![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.03.2010
![]() |
TS-l632c naprawić czy wymienić
Witam. Mam problem z nagrywarką TS-L632c związany z odczytywaniem płyt tj. czyta tłoczone płyty, wypalane już nie.
![]() Dziwne jest to, że czyta wypalane DVD na innej nagrywarce, natomiast płytę którą sama wypaliła już nie. Znaczenie ma też producent nośnika CD/DVD. Czasem wystarczyło wypalić coś TS-L632c bez zamykania sesji, dograć coś do płyty na innej nagrywarce i było OK. Bios jest najnowszej wersji. Praktycznie od samego początku nagrywarka szwankowała ale ostatnio jeszcze gorzej - czyta/nieczyta. Czy ktoś rozwiązał podobny problem? ![]() Czy są jakieś ograniczenia w przypadku wymiany napędu na inny w laptopie Asus a6000vm? np intrefejs? pozdr emilow Ostatnio zmieniany przez emilow : 11.03.2010 o godz. 10:46 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak na dobry początek:
- Jaka jest żywotność Twojego palnika ![]() - Jakich konkretnie płyt używasz do wypalania ![]() - Jakim programem wypalasz ![]() - Otrzymujesz jakieś komunikaty podczas/po zakończeniu wypału. Jeśli tak, to jaka jest ich treść ![]() Ostatnio zmieniany przez romanesco : 11.03.2010 o godz. 10:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam ten napęd w lepiance którejś -ma bardzo słaby -Toshibowy odczyt jeżeli
na płytach Verbatim DVD+R(MMC 004) i Sony DVD+R(D21) będzie to samo to pogrzeb nagrywarki i kupno nowej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Nie mam pojęcia nic o żywotności, ale nagrywarka była dość mało eksploatowana.
Często używam TDK DVD-R -widzi nagrane tylko na innej nagrywarce , czasami jakieś marketowe -tu jest różnie. Używam Nero ale testowałem też inne na standardowych ustawieniach np. Alkohol i nie miało to znaczenia. Ostatnio zmieniany przez emilow : 11.03.2010 o godz. 10:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jakość laptopowych nagrywarek, trzeba przyznać jest mizerna. Spróbuj jeszcze użyć do nagrywania płyt Verbatim albo Sony. Zobaczymy jaki będzie tego wynik. Jeszcze te marki są w miarę przyzwoite, reszta płyt to niestety szajs.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Czy są jakieś ograniczenia w przypadku wymiany napędu na inny w laptopie Asus a6000vm? np intrefejs? Jakiego producenta/model polecacie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zamaskowany
Wszystkie laptopowe na internal (IDE/EIDE)-trudno coś polecić wszystkie nie mają ani za dobrego odczytu ani zapisu już lepiej zewnętrzną na USB
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Chciałbym aby laptop był bardziej "zintegrowany" czyli z wewnętrzna nagrywarką. Proszę o pomoc w wyborze nowej nagrywarki. Podam kilka linków:
http://www.allegro.pl/item950688476_..._gw_1_rok.html http://www.allegro.pl/item956847094_...2_lata_fv.html http://www.allegro.pl/item952645092_...m_gw_fvat.html http://www.allegro.pl/item947577899_..._teac_ata.html Mam nadzieję, że wspomożecie mnie swoim doświadczeniem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zamaskowany
Albo Teac i Pionek
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Dziwna sprawa. Mam dostęp do dwóch napędów UJ860 i UJDA 760 - oba sprawne , które próbowałem wstawić do asusa a6vm i lipa - w biosie nie widać ich, windows nie uruchamia się. W kontekście kupna nowej nagrywarki mam kłopot, przecież to samo może być z nową nagrywarką. Pomoże ktoś?
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|