![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.07.2009
![]() |
HP 940d dziwny problem
Witam szanownych CDRinfo'wiczów.
Od pewnego czasu mam problem z nagrywaniem przy użyciu HP dvd 940d. Mianowicie: niezależnie od typu płyty/firmy jaka ją wykonała zawsze po rozpoczęciu nagrywania spada z przykłądowych 16x do 1.3x ALE NIE JEST to 'udokumentowane' jakimś komunikatem w stylu "bo płyta jest ciulata". (Poniżej screen) ![]() DMA jest w porządku, nie ma żadnego wsparcia od HP jesli chodzi o nowy firmware, tak więc pracuję na pudełkowym 3H23. Żeby było śmieszniej użycie procka w trakcie wypalania sięga ~60% (na obu rdzeniach e8400 @ 3,3GHz) Wszelka pomoc mile widziana bo mnie koncza sie pomysły. Spróbuję jeszcze pod innym OS'em nagrac, w celu eleiminacji ze problem pochodzi od systemu lub softu w nim zainstalowanego Edit: zalaczam link do log'a z wypalania które zaczelo sie x16 i niby z taka sama predkoscia zakonczylo _log_Edit2: bardzo prosze moderatora o przeniesienie posta do wlasciwej kategorii (tak to jest jak sie siada do pc bez okularow... ) Ostatnio zmieniany przez ciul90 : 07.07.2009 o godz. 14:11 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Ciekaw jestem jak sprawdzales to DMA skoro widac wyraznie w logu ze masz wylaczone DMA
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Bródka : 07.07.2009 o godz. 14:16 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak wyżej - DMA dla nagrywarki jest wyłączone niestety.
I przenoszę, chociaż nie mam okularów. ![]()
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.07.2009
![]() |
Bródka - juz sie tlumacze z mojego 'sprawdzania'. DMA było włączone ale... nie dla tego urzadzenia
Jednym slowem zobaczylem to co chcialem zobaczyc A co do komunikatu, chodziło mi o taki w stylu "zwalniam bo płyta takiej predkosci nie udzwignie" co soft jest w stanie rozpoznac.Problemem okazał sie być na szczescie konflikt softu w systemie, a nie uszkodzenie sprzetowe ![]() Sorr za zamieszanie i dzieki za zwrócenie uwagi na głupi błąd! Na koniec jeszcze mały offtop. HP nie przwidział wsparcia softowego dla rzeczonej HP DVD 940 Zeby było smieszniej, jest to model wyprodukowany przez LiteOn'a i mam nadzieje ze uda mi sie wgrac ciut nowszy fw przewidziany dla ich produktów.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Soft tego nie rozpozna bo jedyne informacje ktore podaje podczas nagrywania pochodza z nagrywarki, a nikt jeszcze nie wymyślił sposobu przetestowania jakosci plyty przed nagranie wiec i skad ma byc komunikat ze nagrywarka zwoli z reszta wolniej znaczy gorzej bo jest wiecej bledow, a brak trybu DMA powoduje wolne nagrywanie i obciążenie procesora bo dane sa przesylane przez procesor, a w trybie dma ida przez kontroler ata
DMA to nie konflikt softu z systemem po prostu czasami w xp tak sie dzieje np gdy kontroler wykryje bledy przesylu to windows przestawia go w tryb PIO Co do HP no to zalezy co masz w srodku za bebechy bo o ile pamietam byly hp 940 takze jako BENQ no i crossflashing jest mozliwey poszukasz na forum lub w necie |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Problem z HP 640i | PAbello | Napędy optyczne DVD | 8 | 09.10.2005 11:04 |
| Lite-On 1633, Trochę Dziwny Problem | Salem | Napędy optyczne DVD | 1 | 25.07.2005 13:57 |
| problem z aktualizacja biosu dla HP 9100 plus | sverhoeven | Napędy optyczne CD | 4 | 20.02.2004 11:21 |
| dziwny problem | tomgoo | Napędy optyczne CD | 2 | 01.07.2002 15:53 |
| dziwny problem z nagrywaniem... | he-man | Napędy optyczne CD | 7 | 09.06.2002 22:29 |