![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.08.2004
![]() |
Za duży obraz na TV z DVD
Jak w temacie DVD Ronin P9C0 wyświetla za duży obraz, obcina sporo obrazu, zdarza się że i napisy. Da się z tym coś zrobić czy to już urok tego sprzętu ?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jak za duzy ??
moze masz wlaczonego "zooma" ja tesh mam ronina tylko 908 i nie mam takich problemow czasami napisy sa za "dlugie" ale to kwestia czcionki jakiej uzyje podczas authoringu ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
za duży obraz ronin P9C0
Niestety to nie kwestia zooma, po authoringu na kompie wszystko jest ok, po prostu odtwarzacz daj za duży obraz, może na innym TV spróbować?
|
![]() |
![]() |
#4 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
mozna
a nie probowales jeszcze ?? tak na wszystkich filmach, czy tylko niektorych ?? |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
za duży obraz ronin P9C0
W każdym przypadku jest tak samo tj. czy cce, tmpgenc, czy dvd-lab pro czy tmpgencdvdauthor zawsze obraz jest za duży(nie wiem jak vcd czy svcd bo robie tylko dvd), jak puszczam z magnetowidu obraz jest ok. czyli raczej telewizor w porządku. Przy okazji przejadę się do rodziców i u nich puszczę, może Ronin się gryzie z moim TV? (29c Thomsop).
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.04.2005
![]() |
Cytat:
Problem dotyczy również płyt tłoczonych? |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Każdy odbiornik TV ma overscaning. Jeden ma mniejszy, drugi większy - ale każdy ma. Stąd też w programach do authoringu pojawia się pojęcie safe margins. To co musi znaleźć się na ekranie TV (jak np. napisy), powinno mieścić się węwnątrz tych marginesów.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
za duży obraz na TV
dzisiaj sprawdzę jak jest na oryginalnych płytach, a może po prostu do materiału dodawać marginesy z każdej strony? tylko chyba głupio przerabiać materiał pod jeden odtwarzacz, już sam nie wiem, na razie ograniczę szerokość napisów.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
tak to już jest z formatem NTSC
a pewnie te filmy Ci ucina po bokach mam to samo w BELLWOODzie jeśli przerabiam filmy 23.976 z DivX/XviD na DVD zachowując 16/9 to właśnie tak się dzieje na kompie OK a na stacjonarnym obcięte boki i film wyświetlany na całym ekranie ale jeśli ustawię 4/3 i Add Borders (używam The Film Machine + CCE) to wszystko jest OK |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
za duży obraz na TV
u mnie to nie ma znaczenia czy NTSC czy PAL, zawsze jest za duży, wczoraj sprawdziłem na oryginałach i kurde to samo, zrobiłem stopklatkę i patrząc zoomem wyszło, że obcina ze 20-30 pixeli z każdej strony.
A może z innej beczki: może da się rozbebeszyć DVD i w środku jest jakaś regulacja wielkości obrazu ? od czego to zależy ?(wielkości sygnału ?) |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
To nie wina DVD tylko TV. Spróbuj podpiąć pod inny TV i sprawdź.
|
![]() |
![]() |
#12 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
@wlochu_m
odtwarzacz dvd to chyba troche bardziej "zaawansowane" technicznie urzadzenie niz jakis "stary telewizor lub monitor" w ktorym mozna bylo pokrecic p-rkiem i obraz byl taki jak sie chcialo ![]() tam za obraz odpowiadaja dekodery a nie potencjometry zobacz jak pisze przedmowca na innym TV, jak bedzie zle to oddaj na gwarancje AB dawalo 2 latka na Roniny |
![]() |
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.11.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
|