![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 12.03.2002
![]() |
Prędkosci nagrywarek dvd
Witam
![]() zaintrygowal mnie (od strony teoretycznej) temat predkosci nagrywania. Powodem jest niedawna zmiana mojego sprzetu: obecnie mam laptopa z tzw wyzszej polki i teoretycznie powinno to umozliwiac osiaganie przez nagrywarke maksymalnych predkosci a tymczasem sprzet ten rzadko osiaga predkosc rzedu x8 ! Uzywam Roxio Creatora i Nero. Plyty to głownie Verbatimy. A zatem jaka konfiguracja sprzetowa umozliwia nagrywanie dvd w maksymalnych predkosciach? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po pierwsze - napędy laptopowe,to sprzęt slaby, żeby nie powiedzieć kiepski.
(nawet te bardzo "markowe") Ich maxymalne prędkości maja się nijak do prędkości deklarowanych. Po drugie - płyty są indexowane rożnie, i nie trzeba brać sobie tego do serca, bo są to prędkości laboratoryjne. Po trzecie - i tak należy nagrywać DVD z prędkościami 4x-8x wiec nawet jak płyta jest indexowana na 24x, nic z tego nie wynika. Istotą tego problemu jest zdolność przepustowa kontrolera, jego prędkość, i moc lasera. To tak na krotko ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dzieki.
Ad.1. Nieco mnie zmartwil no ale na szczescie to jedynie sprzet sluzbowy ![]() Ad.2. Owszem ale pomimo tego uwazam ze jest a w zasadzie powinna byc roznica pomiedzy np x6 a x16 - i na jakims sprzecie te przykladowe x16 jest zapewne osiagane... Ad.3. Wiadomo, wspomnialem o teoretycznosci mojej ciekawosci ![]() A co do kontrolera i lasera to zapewne masz racje ale powtorze: na jakims sprzecie te przykladowe x16 jest osiagane... No ale ok, zakladam ze na sprzecie niedostepnym dla zwyklych uzyszkodnikow ![]() Pzdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
2. Sprzęt który umożliwi ci nagranie z taka prędkością to sprzęt typu stacjonarnego, a mianowicie zwykła nagrywarka do PC wkładana do komputera 3. Na notebooku też takowej możesz użyć, jednak wymaga to zastosowania dodatkowych elementów w postaci kieszeni 5,25 cala podłączanej pod USB, lub inny port zależnie od kieszeni lub za pomocą tzw. mostka (przejściówka taka) unitek który jest podłączany pod usb 4. W przypadku rozwiązania z mostkiem to koszt około 100 zł nagrywarka + 60 zł mostek (kiedyś tyle kosztował, teraz może tańszy) 5. W przypadku kieszeni (obudowy zewnętrznej) 150 zł obudowa + 100 zł napęd 6. Zaletą takiego rozwiązania jest nie tylko wyższa prędkość zapisu, ale i lepsza jakość zapisu 7. Jakość zapisu na nagrywarkach wbudowanych w notebooku pozostawia wiele do życzenia
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 17.10.2011 o godz. 12:51 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dzieki
Mam jeszcze jedno pytanie spowodowane uwagami o znacznie gorszej jakosci nagran z notebooka... Chodzi mi o konkretne zadanie: Archiwizowanie waznych dla mnie danych, w tym fotek. Czasem jest mi znaczniej wygodniej uczynic to z laptopa niz przerzucac na zabytkowy stacjonarny sprzet. Warto isc na latwizne czy jednak lepiej sie pomeczyc i archiwizowac na sprzecie muzealnym (z nieco nowsza bo 5-letnia nagrywarka)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Płytka nagrana na notebooka choćby i z najwyższej półki zawsze będzie gorzej nagrana aniżeli na sprzęcie muzealnym. Po paru latach płytki nagranej na notebooku nie odczytasz już ....
Dlatego najwygodniej jest podłączyć zwykłą nagrywarkę do notebook;a i dopiero wtedy nagrywać, swoją droga to najwygodniej przerzucić dane na dysk zewnętrzny, wtedy dane są bezpieczniejsze niż na płytkach, no ale jeśli już nagrywać to tylko na normalnej nagrywarce. Nagrywarka w notebook'u nadaje się tylko do odczytu danych z płyt a nie ich nagrywania.
![]() |
#7 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Laptopowych nagrywarek należy unikac jak ognia.
Używać w ostateczności, po upewnieniu sie, że w promieniu 100m nie ma lepszej, a dane nie są szczególnie cenne ![]() Z doświadczenia wiem, że mogą być potem problemy z odczytem takich płyt, do archiwizacji czy palenia płytek audio nie nadają się zupełnie. Stara 5 letnia nagrywarka może być lepsza niż obecna nowa, wiekem się nie sugeruj. Kiedyś się bardziej starali, bo nie kosztowały 70zł. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.10.2011 o godz. 08:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
![]() |
dzieki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaką kupić nagryware DVD z niżej wymienionych ? | mistrzu84 | Napędy optyczne DVD | 5 | 17.02.2006 21:56 |
problem:too high bitrate w MaestroDVD - tworzę własne DVD | Albi | DVD-Video | 5 | 04.03.2005 10:43 |
Emulator predkosci nagrywania DVD | dancecore | Napędy optyczne DVD | 10 | 08.09.2004 21:53 |
Przerabianie "starszych" nagrywarek dvd na Duale?? | VojtaS | Napędy optyczne DVD | 0 | 18.08.2004 08:19 |
Naped DVD - ograniczanie max predkosci ale nie przez soft. | mmacka | Napędy optyczne DVD | 6 | 18.12.2003 19:19 |