![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.02.2003
![]() |
Szczerze i konkretnie
Witam,
Stoję przed zakupem nagrywarki DVD. Oczywiście mam odwieczny problem - co kupić. Zatem powiem konkretnie do czego mi ona potrzebna i chciałbym od Was uzyskać jakąś podpowiedź. Otóż mam zamiar robić sobie do domu kolekcję filmów z wypożyczalni. Czasami gdy człowiek chce coś zobaczyć to w TV takie badziewie, że chciałbym móc sięgnąć wtedy do filmu, który może już widziałem ale uważam za dobry. Zatem mam kilka pytań: 1. Czy można zgrać filmy na jedną płytę DVD odrzucając wszelkie menu i dodatki? Czy raczej potrzeba dwóch płyt? 2. Jaka nagrywarka robi dobre kopie (czasami słyszę, że kopia jest czasami gorsza, rwie itp. a nie o to mi chodzi)? Myślałem o Lite On bo są dość tanie ale słyszałem o nich tyle dobrego co i złego. 3. Czy warto trochę poczekać i kupić nagrywarke płyt dwuwarstwowych, które już się pojawiąją w sklepach? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
1. mozna
2. jakosc materiału zalezy od oprogramowania i wiedzy usera natomiast to czy film sie zacina glownie od jakosci nosnika i nagrywarki 3. warto, odpada zabawa z kompresją, z ktorą wielu userow se nie radzi.
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.02.2004
![]() |
1. Najczęściej tak. Chyba, że film jest długi a nie chcesz tracić absolutnie niczego na jakości obrazu i dźwięku.
2. Ja polecam NEC ND-2500A. IMHO najlepsza nagrywarka obecnie na rynku. Ale słabsza jako czytnik więc jeśli już masz jakiś DVD-ROM to się go nie pozbywaj. 3. Ciężko stwierdzić. Prawdopoobnie zadebiutują z cenami około 1200-1300 zł. No i do tego nośniki podobno mają być naprawdę drogie. Także zależy ile możesz poczekać - jeśli powiedzmy rok to powinno już być coś w sensowniejszej cenie, ale jeśli powiedzmy 1-2 miesiące to zdecydowanie nie warto czekać. A co do łatwości obsługi programów do obcinania DVD na jedną płytę to jeśli masz DVDShrink (darmowy) oraz Nero to cała czynność to powiedzmy 5 kliknięć. Więc nie wiem czy to takie skomplikowane. |
![]() |
![]() |
|
|