Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.02.2004, 20:55   #1
FOKA0111
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.01.2004
FOKA0111 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TDK-RW to Gówno

Dzisiaj kupiłem 2 TDK +RW i 1-RW,plusy OK a na minus nawet nagrać nie mogę,ostatnim razem nagrałem ale po skasowaniu płyty nie widzi,mam Pionka 106,jednum słowem na -RW trzeba jeszcze poczekać ci,którzy twierdzą,że nagrywają bez przeszkód -RW mieli farta i kupili nośniki z lepszej fabryki,pozostałe to podróby,a jest ich sporo
HAWK
FOKA0111 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.02.2004, 22:34   #2
stempik
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.01.2004
stempik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TDK-RW po nagraniu nerem komputer na płycie nic nie widzi ale te same pliki nagrane clonem już są i można je odczytać
stempik jest offline  
Stary 13.02.2004, 13:23   #3
FOKA0111
Nowy na forum

Zwracam honor TDK/chyba/

Cytat:
Napisany przez FOKA0111
Dzisiaj kupiłem 2 TDK +RW i 1-RW,plusy OK a na minus nawet nagrać nie mogę,ostatnim razem nagrałem ale po skasowaniu płyty nie widzi,mam Pionka 106,jednum słowem na -RW trzeba jeszcze poczekać ci,którzy twierdzą,że nagrywają bez przeszkód -RW mieli farta i kupili nośniki z lepszej fabryki,pozostałe to podróby,a jest ich sporo
HAWK

Jak wyżej ale za to doszedłem do ciekawych wniosków,
po pierwsze płyty DVD+-RW podlegają formatowaniu przed pierwszy zapisem tylko program robi to za nas,po drugie czasem na nową płytę nie można nic nagrać,ja tak miałem z TDK-RW wię zarzyciłem plik ok.20MB i ustawiłem w Nero wielosesję,płytę sformatował i teraz jest OK/chociaż nadal nagrywam i kasuję z prędkością x1 bo 65 zeta już wylądowało w koszu a mi się nigdzie nie spieszy /,po po drugie wyczytałem gdzieś, o problemie z płytą +RW podobno w oknie kompilacji Nero miał do dyspozycji ok.750 MB i też mi się to zdarzyło z jedną z płytek TDK-niby miała 758MB.Sformatowałem ją/trybem szybkim/po czym nagrywałem wielosesyjnie pliki po ok.700MB jak doszedłem do końca,sformatowałem raz jeszcze i teraz od razu mogę nagrać pełną objętość
i niech ktoś nie twierdzi,że nagrywanie DVD jest proste jak drut.Swoją drogą ciekaw jestem,jakie jeszcze przygody będę miał w tym temacie,można się tylko domyślać,że format Blue-ray przyniesie jeszcze więcej problemów,no,ale cóś za cóś
FOKA0111 jest offline  
Stary 13.02.2004, 20:35   #4
Frax
Redakcja

Data rejestracji: 28.07.2003
Frax zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Foka0111 może nie pisz tematów goniących sensacje, jak żywcem przeniesionych z gazety "Fakt". Przeczytałem i przeraziłem się po moich pozytywnych doświadczeniach z płytami TDK. Na razie wypalałem jedynie na DVD-RW X1 ScratchProof (pakowane w duże pudełka jak dla DVD-Video)... i bez problemu.

Może napisz co podaje program Nero CD/DVD Speed lub DVDIfoPro o producencie tego felernego nośnika.
Stary 14.02.2004, 12:32   #5
van_zant
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.02.2003
van_zant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez FOKA0111
HAWK
Nie zgodze sie z tym. Nie mam z nimi zadnego problemu (TDK DVDRW- x1-2), a nagrywam LiteOn 451S.
Pozdr - Marek.
Stary 14.02.2004, 19:01   #6
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jednak coś jest nie tak z tymi TDKami DVD-RW. Ostatnio kupiłem jednego (akurat tylko takie były x2) i po pierwszym nagraniu (z prędkością x2) TDK stwierdził, że on jednak jest x1 (sic!). Właśnie się zastanawiam czy reklamować....

edit:
Nagrywarka to Pioneer a05.
Oto co na temat tej płytki wyświetlił DVDInfoPro:

Media Information
Disc Regions are 1,2,3,4,5,6,7,8
Media code/Manufacturer ID TDK502sakuM3
Format Type UDF 1.02
Volume Name HERO
Application id
Implementation id mkisofs
Recording Date/Time (mm/dd/yyyy) 2/13/2004 17:18:35
Format Capacity 4.37GB(4.69GB)
Free Blocks 0
Book Type DVD-RW
Media Type DVD-RW
Media Id Code Speed Unknown
Available Write Descriptor CLV 1.0x 1385KBps
Write Strategy Speed 2.0x 2770KBps
Data area starting sector 30000h
Data area end sector 22F8CFh
Linear Density 0.267um/bit
Track Density 0.74um/track
Number of Layers 1</pre>

i jeszcze pełen media block:

00 42 00 00 01 40 D6 FD 9E D8 21 00 02 0F 05 06 .B...@....!.....
88 75 0D 00 03 54 44 4B 35 30 32 00 04 73 61 6B .u...TDK502..sak
75 4D 33 00 05 00 00 00 00 00 00 00 06 0F 00 00 uM3.............

