Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.11.2003, 17:57   #1
Tomasz70
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.11.2003
Tomasz70 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Wybór nagrywarki

Planuję zakup nagrywarki.
Na placu boju pozostały dwie:
TEAC DV-W50D i NEC ND-1300.
Po złych doświadczeniach z tanimi nośnikami CD-R, nagrywam tylko na "firmowych". Najbardziej zależy mi na dobrym "czytaniu" w stacjonarnych odtwarzaczach DVD i trwałości nagrania.
Może zechcieliby się wypowiedzieć posiadacze tych modeli?

Pozdrawiam
TG
Tomasz70 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.11.2003, 18:07   #2
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak dobrze pamietam to Teac nie jest wcale Teacem tylko jest to naprawde OEM napedu Pioneera a dokladnie Pioneer A06. Wiec tak naprawde to wybierasz miedzy Pioneer a NEC, bo ten TEAC to tylko z nalepki jest i pudelka :>

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 12.11.2003 o godz. 18:12
Martin_TP jest offline  
Stary 12.11.2003, 21:34   #3
katmai
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2002
katmai zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cóż mam (miałem) ten sam dylemat. Wybrałem NECa i w piątek go odbieram. O wrażeniach napiszę w poniedziałek.
katmai jest offline  
Stary 12.11.2003, 21:42   #4
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Co prawda nie mam zandnego modelu w/w nagrywarek ale posiadam dvd firmy nec i takiego szrota to dawno nie widziaialem wiec serdecznie odradzam zakup jakichkolwiek urzadzen tejze firmy.
Stary 12.11.2003, 21:51   #5
katmai
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2002
katmai zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
NEC ND-1300 to nic innego niż TDK, a w zasadzie odwrotnie - TDK to OEM NECa. Poza tym NEC to Matsushita Electric Co. (czyli Panasonic, Technics i NEC) czyli pierwsza liga.
katmai jest offline  
Stary 12.11.2003, 22:07   #6
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Ja bym bral tego TEAC'a (czyli Pioneera :>). Tez sie zastnawialem tylko wybieralem miedzy: Liteon 411, NEC 1300, i Pioneer A06 (a jak juz wiemy Teac to Pioneer) oraz ten Teac.
Przeszukujac rozne fora szukajac odpowiedzi na moj problem dowiedzialem sie ze z tych napedow bardzo chwalone sa Teac i Pioneer, a jak sie okazalo ze Teac jest Pioneerem, to stwierdzilem ze juz wole miec naped macierzystego producenta. Inna kwestia to to ze Liteon byl problematycznym napedem wiec wylecial z listy. Pozostaly Nec i Pioneer. O tym drugim bylo wiecej pozytywnego i naped byl chwalony i wiecej sie o nim mowilo. Tak wiec wybor padl na Pioneera. Jak narazie nie mam zadnych zastrzezen do napedu. Chodzi bardzo dobrze, jest bardzo cichy i ma dosc niezla korekcje bledow.

A tak apropo pierwszej ligii to Pioneer to w sumie tez pierwsza liga.

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 12.11.2003 o godz. 22:13
Martin_TP jest offline  
Stary 12.11.2003, 23:38   #7
Olorin
Linyenwa Istari

Olorin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
znalazlem w sklepie oddzielnie Pioneer DVR-106D R/RW +/- OEM oraz Teac DV-W50D R/RW OEM +/- ceny zblizone bo okolo 750zl. jesli teac to pioneer to ktora polecacie bo sie pogubilem...
Olorin jest offline  
Stary 12.11.2003, 23:59   #8
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Olorin
znalazlem w sklepie oddzielnie Pioneer DVR-106D R/RW +/- OEM oraz Teac DV-W50D R/RW OEM +/- ceny zblizone bo okolo 750zl. jesli teac to pioneer to ktora polecacie bo sie pogubilem...
Pioneer to orginał. Teac bierze jego bebechy i wsadza swój bios.

