![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 09.12.2005
![]() |
Źle nagrana płyta
Nagrałem płytę esperanza DVD-R (TYG02) prędkością 8. Póżniej sprawdziłem jej jakość programem nerocd-dvd speed. Jakość płyty wyniosła 0 (10 błędów PO), uszkodzonych sektorów wyszło 1,8% a złych 1,9%. 1 plik filmowy był uszkodzony najbardziej(jego jakość wyniosła 0. Gdy włączyłem tą płytkę i otworzyłem ten plik wszystko odtwarzało normalnie, czy ktoś mi więc wytłumaczy dlaczego program wykrył źle nagraną płytę a wszystko odtwarza dobrze? Jaki ma sens testowanie płyt tym programem jeśli płyta jest poprawnie odtwarzana przez nagrywarkę? Wytłumaczcie mi to proszę. Dodam że mam benq-a DW1640 BOX
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Bywalec
![]() |
dodam jeszcze że na płytce dostrzegłem skazę na pierwszych wewnętrznych sektorach więc dlatego pierwszy nagrywany plik "źle" się nagrał. To nie zmienia faktu że odczytuje go poprawnie.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Odczytuje poprawnie do czasu... po pewnym czasie będzie błąd przy próbie skopiowania na dysk
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
![]() |
Czyli chodzi o to że tak nagrana płyta szybciej sie "zużywa"? A poprawnie nagrana płyta dłużej będzie czytana? Czy można podać (w przybliżeniu oczywiście) żywot źle nagranej i dobrze nagranej płyty?
Czy ten krótszy czas "życia" to jedyny skutek złego wypalenia? |
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To skutek nie złego nagrania to raz a skutek złego nagrania to wontpliwa jakość nośnika.
Nagrywając np. na Verbatim max prędkoscią 16x będziesz miał mniej błędów niż nagrywając max prędkością Esperanze lub Omegi, lub inne tanie płytki ![]() Z tego wniosek jeden jak zależy ci na danych nagrywaj na Verbatim ew TDK
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do Verbatima to sie zgodze, TDK nie.
![]() |