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 14.02.2004 o godz. 22:45
ideJ jest offline  
Stary 14.02.2004, 21:56   #7
extorris
Bywalec

Data rejestracji: 23.12.2003
extorris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
FOKA
A wiesz jaką kupą gó... jest Mercedes albo Rollce?
A nowe BMW serii 7 to zupełna beznadzieja, przecież się tym jeździć nie da.

Może ktoś rzuci zawartość sektora tych gó... płyt? Różne fabryki? Włóżcie to między bajki. Jeden rodzaj płyty jest robiony w jednej fabryce. Jak zmienia prędkość, lub nazwę to ewentualnie można się spodziewać innego źródła.

Czy wiecie, że CDR Identifier jest martwym produktem od października 2001r ? Jakim cudem ma rozpoznać płyty z 2003 roku, zwłaszcza z nowych, żółtych fabryk?

Foka, nie obraź się na sugestię z ASPI, ale to wygląda raptem na taki problem.
extorris jest offline  
Stary 14.02.2004, 22:49   #8
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

To raczej nie jest problem z ASPI. Mam inne RW x2 (innych producentów) i z nimi nie ma takich problemów.
(co tu ma do rzeczy CDR Identifier i jego ew. żywotność?)
Stary 14.02.2004, 23:18   #9
extorris
Bywalec

Data rejestracji: 23.12.2003
extorris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ideJ

Co do CDR Identifier pomerdały mi się wątki. Sorki, masz rację, to zdanie nie ma sensu w naszym konspekcie.

Jeżeli chodzi o prędkość, to jeżeli firmware posiada jeszcze stare informacje to można go trochę poprawić. W bloku zawierającym dane medium wystarczy zmienić .. FD 9E D8 50 na 51(x2) lub nawet 52(x4). To określa maksymalną prędkość, ta prawdziwa zostanie i tak nadana przez OPC.

Sprawdź swój firmware czy mam rację, może wystrczy uaktualnić oryginalny, jak nie to można go "poprawić"

Dzięki za info o medium, w poniedziałek odpowiem jak duży związek ma z oryginalnym producentem
extorris jest offline  
Stary 14.02.2004, 23:35   #10
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Problem miałby związek z firmware'em gdyby dotyczyło to wszystkich płytek RW x2 (a tak nie jest). Co więcej tą konkretną płytkę przy pierwszym nagrywaniu nagrałem z prędkością x2. Dopiero przy następnej próbie nagrania jej zaczęły się jaja.
Stary 15.02.2004, 00:57   #11
painkor
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.07.2002
painkor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety TDK-RWx2 I pionek a05 a06(nie jestem pewien tylko czytalem)
sa spore problemy z DVD-RW

nie tyczy sie to tylko TDK ale kilku innych firm.

Jak u mnie wystapil ten problem przelecialem sporo forumow i sporo ludzi mialo problemy....i tez nie tylko z Pionierami.

U mnie na A05 spoko sie jaraly -RW (przynajmniej tak uwazalem) bo sporadycznie nagrywalem na TDK-RW x1
bardzo zadko kiedy na full(najczesciej po x% przerywalem bo tyle mi wystarczalo)

az kupilem sobie 30 plyt DVD-RW tdk x2 i coz wyjaralo sie ale nie chcialo sie skasowac....
po wielu bitwach udalo sie skasowac czyms..ale i tak byly problemu z nagraniem...
a to nagral ...ale komputuer nie widzial..a DVD odtwarzacz widzial...
ale wogule nic...

probowalem wszystkiego..
czysty windows...
nowe aspi
stare aspi
programy..nero(rozne wersje) dvdinfo,dvdmate(ten jakos sobie z bolami radzil ale to nie o to chodzi przeciez)alcochol100%,burn4free.dvddecrypter,recor dnowmax,easy burn..itp itd
zmiany biosow....zmienialem na wszelki mozliwe (oficjalne jak i nieoficjalne)
ustawianie na master slave...sam naped na tasmie..i z HDD..
na kompie z AMD..(zmiany ver via 4in1).i z INTEL...(mam dwa kompy i 2 nagrywarki)
inn nagrywarka DVD Pioneer A05
az....sie poddalem i oddalem plytki (wymienilem na Verbatim pastele -R)

i tyle tego....niestety nie wiem co sie stalo...

choc jak pamietam to kilka razy TDK -RWx1 dawniej nagrywalem na maxa i sie dobrze odpalala...a teraz tez sie cos knoci...
nie sprawdzalem nosnikow innych producentow.

Dalem sobie spokoj z tym....i tak jak sie pojwi bede kupowal nagrywarke do plytek dwuwarstwowych...wiec mam nadzieje ze tam sie juz bedzie nagrywac bez problemu.
painkor jest offline  
Stary 15.02.2004, 11:22   #12
FOKA0111
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez painkor
Niestety TDK-RWx2 I pionek a05 a06(nie jestem pewien tylko czytalem)
sa spore problemy z DVD-RW

nie tyczy sie to tylko TDK ale kilku innych firm.

