![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.09.2004
![]() |
Uszkodzone palniki
Witam wszystkich,
Śledząc forum i jednocześnie bazując na swoich doświadczzeniach postanowiłem, że założe nowy temat związany z przypuszczalnym uszkodzeniem nagrywarki (obojętnie jaki model jaki producent). Myślę, że wiele osób przeglądająć przyklejony nowy bios, widzi że tam omawia się podobne kwestie, ale tam jest prawie 2 tyś. odpowiedzi. Dlatego zapraszam do tego wątku jeśli ktoś problemy z nagranymi płytami, problem z nagrywarką, ale raczej hardwar-owy, a nie problem jak podpiąć, jak zainstalować ASPI itp. A teraz mój temet: Kupiłem nagrywarę Liteon 832, wszystko pięknie, nawet to że niechce palić na płytkach typu Hawk, Samsung itp. to jeszcze spoko. Ale jeśli mam płyty typu Verbatim Pastel to powinno być ok. Przynajmniej tak twierdzi większość. Otórz nie pod koniec płytki zawsze pojawiająsię błędy Pi dochodzące do 200, a to jest już problemem dla niektórych odtwarzacz stacjonarnych DVD. Doszło nawet do tego że zacząłem bawić się biosem, najpierw opje force fallback, potem inne, niby daje to poprawę przy końcu płytki, ale takową płytkę trzeba nagrywać x8, a to przynajmniej umnie powoduje sporo szpilek na całej płycie. Dobra wpadłem na pomysł aby zmienić strategię zapisu z T01 na T02 i wypalać w x4. I o dziwo, super cały powieżchnia płyty skanowana kprobe ma max błędów PI do 6-8. I tak było przez 2 tygodnie, ale teraz z powrotem przy końcu płytki wypala mi z błędami tyle, że mniejszymi bo dochodzącymi do 150. Ooprócz tego czasami w trakcie testu występuje coś takiego jak serwo error, na samym końcu płytki. Proszę czytających o poradę, może mieliście dośwadczenia z serwisem. Czy odsyłać do nich? Jak się przygotować do rekalamcji? Ja wpadłem na pomysł żeby dołączyć te nagrywane płytki, dołaczyć wykresy kprobe i list z opisem zainstaniałej sytuacji. No dobra, ale nie dodałem, że są płyty na któych nagrywarka pali bardzo dobrze, to TDK i Sony z fabryki Ricoha - na tych nośnikach nie mam żadnych problemów. Jak sądzicie czy serwis nie odeśle mi tego sprzętu z opisem - usterek nie stwierdziono. pozdraiwam całe forum. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|