![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.12.2004
![]() |
co zrobic z mpeg2 7.4Gb
Wlasnie mam taki plik 7.4Gb mpeg2 zgrany przez karte telewizyjna z video i chcialbym to wrzucic na DVD jako filmewentualnie inne formaty odczytywane przez DVD, jakich programow uzyc aby nie starcic na jakosci ktora jest i tak niezbyt zadowalajaca. Film ma da dole i na gorze male paski wiec nalezaloby je jakos obciac.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dowolny soft do obrobki vieo - np premiere, edius...
obcinasz paski za pomoca crop kazesz zapisac i luzik - jak to jest zrzucane z kary tv to jakosc jest slaba - wiadomo, ale skompresowac to sie bez problemu o zwykle kodek jedzie z duzym nadmiarem |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
sciagam wlasnie ulead dvd movie factory 2.0 czy bedzie dobry do tego?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
powinien byc ok
licz sie z czasem potrzebnym na ponowne zakodowanie materialu - moze to byc kilkadziesiat minut, moze kilka godzin - zalenzie od szybkosci kompa |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
kurde jak w tym programie obciac gore i dol obrazu?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
nie znam tego programu, ale szukaj opcji CROP albo podobnej
ewentualnie w aspect ratio moze da sie cos zakombinowac albo format adjust... kombinuje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
Jak nagrywasz z kardy nie koduj od razu do mpeg-2. To nie jest najlepsza metoda. Lepiej użyj jakiegoś softu wykorzystującego kodeki zamontowane w systemie. Nawet VirtualDub potrafi nagrywać ale tylko w rozdzielczości 1/2PAL (chyba ze coś przespałem). Ja używam IuVRC. Jak masz duży dysk to koduj czymś bez stratnym np. Huffem (znajdziesz na stronce CV lub np doom9). Aha 1h w rodzielczości pełnego PAL to jakieś 40GB o ile dobrze pamiętam. Można też użyć jakiegoś MJPEG kodeka np PICVIDEO.MJPG. A Potem to już łatwizna. Do wykorzystania VirtualDub i albo coś dla klikaczy znaczy np. PinnacleStudio, Sony Vegas a nawet Nero Vsion Express (nie polecam) może być też to co ciągniesz. Jak to opanujesz to być może znajdziesz nowy problem - znaczy dźwięk (przesunięcia czasowe, kompresja do AC3 2.0)
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Aha po zgraniu możesz oczywiście wykonać robotę za pomocą TMPEnc lub CCE, może też być prostszy i szybszy MainConcept (może trochę gorszy jeśli o jakość chodzi) ale wtedy bes softu do Autoringu się nie obedzie. Tzn np Spruce DVD Maestro czy coś innego. Jak chcesz łatwo to polecam (IuVRC z MJPEG) + PinnacleStudio9.
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
problem w tym ze plik mam juz zgrany a karta byla pozyczona wiec zostaje mi tylko obrobka tego co mam na dysku.
czy w jakis sposob mozna poprawic jakosc posiadanego materialu, cy uzycie filtrow cos daje, jesli tak to jakich? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Być może trochę poprawisz. Spróbuj VirtualDub. Pojawiła się ostatnio wersja wspierająca mpeg-2. No i jest tam sporo różnych filtrów. Jak osobiscie ich nie lubię tak jak nie lubie odszumiaczy w moim TV. Tego VD poszukaj na doom9.
![]() |
|
|