Jak u mnie wystapil ten problem przelecialem sporo forumow i sporo ludzi mialo problemy....i tez nie tylko z Pionierami.

U mnie na A05 spoko sie jaraly -RW (przynajmniej tak uwazalem) bo sporadycznie nagrywalem na TDK-RW x1
bardzo zadko kiedy na full(najczesciej po x% przerywalem bo tyle mi wystarczalo)

az kupilem sobie 30 plyt DVD-RW tdk x2 i coz wyjaralo sie ale nie chcialo sie skasowac....
po wielu bitwach udalo sie skasowac czyms..ale i tak byly problemu z nagraniem...
a to nagral ...ale komputuer nie widzial..a DVD odtwarzacz widzial...
ale wogule nic...

probowalem wszystkiego..
czysty windows...
nowe aspi
stare aspi
programy..nero(rozne wersje) dvdinfo,dvdmate(ten jakos sobie z bolami radzil ale to nie o to chodzi przeciez)alcochol100%,burn4free.dvddecrypter,recor dnowmax,easy burn..itp itd
zmiany biosow....zmienialem na wszelki mozliwe (oficjalne jak i nieoficjalne)
ustawianie na master slave...sam naped na tasmie..i z HDD..
na kompie z AMD..(zmiany ver via 4in1).i z INTEL...(mam dwa kompy i 2 nagrywarki)
inn nagrywarka DVD Pioneer A05
az....sie poddalem i oddalem plytki (wymienilem na Verbatim pastele -R)

i tyle tego....niestety nie wiem co sie stalo...

choc jak pamietam to kilka razy TDK -RWx1 dawniej nagrywalem na maxa i sie dobrze odpalala...a teraz tez sie cos knoci...

nie sprawdzalem nosnikow innych producentow.

Dalem sobie spokoj z tym....i tak jak sie pojwi bede kupowal nagrywarke do
plytek dwuwarstwowych...wiec mam nadzieje ze tam sie juz bedzie nagrywac bez problemu.

Ej Painkor

Jakim programem udało ci się skasować te TDK'ki może i moje da się jakoś ruszyć
a co do wypowiedzi na temat odczytania rodzaju nośnika na tych zwalonych TDK to może kolega Frax raczy odpowiedzieć jak mam to zrobić skoro płytki wogóle nie są widoczne w systemie .Dla mnie temat nagrywania -RW x2 i tak się skończył,nagrywam x1 i jest ok poza tym w większości używam +RW/jest dużo lepszy/
FOKA0111 jest offline  
Stary 15.02.2004, 11:33   #13
painkor
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.07.2002
painkor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVDinfoPro
daj opcje erase/quick......najlepiej kilka razy(nie zawsze nagrywarka zalapuje...tzn niby idzie ale tak naprawde naped sie nie swieci)

potem mozna niby nagrac..DVDMate...wybierz aspi z opcja SAFE

tam tez powino sie wyczyscic potem...erace quick/ignore toc

tez niestety kilka razy

i potem mozna nagrac(tzn sprubowac)czasem wypali czasem nie..czasem bedzie widac(i da sie to odczytac)czasami nie....
czesto w DVDMate jest tak ze zaczynasz nagrywac a on twierdzi ze plytka nie jest czysta i sam pruboje czyscic...zazwyczaj zrobi to dwa razy i wtedy jest szansa ze nagra...

wiec sam widzisz ze sie w sumie strasznie wali wszystko...stad to nie jest rozwiazanie..i nie o to tu chodzi.
painkor jest offline  
Stary 15.02.2004, 14:27   #14
pawelvideo
Bywalec

Data rejestracji: 19.12.2003
pawelvideo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam .
Jeśli chodzi o TDK+RWx4 to wypalałem ją już kilka razy i śmiało mogę powiedzieć że do tej pory jest to najlepsza +rw jaką miałem .Wypalam na lite-on 411s bezbłednie. Problemy jakie tu wynikają to prawdopodobnie różne serie i tłocznie.

Pozdrawiam.
pawelvideo jest offline  
Stary 15.02.2004, 16:29   #15
syriusz
Bywalec

Data rejestracji: 12.12.2003
syriusz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez FOKA0111
HAWK
ja kupuje tylko TDK i Verbatim, z TDK+-RW kożystam od dawna, nagrywałem już kilkanaście razy i odtwarzam bez problemów na kilku kompach może po prostu sobie nowego biosa wrzuć uważam że nośniki TDK są najlepsze!! wypaliłem jakies 20 dvd+r i kożystam z dvd-+rw ZERO PROBLEMÓW, nie miałem też problemów z Verbatimami, natomiast te wszystkie Datexy, Hawki, Esperanzy - tandety, kilka nagranych mi nie działało, raz udało mi sie nagrać film który nie działał na nagrywarce którą został wypalony a działał na stacjonarnym odtwarzaczu !! dziwne po tych plytach można sie wszystkiego spodziewać, raz mi niespodziewanie przerwało nagrywanie
syriusz jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: