![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
Zielony pyta o naped DVD (nie nagrywarke)
W przeciagu miesiaca mam zamiar zaczac swoja "przygode" z DVD. Wybralem sobie juz nagrywarke (LiteOn 1673s), ale musze zaczekac jakis czas az pojawi sie w sprzedazy. Dlaczego wlasnie te, a nie juz sprawdzona wersje 1653? Moje przyzwyczajenia co do systemu pracy i tworzenia kopii bezpieczenstwa, w duzej mierze bazuja takze na nosnikach RW, a model, ktory wybralem pali te nosniki szybciej od swojej poprzedniczki.
I teraz moje pytania. Zaznaczam, ze przerabialem juz przeszukiwanie forum, ale ciezko tak sprecyzowac zapytanie, aby znalezc satysfakcjonujace wyniki. 1. pytanie brzmi: Jaki naped DVD wybrac do kompletu z nagrywarka 1673? Zalozenia (ulozone wg priorytetow): a. Pelna kompatybilnosc z 1673 (czy da sie to ocenic mimo faktu braku tej nagrywarki w sprzedazy/uzyciu?) b. Wysoka kompatybilnosc z CD. (Mam naprawde pokazna kolekcje plyt (sporo dobrej jakosci nosnikow, ale zdarzaja sie tez no-name'y)). c. Wysoka kompatybilnosc z innymi "palnikami" DVD. 2. pytanie: Jakich typow nosnikow ("-" czy "+") polecacie uzywac i dlaczego? (zajmuje sie fotografia, grafika i dtp, wiec 90% tego co bede palil, to po prostu najzwyklejsze dane). 3. pytanie: Jak wyglada sprawa odczytu plyt DL na napedach DVD? Jesli wypale sobie taka plyte w 1673, to w kazdym (dajmy na to, rocznym napedzie DVD), odczytam ja bez problemu (tzn. wszystkie dane)? To chyba wszystko co chcialbym wiedziec do momentu zanim kupie nagrywarke + naped i zaczne sie przeciskac przez te wszystkie niuanse zwiazane z DVD. Pozdrawiam wszystkich czytelnikow forum i z gory dziekuje za odpowiedzi. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
Pozwól ze odpowiem bardziej ogólnie.Jesli chodzi o wybór modelu to tak naprawde bedziesz miał dokladnie taki sam model jak 1653 i 1633 tylko z innym biosem - notabene poprzedniczki juz teraz da się mocno przyspieszyć 1653@1673 1633@1653 ale rozumiem - jesli kupować nową to nowszą.Co do RW i szybkości mozesz się nieco rozczarować - ponieważ te nagrywarki (wiekszość nowych) jest przewymiarowana względem nośników - jesli chodzi o DVD+R np nagrywa 16 a płyt 12 jest bardzo niewiele(nie mowiąc o 16) - pozatym sam się przekonasz jak szybkość nagrywania wpływa na ilość błędów na płycie warto przestudiować trochę to forum.
Płyty - jesli dane są wazne a zwykle są płyty powinny być nie oszczędnościowe zawsze markowe a jesli chodzi o format - nowszy jest plusowy oferuje wiecej mozliwośći choc nie wszystkie obecnie mozna juz wykorzystać.Ja sprawdzam ilość błedów po nagraniu i oceniam czy płyta bedzie ok - polecam nieco czasu na doświadczenia i nagrywania jednak z predkościami nie max. Odnoście pytania o kompatybilność - niespotkałem się jeszcze z historią by napęd DVD-ROM w komputerze miał kłopoty z czytaniem płyt z nagrywarek DVD ale moze ktoś mial kłopot niech się wypowie. Płyty DL - czy pytasz o kompatybilność z komputerowymi DVD czy stacjonarnymi? Pytaj dalej i koniecznie poczytaj forum. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 | ||||||
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wracajac do meritum -- czy do kompletu z nagrywarka, ktora wybralem, polecasz takze cos z tej samej "stajni"? Czy odpowiednim zalozeniem jest zakup odtwarzacza DVD tej samej marki co "palnik"? Cytat:
Dziekuje bardzo za odpowiedzi i... licze na kontynuacje. ![]() Pozdrawiam |
||||||
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.01.2005
![]() |
ja mam wlasnie taki problem,moja naped DVD-ROM LG 8160b nie czyta nagranych plyt DVD,tylko oryginaly mi czyta i nie wiem co jest grane moze trzeba jaki nowy bios,skad go wziążć
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
ad1. Zgadzam się - nawet jak nie ma nośników - chyba nie ma co kupować starszej wersji jesli nie jest jednoznacznie lepsze - nie stwierdzono jak narazie.
ad2. Moge się TYLKO zgodzić - 3 zł a mozna stracić 3 lata pracy ad3.Format PLUS powstał nieco później - jego architektura wskazuje na lepsze zarządzanie miejscem - dostępem itp rzeczy na płycie.Najwazniejsz jednak ze TYLKO płyty plus bedą wspierac format Mt Rainer czyli dowolne żąglowanie pojedynczymi plikami na płycie podobnie jak to ma miejsce na dysku twardym - musi to takze wspierać nagrywarka,Microsoft twierdzi ze w nastepnej edycji systemu operacyjnego wprowdzi taką mozliwość - DVD zastąpi dyskietki - bedzie jakby przenośnym HD - kasujesz jeden plik - dogrywasz dwa itp. - ale choc Mt... juz istnieje spiewką przyszłośći pozostaje jego wykorzystanie na skale masową. ad3.Nie nagrywam zbyt wiele płyt i KAZDĄ sprawdzam poświecając te 10 minut - zdarza sie bowiem (u mnie na Verbatim) ze podobne dane - ta sama szybkość - płyta z pudełka a błedy bardzo różne - wole to wiedzieć od razu. ad4. kompatybilność - moze ktos z wiekszym w tej kwestii doswiadczeniem pomoze - do tej pory nie mialem kłopotu - bywa ale na stacjonarnych DVD.Tak ja kupiłbym dwa tej samej firmy - choc to raczej subiektywna opinia nie poparta badaniami :-) Co do płyt DL są obecnie bardzo jeszcze drogie i nie sadze aby było wielu ich uzytkowników a co za tym idzie informacje w tej kwestii moga być trudniej osiągalne. |
![]() |
![]() |
|
|