![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.07.2004
![]() |
![]()
Cześć wszystkim
![]() Jestem nowym członkiem tego zacnego grona ![]() Proszę o pomoc ![]() Czy ktoś z koleżenek/kolegów mógłby mi podpowiedzieć w jaki najprostszy sposób dokonać konwersji filmu DVD na DIVIX z zachowaniem dzwięku AC3 (dolby digital) 5 kanałów fonii. Proszę o podanie oprogramowania i może małej instrukcji. Dziękuje z góry ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 23.06.2004
![]() |
moze AUTOGK i DVDDecrypter
http://www.doom9.org/index.html?/autogk.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
..: DVD-VIDEO :..
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Polecam Simpledivx 1.36 (jest w języku polskim) i DVDDecrypter linki: http://simpledivx.allcam.org/simpled...op=getit&lid=1
http://simpledivx.allcam.org/downloa...Guide_1.36.zip http://www.doom9.org/Soft21/Rippers/...er_3.2.3.0.exe nie ma z nimi żadnych problemów. Pozdrowionka |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.07.2004
![]() |
Cytat:
![]() Mam jeszcze małe pytanko, gdy ściagnę programik VobSub, to będę mógł również wyodrębnić plik z napisami (txt), czy są jakieś problemy z tą opcją w SimpleDivix ? Jeszcze raz dzięki ![]() Pozdrowionka LEONCIO |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Vobsub jest w tej aplikacji, ja nic nie sciągałem i działa wszystko bez zarzutu, gdyby było coś nie tak ściągnij z netu VobSub 2.23, moim zdaniem SimpleDivix jest dużo lepszy niż autogk. Jedyna sugestia to załatw sobie z netu divx 5.05 2-przebiegowego kompresja trwa 2 razy dłużej ale jakość jest cool. Divx 5.1.1 i 5.2.0 jest 1-przebiegowy. Pozdrowionka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
Cytat:
chyba nie wiesz co piszesz dwa pszejścia są od wersji DivX 3.11 alpha (choć co do tej wersji tylko NanDub potrafił to wykożystać) i nigdy z tego nie zrezygnowano i pewnie chodzi Ci o DivX 5.0.2 a nie 5.2.0 ale to pewnie pomyłka w druku od wersji 5.0.3 pojawiły się Profile Video a DivX 5.1.1 ma dwa przejścia patrz poniżej a tak na nawiasie "de beściak" to tylko GordianKnot RipPack (nie tam jakiś AutoGK), mnogość funkcji może odstraszać ale wcale trudny w obsłudze nie jest i warto z nim sprubować @Leoncio odwiedź divx.pl tam znajdzies dużo na ten temat jest tam do ściągnięcia wszelkie oprogramowanie i instrukcje do nich ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
A ja wszystko robię ręcznie, korzystając z aplikacji:
DVD Decrypter (rip) DVD2AVI (przygotowanie pliku d2v) Avisynth (do idawania nieskopresowanego avi + filtry do resize, usuwanie przeplotu, itp) VirtualDubMod - do właściwej kompresji i połączenia obrazu z dźwiękiem a jeśli chodzi o wybór codeca to tylko XViD - DivX 5 się chowa Jest to dość skomplikowane, ale warto się nauczyć. Jednak to forum nie jest od tego. Polecam poszukać więcej informacji na forum divx.pl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Mirek-1977]
Oczywiście masz rację, Simpledivx nie obsługuje 2-przebiegu w v5.1.1 i 5.2.0. Gordianem się bawiłem, ale mnie wkurza ta mnogość opcji, a tutaj na zasadzie kreatora z divx 5.0.5 (2-pass) 4h i film gotowy z Ac3 5.1 i super opcja w simpledivx to że dźwięk w Ac3 5.1 448 kbps lub 384 przerobi na 192 kbps. Moze jestem trochę wygodny, ale nie chce mi się ustawiać Gordiana przez godzinę żeby czekać następne 4h aż mi się film przerobi. Wiem to czyste lenistwo. Pozdrowionka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
@pit0202
już nie przesadzaj w ciągu godziny ustawiłbym listę zadań w GKnot dla 10 filmów co tam do roboty jest przygotowanie projektu d2v i wyssanie ścieżki trwa najdłużej bo jakieś 5-7 min a w następną minutkę ustawia się pozostałe rzeczy i film się kompresi apropos tej super opcji o której wspomniałeś dźwięk jest przerabiany do 192 kb/s ale chyba nie jest 5.1? z tego robi się chyba stereo, co? bo jeśli jest to 5.1 z bitrate 192 to dźwięk musi być spierniczony i pewnie słychać go tak jak byś odtwarzał film na głośnikach wydłubanych z telefonów komórkowych z polifonią a więc ta opcja nie jest wcale super GordianKnot też posiada taką super opcję i może zrobić dźwięk 192, 160 lub 128 a nawet 145,556 bez większego wysiłku mam jednak nadzieję że nie paprasz filmów i naprawdę miałbyś się czym pochwalić spotykałem filmy robione przez amatorów stosujących programy typu "one click" i nawet one przysparzały im problemów albo górny i dolny margines nie były przycięte albo przy ich przycinaniu przez pomyłkę przycięte były paski lewy i prawy filmu (jakby zoom) od dawna się bawisz kompresją do DivX/XviD? powodzenia na tym polu i pozdro to już jedne z ostatnich moich wypocin i zrywam umowę o internet z firmą "Oszust-Naciągacz" a z powrotem nie wiem kiedy wrócę aby znów się powykłócać ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
od dawna się bawisz kompresją do DivX/XviD?
Witam ponownie, jeśli chodzi o zabawę z Divx/Xvid to będzie już parę latek, a tak na poważnie to od 6-miechów poniżej podam log z Simpledivx [Movie] Name.........................: Indiana Jones 3 Length.......................: 02h 01m 40s [Video] Format.......................: PAL Orig. Source Aspect Ratio....: 16 : 9 Display Aspect Ratio.........: 2.35 Resolution...................: 640 x 272 ColorDepth...................: 24 bit Framerate....................: 25.000 Frames/Sec Codec........................: DivX 5.0.5 PRO, GMC, BI, 2 Pass mode Bitrate......................: Avg. 1387 kBit/s [Audio] Language.....................: English Format.......................: AC3 (Dolby Digital) Channels.....................: 6 Channels (5.1) SampleRate...................: 48000 Hz Bitrate......................: 192 kBit/s Audio Post-Processing........: None [Subtitles] Format.......................: VobSub Language(s)..................: Polish [Applications] All in One tool..............: SimpleDivX 1.35 Video Converter..............: Mpeg2Avi Audio Converter..............: BeSweet Dubbing/Splitting/Merging....: VirtualDub jak widać na logu podaje dźwiek 6 Channels (5.1) i tak też słychać. Jedyny minus jaki istnieje odnośnie ścieżki audio to fakt iż słychać ją 2 razy ciszej. Co do kopii to moim skromnym zdaniem to żyletki. Pozdrowionka ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Z tego co wiem to AC3 5.1 na zwyklym glosniku jest cichy. Trzeba cos tam poustawiac i bedzie ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|