Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.05.2004, 14:58   #1
Czarek_K
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.05.2004
Czarek_K w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LDW-851S nagrane DVD-R niestartują w odtwarzaczach

Cześć,

Mam trochę doświadczenia z nagrywaniem DVD-R - ok. 15 tanich płyt nagranych w pracy na Lite-On 411 lub Mac'owym PowerBook'u G4. Przeczytałem ok. 5 stron Forum szukająć rozwiązania mojego problemu, ale nie znalazłem, więc pozwoliłem sobie napisać.

Mimo różnych sprzecznych informacji nt nagrywarek Lite-On zakupiłem LDW-851S. Zmieniłem od razu BIOS na najnowszy GSOH. Nagrałem jak na razie 4 tanie płyty DVD-R (2xEsperanza, Vakoss i jakaś niemarkowa z Media Marktu). Niestety są problemy.

Tylko jedna z tych 4 płyt działa prawidłowo, tzn. startuje menu płyty. 3 pozostałe nie działają, nie startują ani na odtwarzaczach stacjonarnych, ani w PowerDVD na komputerze. Próbowałem na dwóch stacjonarnych odtwarzaczy: stary Pioneer DV-444 i dość nowy Panasonic bodajże S45. Pioneer ma słabą korekcję błędów, za to Panasonic ma jedną z najlepszych i do tej pory wszystkie moje tanie DVD-R łykał bez problemu.

Poszczególne pliki z nagranych plyt DVD-R na komputerze bez problemu się odczytują, odczytuje je i odtwarza poprawnie PowerDVD. Płyty nagrałem za pomocą Nero 6.0.0.15, opcja DVD-Video. Pliki są we właściwych katalogach, skompilowany projekt płyty (przygotowany przy pomocy DVD-lab) odtwarzany z HDD przed nagraniem działa bez zarzutu. Wykres z KProbe dla jednej z niestartujacych plyt jest nienajgorszy: PI srednio 100, max 500. P0 nie pamietam (pisze z pracy).

Gdzie lezy przyczyna? Podejrzewam nienajswiezsza wersje Nero. Bede wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki. Wydaje mi sie ze problem nie lezy w jakosci nosnikow, lecz w sofcie.

Pozdrawiam,
Czarek
Czarek_K jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.05.2004, 16:59   #2
piotrek123
z innej planety

Data rejestracji: 13.10.2002
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj innymi programami, ja polecam DVD2One i CopyToDVD albo Pinacle Instant Copy jak dla mnie najlepszy.
piotrek123 jest offline  
Stary 26.05.2004, 18:00   #3
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dołanczam się do @piotreka

nero jest dobre do nagrywania plikówa do wypalania filmów(Video_ts) poleciłbym to co po wyżej i dodał CloneDVD i DVDDecrypter!!! ja wypalam tym od ok 8 miesięcy i wszystko jest ok. Acha odradzam esperanzy bo jak dla mnie to straszna lipa filmy nagrane na nich skaczą zacinają się i td.

pozdrawiam
Stary 26.05.2004, 18:32   #4
piotrek123
z innej planety

Data rejestracji: 13.10.2002
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A u mnie esperanza działa bardzo dobrze
piotrek123 jest offline  
Stary 29.05.2004, 10:00   #5
Czarek_K
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.05.2004
Czarek_K w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzieki wielkie za pomoc, problem sprawial najprawdopodobniej Nero 6.0.0.15. Uzylem programu Sonic RecordNow dolaczonego go nagrywarki i wszystko dziala OK. Nie mialem czasu, wiec na razie wypalilem jedna plyte VAKOSS (smiga bez problemu na stacjonarnym DV-444) i jeszcze jej nie przetestowalem KProbe. Kilka razy wypalilem testowe prjojekty na DVD-RW TDK - rowniez dziala bezblednie.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc,
Czarek
Czarek_K jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: