Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.09.2010, 18:57   #1
princepoland
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.09.2010
princepoland w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question TSSTcorpCDDVDW TS-L633M (Slim) Nagrywanie X1, problem z updatem firmware'u

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum

Chciałbym zwrócić się o pomoc w sprawie mojej nagrywarki TSST TS-L633M
Mianowicie od samego początku od kąd zakupiłem Notebooka HP-550 Owa nagrywarka nagrywa płyty DVD jedynie z prędkością 1X, używałem do tego celu Nero 8 oraz XPBurner i zawsze kończyło się przy nagrywaniu całej płyty czasem nagrywania w okolicy 50-55 minut...pomimo iż używałem do tego płyt dobrych TDK (x16) lub Verbatim, nie jestem znawcą tematu, w zasadzie nie znam się prawie wcale. Próbowałem za pomocą aplikacji ze strony samsunga wgrać nowy firmware ale i ta sztuka okazała się niemożliwa, użyłem do tego celu programu TSDWIN.EXE z dołączonym plikiem .BIN. Ale kiedy owym narzędziem próbuję otworzyć wspomniany firmware.bin wyświetla się komunikat: Can't find Suitable Drive for F/W

Wininquiry info:
DRIVE: TSSTcorpCDDVD TS-L633M 0200
MODEL NAME: TSSTcorpCDDVD TS-L633M
VERSION: 0200
OEM Code: HM

Pytania:
1. Dlaczego owy napęd nagrywa mi płyty z prędkością 1X (pomimo iż wyświetla nero lub XPburner prędkość X8)
2. Dlaczego występuje u mnie w/w problem z upgradem biosu nagrywarki ?

Do listu dodaję załącznik INFO.TXT w którym zawarte są linki do LOGÓW:

- wstępne info o nagrywarce i laptopie
- DVD Identifier
- nero info tool
- nero DiscSpeed 5
- zapis z testu (ważne, patrz czas nagrywania testu )

Zwracam się z gorącą prośbą do ludzi którzy sąw stanie mi pomóc, o jakiekolwiek sugestie, podowiedzi, rozwiążania, odczytanie powyższych logów z załącznika, odnalezienei przyczyny moich niepowodzeń.

z góry dziękuję za pomoc

z poważaniem PRINCE
Dołączone pliki
File Type: txt INFO.txt (297 Bajtów, 646 oglądane)
princepoland jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.09.2010, 19:37   #2
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
DMA: Off

Na początek włącz DMA: On

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2010, 23:48   #3
princepoland
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.09.2010
princepoland w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
DMA: Off

Na początek włącz DMA: On
A Więc wszedłem w Managera urządzeń, w zakładce IDE - właściwości, przełączyłem na DMA jeśli dostępne ale niestety nawet po usunięciu obu kontrolerów i restarcie systemu problem nie znika, nagrywanie nadal się wlecze godzinę, za to ciekawa wydaje się informacja w omawianych właściwościach kontrolerów IDE; mianowicie Bieżący tryb transferu: Tryb PIO
Tutaj pomimo przełączenia na DMA i tak komputer pozostaje przy PIO...

Oto screen w załączniku:

Dodam też informację że w BIOSIE tryb DMA nie jest wyłączony (DMA Enabled), oraz fakt, że stawiam trzeci system od momentu zakupu owego laptopa (inny drugi XP Pro) i za każdym razem problem istniał. Żałuję, że nie poddałem tej usterki gwarancji, gdyż wszystko wskazuje na fakt uszkodzenia napędu. Nie mniej czekam na rozwój i dalsze solucje oraz interpretację tego wątku - każdej dobrej duszy na tym forum skłonnej mi podać pomocną dłoń.

Prince
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
TSSTcorpCDDVDW TS-L633M (Slim) Nagrywanie X1, problem z updatem firmware'u-pio.jpg  
princepoland jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: