Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2005, 10:29   #1
stig
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.06.2002
stig w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zielony pyta o naped DVD (nie nagrywarke)

W przeciagu miesiaca mam zamiar zaczac swoja "przygode" z DVD. Wybralem sobie juz nagrywarke (LiteOn 1673s), ale musze zaczekac jakis czas az pojawi sie w sprzedazy. Dlaczego wlasnie te, a nie juz sprawdzona wersje 1653? Moje przyzwyczajenia co do systemu pracy i tworzenia kopii bezpieczenstwa, w duzej mierze bazuja takze na nosnikach RW, a model, ktory wybralem pali te nosniki szybciej od swojej poprzedniczki.
I teraz moje pytania. Zaznaczam, ze przerabialem juz przeszukiwanie forum, ale ciezko tak sprecyzowac zapytanie, aby znalezc satysfakcjonujace wyniki.

1. pytanie brzmi: Jaki naped DVD wybrac do kompletu z nagrywarka 1673?
Zalozenia (ulozone wg priorytetow):
a. Pelna kompatybilnosc z 1673 (czy da sie to ocenic mimo faktu braku tej nagrywarki w sprzedazy/uzyciu?)
b. Wysoka kompatybilnosc z CD. (Mam naprawde pokazna kolekcje plyt (sporo dobrej jakosci nosnikow, ale zdarzaja sie tez no-name'y)).
c. Wysoka kompatybilnosc z innymi "palnikami" DVD.

2. pytanie: Jakich typow nosnikow ("-" czy "+") polecacie uzywac i dlaczego? (zajmuje sie fotografia, grafika i dtp, wiec 90% tego co bede palil, to po prostu najzwyklejsze dane).

3. pytanie: Jak wyglada sprawa odczytu plyt DL na napedach DVD? Jesli wypale sobie taka plyte w 1673, to w kazdym (dajmy na to, rocznym napedzie DVD), odczytam ja bez problemu (tzn. wszystkie dane)?

To chyba wszystko co chcialbym wiedziec do momentu zanim kupie nagrywarke + naped i zaczne sie przeciskac przez te wszystkie niuanse zwiazane z DVD.
Pozdrawiam wszystkich czytelnikow forum i z gory dziekuje za odpowiedzi.
stig jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2005, 10:41   #2
mantar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.01.2005
mantar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pozwól ze odpowiem bardziej ogólnie.Jesli chodzi o wybór modelu to tak naprawde bedziesz miał dokladnie taki sam model jak 1653 i 1633 tylko z innym biosem - notabene poprzedniczki juz teraz da się mocno przyspieszyć 1653@1673 1633@1653 ale rozumiem - jesli kupować nową to nowszą.Co do RW i szybkości mozesz się nieco rozczarować - ponieważ te nagrywarki (wiekszość nowych) jest przewymiarowana względem nośników - jesli chodzi o DVD+R np nagrywa 16 a płyt 12 jest bardzo niewiele(nie mowiąc o 16) - pozatym sam się przekonasz jak szybkość nagrywania wpływa na ilość błędów na płycie warto przestudiować trochę to forum.
Płyty - jesli dane są wazne a zwykle są płyty powinny być nie oszczędnościowe zawsze markowe a jesli chodzi o format - nowszy jest plusowy oferuje wiecej mozliwośći choc nie wszystkie obecnie mozna juz wykorzystać.Ja sprawdzam ilość błedów po nagraniu i oceniam czy płyta bedzie ok - polecam nieco czasu na doświadczenia i nagrywania jednak z predkościami nie max.
Odnoście pytania o kompatybilność - niespotkałem się jeszcze z historią by napęd DVD-ROM w komputerze miał kłopoty z czytaniem płyt z nagrywarek DVD ale moze ktoś mial kłopot niech się wypowie.
Płyty DL - czy pytasz o kompatybilność z komputerowymi DVD czy stacjonarnymi?
Pytaj dalej i koniecznie poczytaj forum.
Pozdrawiam
mantar jest offline  
Stary 16.01.2005, 11:22   #3
stig
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.06.2002
stig w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mantar
Co do RW i szybkości mozesz się nieco rozczarować - ponieważ te nagrywarki (wiekszość nowych) jest przewymiarowana względem nośników
Oczywiscie wiem i licze sie z tym. Jednak za jakis czas (jak historia pokazuje) beda takie nosniki w sprzedazy (a takze szybsze), a predkosci nagrywania znowu nieco wzrosna i na swoim palniku bede mogl wypalac te pelne 8x.
Cytat:
Napisany przez mantar
Płyty - jesli dane są wazne a zwykle są płyty powinny być nie oszczędnościowe zawsze markowe
Tylko takie biore pod uwage. Nie chcialbym zaliczyc "wpadki", kiedy okaze sie, ze np. wszystkie moje zdjecia np. z kilku sesji -- szlag trafil przez zaoszczedzenie 3 zl...
Cytat:
Napisany przez mantar
a jesli chodzi o format - nowszy jest plusowy oferuje wiecej mozliwośći choc nie wszystkie obecnie mozna juz wykorzystać.
Jakiego typu sa to mozliwosci? Sa istotne dla zwyklego smiertelnika ("palacza")? Moje pytanie odnosnie typu nosnikow, dotyczylo raczej ich jakosci wykonania (wypalania danych) (?) i kompatybilnosci (?) etc. Jesli jednak, ktorys z formatow doda mi istotnych mozliwosci -- oczywiscie uwzglednie to... Jednak chcialbym wiedziec, czy te "ficzery" na cos mi sie zdadza.
Cytat:
Napisany przez mantar
Ja sprawdzam ilość błedów po nagraniu i oceniam czy płyta bedzie ok
Kazda wypalona plyte tak sprawdzasz? Czy np. tylko pierwsza z pudelka? Chociaz przy takiej ilosci danych (co wiaze sie z wiekszym zapotrzebowaniem na bezpieczenstwo kopii), a co za tym idzie mniejsza czestotliwoscia palenia (w stosunku np. do CD) pewnie warto sprawdzac kazda plyte. (?)

Cytat:
Napisany przez mantar
Odnoście pytania o kompatybilność - niespotkałem się jeszcze z historią by napęd DVD-ROM w komputerze miał kłopoty z czytaniem płyt z nagrywarek DVD
Hmmm... Moze bylo to w pionierskich czasach DVD, jednak czytalem o tym (chyba wlasnie na tym forum). Chodzilo o to, ze plyta wypalona na "palniku" firmy "x" nie dala sie odczytac na odtwarzaczu firmy "y" (komputerowym). Pamietam, ze wlasnie po tych opiniach czy zazaleniach przestalem sie interesowac temat komputerowego DVD, az do czasu wlasnie ustabilizowania sie tej sytuacji. Skoro piszesz, ze nigdy o tym nie slyszales -- moze wlasnie ten czas nadszedl...
Wracajac do meritum -- czy do kompletu z nagrywarka, ktora wybralem, polecasz takze cos z tej samej "stajni"? Czy odpowiednim zalozeniem jest zakup odtwarzacza DVD tej samej marki co "palnik"?

Cytat:
Napisany przez mantar
Płyty DL - czy pytasz o kompatybilność z komputerowymi DVD czy stacjonarnymi?
Oczywiscie o komputerowe DVD.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi i... licze na kontynuacje.
Pozdrawiam
stig jest offline  
Stary 16.01.2005, 11:06   #4
alane
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.01.2005
alane w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja mam wlasnie taki problem,moja naped DVD-ROM LG 8160b nie czyta nagranych plyt DVD,tylko oryginaly mi czyta i nie wiem co jest grane moze trzeba jaki nowy bios,skad go wziążć
alane jest offline  
Stary 16.01.2005, 19:27   #5
mantar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.01.2005
mantar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ad1. Zgadzam się - nawet jak nie ma nośników - chyba nie ma co kupować starszej wersji jesli nie jest jednoznacznie lepsze - nie stwierdzono jak narazie.

ad2. Moge się TYLKO zgodzić - 3 zł a mozna stracić 3 lata pracy

ad3.Format PLUS powstał nieco później - jego architektura wskazuje na lepsze zarządzanie miejscem - dostępem itp rzeczy na płycie.Najwazniejsz jednak ze TYLKO płyty plus bedą wspierac format Mt Rainer czyli dowolne żąglowanie pojedynczymi plikami na płycie podobnie jak to ma miejsce na dysku twardym - musi to takze wspierać nagrywarka,Microsoft twierdzi ze w nastepnej edycji systemu operacyjnego wprowdzi taką mozliwość - DVD zastąpi dyskietki - bedzie jakby przenośnym HD - kasujesz jeden plik - dogrywasz dwa itp. - ale choc Mt... juz istnieje spiewką przyszłośći pozostaje jego wykorzystanie na skale masową.

ad3.Nie nagrywam zbyt wiele płyt i KAZDĄ sprawdzam poświecając te 10 minut - zdarza sie bowiem (u mnie na Verbatim) ze podobne dane - ta sama szybkość - płyta z pudełka a błedy bardzo różne - wole to wiedzieć od razu.

ad4. kompatybilność - moze ktos z wiekszym w tej kwestii doswiadczeniem pomoze - do tej pory nie mialem kłopotu - bywa ale na stacjonarnych DVD.Tak ja kupiłbym dwa tej samej firmy - choc to raczej subiektywna opinia nie poparta badaniami :-)

Co do płyt DL są obecnie bardzo jeszcze drogie i nie sadze aby było wielu ich uzytkowników a co za tym idzie informacje w tej kwestii moga być trudniej osiągalne.
mantar jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: