![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
TDK-RW to Gówno
Dzisiaj kupiłem 2 TDK +RW i 1-RW,plusy OK a na minus nawet nagrać nie mogę,ostatnim razem nagrałem ale po skasowaniu płyty nie widzi,mam Pionka 106,jednum słowem na -RW trzeba jeszcze poczekać ci,którzy twierdzą,że nagrywają bez przeszkód -RW mieli farta i kupili nośniki z lepszej fabryki,pozostałe to podróby,a jest ich sporo
HAWK |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.01.2004
![]() |
TDK-RW po nagraniu nerem komputer na płycie nic nie widzi ale te same pliki nagrane clonem już są i można je odczytać
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Zwracam honor TDK/chyba/
Cytat:
Jak wyżej ale za to doszedłem do ciekawych wniosków, po pierwsze płyty DVD+-RW podlegają formatowaniu przed pierwszy zapisem tylko program robi to za nas,po drugie czasem na nową płytę nie można nic nagrać,ja tak miałem z TDK-RW wię zarzyciłem plik ok.20MB i ustawiłem w Nero wielosesję,płytę sformatował i teraz jest OK/chociaż nadal nagrywam i kasuję z prędkością x1 bo 65 zeta już wylądowało w koszu a mi się nigdzie nie spieszy ![]() i niech ktoś nie twierdzi,że nagrywanie DVD jest proste jak drut.Swoją drogą ciekaw jestem,jakie jeszcze przygody będę miał w tym temacie,można się tylko domyślać,że format Blue-ray przyniesie jeszcze więcej problemów,no,ale cóś za cóś ![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Redakcja
Data rejestracji: 28.07.2003
![]() |
Foka0111 może nie pisz tematów goniących sensacje, jak żywcem przeniesionych z gazety "Fakt". Przeczytałem i przeraziłem się po moich pozytywnych doświadczeniach z płytami TDK. Na razie wypalałem jedynie na DVD-RW X1 ScratchProof (pakowane w duże pudełka jak dla DVD-Video)... i bez problemu.
Może napisz co podaje program Nero CD/DVD Speed lub DVDIfoPro o producencie tego felernego nośnika.
#5 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.02.2003
![]() |
Cytat:
Pozdr - Marek.
![]() |
#6 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
A jednak coś jest nie tak z tymi TDKami DVD-RW. Ostatnio kupiłem jednego (akurat tylko takie były x2) i po pierwszym nagraniu (z prędkością x2) TDK stwierdził, że on jednak jest x1 (sic!). Właśnie się zastanawiam czy reklamować....
edit: Nagrywarka to Pioneer a05. Oto co na temat tej płytki wyświetlił DVDInfoPro: Media Information Disc Regions are 1,2,3,4,5,6,7,8 Media code/Manufacturer ID TDK502sakuM3 Format Type UDF 1.02 Volume Name HERO Application id Implementation id mkisofs Recording Date/Time (mm/dd/yyyy) 2/13/2004 17:18:35 Format Capacity 4.37GB(4.69GB) Free Blocks 0 Book Type DVD-RW Media Type DVD-RW Media Id Code Speed Unknown Available Write Descriptor CLV 1.0x 1385KBps Write Strategy Speed 2.0x 2770KBps Data area starting sector 30000h Data area end sector 22F8CFh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1</pre> i jeszcze pełen media block: 00 42 00 00 01 40 D6 FD 9E D8 21 00 02 0F 05 06 .B...@....!..... 88 75 0D 00 03 54 44 4B 35 30 32 00 04 73 61 6B .u...TDK502..sak 75 4D 33 00 05 00 00 00 00 00 00 00 06 0F 00 00 uM3.............
Proud Lantians' descendant. Ostatnio zmieniany przez ideJ : 14.02.2004 o godz. 22:45 |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.12.2003
![]() |
FOKA
A wiesz jaką kupą gó... jest Mercedes albo Rollce? A nowe BMW serii 7 to zupełna beznadzieja, przecież się tym jeździć nie da. Może ktoś rzuci zawartość sektora tych gó... płyt? Różne fabryki? Włóżcie to między bajki. Jeden rodzaj płyty jest robiony w jednej fabryce. Jak zmienia prędkość, lub nazwę to ewentualnie można się spodziewać innego źródła. Czy wiecie, że CDR Identifier jest martwym produktem od października 2001r ? Jakim cudem ma rozpoznać płyty z 2003 roku, zwłaszcza z nowych, żółtych fabryk? Foka, nie obraź się na sugestię z ASPI, ale to wygląda raptem na taki problem. |
![]() |
![]() |
#8 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
To raczej nie jest problem z ASPI. Mam inne RW x2 (innych producentów) i z nimi nie ma takich problemów.
(co tu ma do rzeczy CDR Identifier i jego ew. żywotność?)
