustawieniu "wypalania" na 8x, nagrywarka rozpoczyna palenie od ok. 4x stopniowo zwiększają swoją stałą prędkość kątową, aż do 8x. Jest to związane ze spiralną budową ścieżki nagrywania płyty. To tak w skrócie, bez zagłębiania się w szczegóły. Ostatnio zmieniany przez grzeniu : 09.01.2011 o godz. 10:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jednak ogólnie to melag ma racje. Ta maksymalna prędkość będzie uzyskiwana zwykle po 50% nagrywania, czasami jest to pod sam koniec - zależy od sposobu zapisu.
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Czyli podsumowując Wasze wypowiedzi (za wszystkie dziękuję) nie ma sensu pakować się w to rozwiązanie z mostkiem?
Bo jeżeli chciałbym palić z prędkością min. 8x, to wyjściowa prędkość to byłoby ok 12xA z tego co piszecie, na mostku jest to niemożliwe. Ostatnio zmieniany przez RWSP : 08.01.2011 o godz. 23:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
![]() |
12x jest mozliwe bo palilem na Benq i sie powtarzam. W tescie odczytu mostek dawal rade do 16x wiec zapis powinien dac tez rade.
Musisz tylko miec nagrywarke ktora bedzie kompatybilna.
![]() |
#13 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Guru
![]() |
Tylko nowa nagrywarka do lapka dalej bedzie kiepska w porownaniu do Litka 424 czy 624. Popytaj google czy ktos juz taki myk robil z tymi modelami.
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Mam ostatnie pytanie
![]() Moja płyta główna to Gigabite M52L-S3P. Na płycie są dwa złącza SATA, ale w manualu płyty nie ma nic o podłączaniu napędów optycznych, tylko o hdd. Czytałem, że w takich przypadkach bios może nie wykrywać napędu. Czy to prawda? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Możliwość nagrywania płyt DVD na Nagrywarce CD-RW | xaviero | Napędy optyczne CD | 14 | 05.01.2005 21:26 |
Problemy z nagrywaniem na combo Lite-On podłączonej w kieszeni USB | jbbit | Napędy optyczne CD | 6 | 25.05.2004 13:39 |
Czy jest możliwość nagrywania płyt DVD+ czy - na zwykłej nagrywarce ?? | tooom19 | Napędy optyczne CD | 11 | 14.10.2003 17:30 |
problem nagrywania z małą prędkością na szybkiej nagrywarce | przemko | Napędy optyczne CD | 0 | 13.02.2002 22:21 |