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 13.11.2003, 00:13   #9
Olorin
Linyenwa Istari

Olorin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
widze Jabba ze masz pioneera 106. jak ci sie sprawuje ta nagrywarka? masz do niej jakies zastrzezenia czy wszystko ok? na dniach zamierzam kupic i nadal nie jestem zdecydowany...
Olorin jest offline  
Stary 13.11.2003, 08:17   #10
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Osobiscie bral bym Pioneera A06.
Martin_TP jest offline  
Stary 13.11.2003, 14:45   #11
zibis
Bywalec

Data rejestracji: 16.04.2002
zibis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
rowniez mam problem z wyborem

Witam,
poniewaz ja tez mam zaiar zakupic nagrywarke, pozwolilem sobie podpiac sie pod ten post
chcialbym zapytac o jedna rzecz, w zasadzie podstawowa
pewnie byla juz o tym dyskusja, niestety nie moge za wiele na ten temat
znalezc..
czy jest sens kupowac nagrywarke dwuformatowa?
jaki jest cel nagrywania w dwoch roznych standartach + i - ; zakladamy ze
robie to tylko na uzytek wlasny(material z kamery-na razie analogowej(w
przyszlosci dv..), kopie paru co czesciej ogladanych fimow)
z tego co do tej pory doczytalem, to bardziej przyszlosciowy(bo i b.
promowany, nawet przez Microsoft
jest standart +
no i podobno nawet jest lepszy niz - ... np. plyty r+ i rw+ maja byc czytane
bez problemow przez stacjonarne dvd... ale czegos konkretnego na temat
roznic tez jakos nie moge znalezc..

wiec moze wystarczy kupic Plextora 504 za ok 800pln, a nie koniecznie 708 za
ponad 1500...

pozdrawiam.
Zbyszek
zibis jest offline  
Stary 14.11.2003, 08:22   #12
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Ostatnio widzialem na cdrinfo.com duzy test plyt + i - i jak to sie ma do odtwarzania w roznych napedach i stacjonarnych i tych komputerowych. A wynik wskazal ze to wlasnie MINUS jest bardziej kompatybilny. "Compatibility results: DVD-R=96.74% DVD+R=87.32%" Sam zobacz: http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...Tests&Series=0

Co do dwuformatowych nagrywarek to zawsze lepiej miec duala, chyba ze juz wiesz ze ktoregos z formatu nie bedziesz urzywac to mozesz wziasc albo tego + albo -. Jak urzywasz tylko dla siebie i posiadany przez Ciebie sprzet (stacjonarny dvd, dvd w komputerze) czyta ktorys z tych formatow wpelni, to jak najbardziej mozesz sobie tego + kupic. A tak na marginesie, plus ostatnio ma 56% udzial w rynku, 43 % minus, 1% dvd-ram
Martin_TP jest offline  
Stary 14.11.2003, 09:55   #13
zibis
Bywalec

Data rejestracji: 16.04.2002
zibis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Martin_TP
Ostatnio widzialem na cdrinfo.com duzy test plyt + i - i jak to sie ma do odtwarzania w roznych napedach i stacjonarnych i tych komputerowych. A wynik wskazal ze to wlasnie MINUS jest bardziej kompatybilny. "Compatibility results: DVD-R=96.74% DVD+R=87.32%" Sam zobacz: http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...Tests&Series=0

Co do dwuformatowych nagrywarek to zawsze lepiej miec duala, chyba ze juz wiesz ze ktoregos z formatu nie bedziesz urzywac to mozesz wziasc albo tego + albo -. Jak urzywasz tylko dla siebie i posiadany przez Ciebie sprzet (stacjonarny dvd, dvd w komputerze) czyta ktorys z tych formatow wpelni, to jak najbardziej mozesz sobie tego + kupic. A tak na marginesie, plus ostatnio ma 56% udzial w rynku, 43 % minus, 1% dvd-ram
tak wiem, ktos juz podawal tego linka
tym niemniej skoro jak piszesz nizej, + ma wiekszy udzial i pewnie on bedzie sie jeszcze zwiekszal problem kombatybilnosci moze dotyczyc raczej starszego sprzetu..

no wlasnie, dla mnie sam + powinien wystarczyc; mam stacjonarego Pioneera 656, ktoremu podobno obojetne czy + czy - , rodzice maja Philipsa 963 - a tutaj to raczej +, no nie...

moj dylemat sprowadza sie w zasadzie do dwoch watpliwosci:
1* nie wiem, czy przypadkiem nagrywarki jednoformatowe nie "odstaja technologicznie" od tych dwuformatowych, nawet jak sie wezmie pod uwage ze bede w nich uzywal tylko "jedynego slusznego" formatu, czyli +...
2* jednak cena - taki plextor 504 kosztuje ok 800pln, w tej cenie (i nawet ponizej..) mozna kupic calkiem przyzwoita dwuformatowke, ktos nawet napisal, ze Pioneera A07 !!??

pozdrawiam
Zbyszek
zibis jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: