![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.09.2010
![]() |
![]()
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum
Chciałbym zwrócić się o pomoc w sprawie mojej nagrywarki TSST TS-L633M Mianowicie od samego początku od kąd zakupiłem Notebooka HP-550 Owa nagrywarka nagrywa płyty DVD jedynie z prędkością 1X, używałem do tego celu Nero 8 oraz XPBurner i zawsze kończyło się przy nagrywaniu całej płyty czasem nagrywania w okolicy 50-55 minut...pomimo iż używałem do tego płyt dobrych TDK (x16) lub Verbatim, nie jestem znawcą tematu, w zasadzie nie znam się prawie wcale. Próbowałem za pomocą aplikacji ze strony samsunga wgrać nowy firmware ale i ta sztuka okazała się niemożliwa, użyłem do tego celu programu TSDWIN.EXE z dołączonym plikiem .BIN. Ale kiedy owym narzędziem próbuję otworzyć wspomniany firmware.bin wyświetla się komunikat: Can't find Suitable Drive for F/W Wininquiry info: DRIVE: TSSTcorpCDDVD TS-L633M 0200 MODEL NAME: TSSTcorpCDDVD TS-L633M VERSION: 0200 OEM Code: HM Pytania: 1. Dlaczego owy napęd nagrywa mi płyty z prędkością 1X (pomimo iż wyświetla nero lub XPburner prędkość X8) 2. Dlaczego występuje u mnie w/w problem z upgradem biosu nagrywarki ? Do listu dodaję załącznik INFO.TXT w którym zawarte są linki do LOGÓW: - wstępne info o nagrywarce i laptopie - DVD Identifier - nero info tool - nero DiscSpeed 5 - zapis z testu (ważne, patrz czas nagrywania testu ) ![]() z góry dziękuję za pomoc z poważaniem PRINCE |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DMA: Off
Na początek włącz DMA: On |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.09.2010
![]() |
A Więc wszedłem w Managera urządzeń, w zakładce IDE - właściwości, przełączyłem na DMA jeśli dostępne ale niestety nawet po usunięciu obu kontrolerów i restarcie systemu problem nie znika, nagrywanie nadal się wlecze godzinę, za to ciekawa wydaje się informacja w omawianych właściwościach kontrolerów IDE; mianowicie Bieżący tryb transferu: Tryb PIO
Tutaj pomimo przełączenia na DMA i tak komputer pozostaje przy PIO... Oto screen w załączniku: Dodam też informację że w BIOSIE tryb DMA nie jest wyłączony (DMA Enabled), oraz fakt, że stawiam trzeci system od momentu zakupu owego laptopa (inny drugi XP Pro) i za każdym razem problem istniał. Żałuję, że nie poddałem tej usterki gwarancji, gdyż wszystko wskazuje na fakt uszkodzenia napędu. Nie mniej czekam na rozwój i dalsze solucje oraz interpretację tego wątku - każdej dobrej duszy na tym forum skłonnej mi podać pomocną dłoń. Prince |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Tuner TV i nagrywanie (problem z kompresją) | sawanb03 | DivX, Xvid, Matroska i inne | 7 | 18.02.2008 09:14 |
Problem z uaktualnieniem firmware'u w LiteOn LTR 40125S | IgiX | Napędy optyczne CD | 4 | 15.12.2002 23:44 |
Nagrywanie na CDRW - uciążliwy problem - TEAC CD-W 512EB | adadur | Napędy optyczne CD | 1 | 26.06.2001 18:47 |