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.12.2003
![]() |
ideJ
Co do CDR Identifier pomerdały mi się wątki. Sorki, masz rację, to zdanie nie ma sensu w naszym konspekcie. Jeżeli chodzi o prędkość, to jeżeli firmware posiada jeszcze stare informacje to można go trochę poprawić. W bloku zawierającym dane medium wystarczy zmienić .. FD 9E D8 50 na 51(x2) lub nawet 52(x4). To określa maksymalną prędkość, ta prawdziwa zostanie i tak nadana przez OPC. Sprawdź swój firmware czy mam rację, może wystrczy uaktualnić oryginalny, jak nie to można go "poprawić" ![]() Dzięki za info o medium, w poniedziałek odpowiem jak duży związek ma z oryginalnym producentem |
![]() |
![]() |
#10 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Problem miałby związek z firmware'em gdyby dotyczyło to wszystkich płytek RW x2 (a tak nie jest). Co więcej tą konkretną płytkę przy pierwszym nagrywaniu nagrałem z prędkością x2. Dopiero przy następnej próbie nagrania jej zaczęły się jaja.
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.07.2002
![]() |
Niestety TDK-RWx2 I pionek a05 a06(nie jestem pewien tylko czytalem)
sa spore problemy z DVD-RW nie tyczy sie to tylko TDK ale kilku innych firm. Jak u mnie wystapil ten problem przelecialem sporo forumow i sporo ludzi mialo problemy....i tez nie tylko z Pionierami. U mnie na A05 spoko sie jaraly -RW (przynajmniej tak uwazalem) bo sporadycznie nagrywalem na TDK-RW x1 bardzo zadko kiedy na full(najczesciej po x% przerywalem bo tyle mi wystarczalo) az kupilem sobie 30 plyt DVD-RW tdk x2 i coz wyjaralo sie ale nie chcialo sie skasowac.... po wielu bitwach udalo sie skasowac czyms..ale i tak byly problemu z nagraniem... a to nagral ...ale komputuer nie widzial..a DVD odtwarzacz widzial... ale wogule nic... probowalem wszystkiego.. czysty windows... nowe aspi stare aspi programy..nero(rozne wersje) dvdinfo,dvdmate(ten jakos sobie z bolami radzil ale to nie o to chodzi przeciez)alcochol100%,burn4free.dvddecrypter,recor dnowmax,easy burn..itp itd zmiany biosow....zmienialem na wszelki mozliwe (oficjalne jak i nieoficjalne) ustawianie na master slave...sam naped na tasmie..i z HDD.. na kompie z AMD..(zmiany ver via 4in1).i z INTEL...(mam dwa kompy i 2 nagrywarki) inn nagrywarka DVD Pioneer A05 az....sie poddalem i oddalem plytki (wymienilem na Verbatim pastele -R) i tyle tego....niestety nie wiem co sie stalo... choc jak pamietam to kilka razy TDK -RWx1 dawniej nagrywalem na maxa i sie dobrze odpalala...a teraz tez sie cos knoci... nie sprawdzalem nosnikow innych producentow. Dalem sobie spokoj z tym....i tak jak sie pojwi bede kupowal nagrywarke do plytek dwuwarstwowych...wiec mam nadzieje ze tam sie juz bedzie nagrywac bez problemu. |
![]() |
![]() |
#12 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Ej Painkor Jakim programem udało ci się skasować te TDK'ki może i moje da się jakoś ruszyć a co do wypowiedzi na temat odczytania rodzaju nośnika na tych zwalonych TDK to może kolega Frax raczy odpowiedzieć jak mam to zrobić skoro płytki wogóle nie są widoczne w systemie .Dla mnie temat nagrywania -RW x2 i tak się skończył,nagrywam x1 i jest ok poza tym w większości używam +RW/jest dużo lepszy/ |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.07.2002
![]() |
DVDinfoPro
daj opcje erase/quick......najlepiej kilka razy(nie zawsze nagrywarka zalapuje...tzn niby idzie ale tak naprawde naped sie nie swieci) potem mozna niby nagrac..DVDMate...wybierz aspi z opcja SAFE tam tez powino sie wyczyscic potem...erace quick/ignore toc tez niestety kilka razy i potem mozna nagrac(tzn sprubowac)czasem wypali czasem nie..czasem bedzie widac(i da sie to odczytac)czasami nie.... czesto w DVDMate jest tak ze zaczynasz nagrywac a on twierdzi ze plytka nie jest czysta i sam pruboje czyscic...zazwyczaj zrobi to dwa razy i wtedy jest szansa ze nagra... wiec sam widzisz ze sie w sumie strasznie wali wszystko...stad to nie jest rozwiazanie..i nie o to tu chodzi. |
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.12.2003
![]() |
Witam .
Jeśli chodzi o TDK+RWx4 to wypalałem ją już kilka razy i śmiało mogę powiedzieć że do tej pory jest to najlepsza +rw jaką miałem .Wypalam na lite-on 411s bezbłednie. Problemy jakie tu wynikają to prawdopodobnie różne serie i tłocznie. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#15 | |
Bywalec
Data rejestracji: 12.12.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
|