Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.02.2004, 11:02   #1
Toke
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.02.2003
Toke w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Szczerze i konkretnie

Witam,
Stoję przed zakupem nagrywarki DVD. Oczywiście mam odwieczny problem - co kupić. Zatem powiem konkretnie do czego mi ona potrzebna i chciałbym od Was uzyskać jakąś podpowiedź. Otóż mam zamiar robić sobie do domu kolekcję filmów z wypożyczalni. Czasami gdy człowiek chce coś zobaczyć to w TV takie badziewie, że chciałbym móc sięgnąć wtedy do filmu, który może już widziałem ale uważam za dobry. Zatem mam kilka pytań:

1. Czy można zgrać filmy na jedną płytę DVD odrzucając wszelkie menu i dodatki? Czy raczej potrzeba dwóch płyt?
2. Jaka nagrywarka robi dobre kopie (czasami słyszę, że kopia jest czasami gorsza, rwie itp. a nie o to mi chodzi)? Myślałem o Lite On bo są dość tanie ale słyszałem o nich tyle dobrego co i złego.
3. Czy warto trochę poczekać i kupić nagrywarke płyt dwuwarstwowych, które już się pojawiąją w sklepach?
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Toke jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.02.2004, 11:18   #2
budasty
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.02.2003
budasty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. mozna
2. jakosc materiału zalezy od oprogramowania i wiedzy usera natomiast to czy film sie zacina glownie od jakosci nosnika i nagrywarki
3. warto, odpada zabawa z kompresją, z ktorą wielu userow se nie radzi.
Stary 27.02.2004, 12:50   #3
Faruk
Bywalec

Data rejestracji: 14.02.2004
Faruk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1. Najczęściej tak. Chyba, że film jest długi a nie chcesz tracić absolutnie niczego na jakości obrazu i dźwięku.

2. Ja polecam NEC ND-2500A. IMHO najlepsza nagrywarka obecnie na rynku. Ale słabsza jako czytnik więc jeśli już masz jakiś DVD-ROM to się go nie pozbywaj.

3. Ciężko stwierdzić. Prawdopoobnie zadebiutują z cenami około 1200-1300 zł. No i do tego nośniki podobno mają być naprawdę drogie. Także zależy ile możesz poczekać - jeśli powiedzmy rok to powinno już być coś w sensowniejszej cenie, ale jeśli powiedzmy 1-2 miesiące to zdecydowanie nie warto czekać.

A co do łatwości obsługi programów do obcinania DVD na jedną płytę to jeśli masz DVDShrink (darmowy) oraz Nero to cała czynność to powiedzmy 5 kliknięć. Więc nie wiem czy to takie skomplikowane.
Faruk jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: