![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
dualformat rzadzi
![]() jeszcze troche topicow o DVDR i zaczne sie zastanawiac czy na gwiazdke niesprowadzic sobie do kompa DVD+-R'a :cool:
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.09.2003
![]() |
Re: looping question
Cytat:
" moze lepiej troszeczke poczekac, swieta swieta jestem pewien ze naciagniesz rodzinke na nagrywarke ktora obsluguje dual format sam mam taka i nie narzekam narazie." wyswietliła mi się 4 razy po kolei, jak byś tyle razy ją wysłał ![]()
![]() |
#18 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.10.2003
![]() |
Re: Re: Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R
Cytat:
własnie,też mam tego Liteona i jak go przerobić na dual? nie ukrywam że jestem all green,i temat dopiero zaczynam zgłębiać, rozumiem, że chodzi o zmianę firmware, nagrywam pod nero i nie zauwazyłem w nim opcji zmiany trybu |
|
![]() |
![]() |
#19 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 31.10.2003
![]() |
Re: Re: Re: Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R
Cytat:
http://cdrinfo.pl/software/artykuly/...20031031112339
![]() |
#20 | |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Re: Re: Re: Wielki dylemat: DVD+R czy DVD-R
Cytat:
![]() |
#21 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
- który plik do wgrania wybrać? - czym się różnią pliki - jakie jest prawdopodobienstwo niepowodzenia - na co trzeba uważać Artykuł nie wyjaśnia co może przeszkadzać (procesy systemowe?). Nie do końca kumam również dlaczego mam korzystać z softu dla 411 skoro na forum jest info, że ten soft nie działa. mam trochę sprzecznych informacji i chciałbym je wyjaśnić. I jak sprawdzić jaki obecnie soft jest w nagrywarce (wiem , że instrukcje są gdzieś na stronie ale nie wiem gdzie szukać). Z góry dziekuję za pomoc |
|
![]() |
![]() |
#22 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 31.10.2003
![]() |
Cytat:
Wgrywasz eeprom od 411S. Następnie jeden z trzech firmware, najlepiej ostatni FS0B. To wszystko. Mi działa bezproblemowo na płytkach, których 401 nie wypalała poprawnie. Ryzyko? Kto to może wiedzieć. Aktualny soft sprawdzisz choćby Nero Info Tool Pozdrawiam
![]() |
#23 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Artus - wielkie dzięki !!! |
|
![]() |
![]() |
#24 | ||
Bywalec
Data rejestracji: 26.07.2003
![]() |
Cytat:
Za to pod wzgledem mozliwosci DVD+R przewyzsza DVD-R dosc znacznie o czym bedziemy mogli sie przekonac w niedalekiej przyszlosci, kiedy na nasz rynek wkocza stacjonarne nagrywarki DVD oraz nowy sytem operacyjny firmy Microsoft (Longhorn) majacy obslugiwac nowy standard nagrywania pakietowego Mt.Ranier. Nie bez znaczenia jest rowniez fakt ze nagrywarki DVD+R oferuja wyzsze predkosci zapisu plyt tego formatu. Cytat:
O szczegolach budowy plyt i ich znaczeniu dla obu formatow mozecie przeczytac np. tutaj: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_62801.html Mysle ze po przeczytaniu tego artykulu bedzie duzo mniej watpliwosci co do wyboru standardu swojej nowej nagrywarki. Dla leniwych ponizej przedstawiam w punktach postawowe roznice miedzy formatami - i + 1. Wyzsze predkosci zapisu DVD+R/RW w porównaniu z DVD-R/RW 2. Pelna zgodnosc z zalozeniami technologii Mt. Rainier umozliwiajaca kasowanie dowolnych sektorow na płycie +RW, podczas gdy na krazkach -RW da sie skasowac tylko ostatnia sekcje. (wazne przy nagrywaniu pakietowym i nagrywaniu materialu video w stacjonarnych nagrywarkach DVD. 3. W przeciwienstwie do plyt DVD+R/RW, plyty DVD-R/-RW, aby były widoczne w czytnikach DVD, wymagaja tzw. finalizacji nosnika, ktora trwa od kilku do 15 minut w zaleznosci od predkosci zapisu. Oczywiscie w nowych urządzeniach proces ten wykonywany jest automatycznie i nie jest on widoczny dla uzytkownika, niemniej wydluza calkowity czas nagrywania krazka. Nie wspominam o cenach nosnikow i ich kompatybilnosci z innymi napedami DVD poniewaz roznice te praktycznie ulegly juz zatarciu i w obu tych kategoriach mozna je traktowac prawie rowno. Ostatnio zmieniany przez sakis : 14.11.2003 o godz. 16:11 |
||
![]() |
![]() |
#25 |
Nowy na forum
![]() |
nie ukrywam, że nie zauważam różnicy w jakości nagrania DVD-R czy DVD+R.
natomiast -R ma te znaczną i chyba najwazniejszą przewagę - nosniki są tansze, nawet fakt, że z czasem się sypią,przestaje mieć znaczenie jak za płytę płaci się 3-5 PLN. Osobiście uzywam Verbatimów +R i bule za sztuke 11,40 i mam prosty rachunek. Z tego co widzę to żaden z dostepnych odtwarzaczy na rynku nie różnicuje -/+,wszędzie działało. Tak więc podejrzewam, że niebawem oba standardy zrównają się cenowo bo sprzętowo to już bez różnicy |
![]() |
![]() |
|
|