Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   UWAGA !!! "Copy me" tracą dane (https://forum.cdrinfo.pl/f15/uwaga-copy-me-traca-dane-51679/)

sobrus 29.04.2005 12:49

@tomascamel
no to musze zmienic sklep :P
jesli tdk jest za 1,5 to ja nic innego nie kupuje te plyty sa po prostu idealne. Bezproblemowy zapis i super odczyt - nie musze robic testow i martwic sie ze jutro dane wyparuja.

Salem 29.04.2005 12:44

Pozwolicie,że dołącze do tej dyskusji o jakości nośników DVD.
Kiedy zakupiłem sobie nagrywarkę (LiteOn 1633S) pierwsze płyty jakie paliłem to PLATINUM. Nie wiedziałem wtedy o żadnych testach, wystarczyło że płytka odtwarzała się w stacjonarce.
Zacząłem zaglądać na to forum i trochę czytać, potem testować nagrane płytki. Jako, że nagrywałem tylko na PLATIUM, nie miałem możliwości porównania z innymi nośnikami, choć same Platinki wypadały nieźle. Postanowiłem kupić kilka innych (Verbatim , TDK ). Po kilku przetestowanych płytkach stwierdziłem, że nagrywają się lepiej niż PLATINUM.
Myśle sobie, kupie większą partię Verbatim-ów, będzie na dłużej (50szt).
No i się zaczęło. Jak zobaczyłem wykresy z KProbe,to mi szczęka opadała. Dobrze wypalała się co 8 płytka. Zacząłem kombinawać z biosami, epromem, patchowaniem samych biosów. Po jednym z zabiegów padła mi nagrywarka, na szczęście dało się ją jakoś przywrócić do życia. Jakoś z czasem udało mi się pozbyć tych płytek i od tego czas kupuje tylko PLATINUM, testuje co jakiś czas nagraną płytkę i narazie nie mam zastrzeżeń.
Pradopodobnie była to jakaś felerna partia (tak myślę), ale nie mam ochoty już ryzykować.

Salem

pawelblu 29.04.2005 10:25

Cytat:

Napisany przez thomascamel
u mnie tdk kosztuje 1.51 i z tego co wiem to i tak dosc drog

Jezeli brutto to wcale nie drogo. Rzeklbym nawet tanio...

polakT 29.04.2005 08:35

Cytat:

Napisany przez sobrus
jednak nie wszystkie plytki nagrywaja sie bez bledow.
Memorex DVD-R 8x na mojej toshibie nagrywaja sie w zaleznosci od wiatru mniej wiecej do 60% max (write error potem). To najgorsze plytki jakie widzialem - lepsze sa juz nawet manty (nigdy nie przypuszczalem ze przy odpadkach zwanych manta napisze "lepsze") rotfl.
na razie najtaniej wypalac na tdk (koszt 2,20 za plytke) . taniocha.
na memorexach koszt wyniosl mi 9zl (cake 10 z czego 6 wywalilem 2 nagralem na 2x a reszty boje sie wsadzac do nagrywarki czyli 2 wypalone za 18zl i do tego cienko sie czytaja).

u mnie tdk kosztuje 1.51 i z tego co wiem to i tak dosc drog

qguar 29.04.2005 00:58

Kupiłem 10 tych płytek w plusie zielone i wszystkie wypaliły się bez problemowo,
odczytują się też niczego sobie, zobaczymy jak poleżą co z nich będzie.
Miałem też jedną w minusie czerwoną i muszę przyznać, że takiego fajansu to jeszcze nie wypalałem.

sobrus 28.04.2005 23:16

jednak nie wszystkie plytki nagrywaja sie bez bledow.
Memorex DVD-R 8x na mojej toshibie nagrywaja sie w zaleznosci od wiatru mniej wiecej do 60% max (write error potem). To najgorsze plytki jakie widzialem - lepsze sa juz nawet manty (nigdy nie przypuszczalem ze przy odpadkach zwanych manta napisze "lepsze") rotfl.
na razie najtaniej wypalac na tdk (koszt 2,20 za plytke) . taniocha.
na memorexach koszt wyniosl mi 9zl (cake 10 z czego 6 wywalilem 2 nagralem na 2x a reszty boje sie wsadzac do nagrywarki czyli 2 wypalone za 18zl i do tego cienko sie czytaja).

karel48 28.04.2005 21:10

Cytat:

Napisany przez thomascamel
copy me - sama nazwa mowi zebny przed prtzechowywaniem na nich danych skopiwac ich zawartość :>

I to jest trafna i wiele znacząca uwaga...

polakT 28.04.2005 21:00

copy me - sama nazwa mowi zebny przed prtzechowywaniem na nich danych skopiwac ich zawartość :>

Dorian 28.04.2005 19:42

Bezbłędnie to nam z pewnością wszystkim wypala każdą syfną płytkę. Co później dzieje się z taką płytką i jak wygląda jej odczyt ( np . na stacjonarkach) to już inna sprawa.

ZomBee 28.04.2005 18:35

Hmm dziwne u mnie te Copyme DVD+R(0,85zeta) wypaliło bezbłędnie i z prędkością x8 (Litek 401@811 HSOR) mimo, że na płytce pisze x4.

Boger 28.04.2005 16:34

A moze mial na mysli roznice w cenie pomiedzy plytami :idea:

loki7777 28.04.2005 15:16

On nie z gruszkie nie z pietruszki:)Mu chodzilo o cd a my tu o dvd:)

melag 28.04.2005 14:53

Cytat:

Napisany przez epol
I byl sens oszczedzac te 20groszy na plycie?

Ja juz tego nie rozumie. Przeciez pozadna Verbatima kosztuje 0,65zl, a jakis badziew ~0,40zl, wiec chyba te 0,25zl nie jest majatkiem!

Tyle to kosztuje cd-r, a nie dvd+/-r :idea:

pawelblu 28.04.2005 14:52

Cytat:

Napisany przez epol

Ja juz tego nie rozumie. Przeciez pozadna Verbatima kosztuje 0,65zl, a jakis badziew ~0,40zl, wiec chyba te 0,25zl nie jest majatkiem!

Ja tez nie rozumiem skad masz DVD verbatima po 0.65 ....

epol 28.04.2005 14:43

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:12.