Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 27.10.2005, 13:32   #1
luko
Bywalec

Data rejestracji: 06.07.2003
luko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Synchro a/v - duży problem

Witam wszystkich!!

Ostatnio musiałem przeinstalować system i wgrałem następujące kodeki: ffdshow z 13.10.2005, XviD 1.0.3 oraz AC3Filter. Mam tuner TV WinFast 2000 XP Expert. Z TV nagrałem serial w mpeg2 (1,3 GB) i chcę go przerobić na 400-megowego avi w programie AutoGordianKnot. Przed reinstalką systemu wszystko działało sprawnie a teraz po konwersji mpeg2 na avi nie ma synchronizacji między dźwiękiem i obrazem, tzn. na początku jest a dalej w trakcie trwania filmu robi się coraz większe przesunięcie (przed reinstalacją systemu miałem zainstalowane te same kodeki). Dodam, że dźwięk staje się opóźniony względem obrazu. Kiedy plik jest jeszcze w mpeg2 (przed konwersją na avi) przesunięcia nie ma. W zaawansowanych ustawieniach AutoGK w Audio Output Type brałem i na Auto i na VBR i na CBR i nadal nie ma synchro. Przyzwyczaiłem się już do AutoGK i niechciałbym z niego rezygnować. Jeśli jednak możecie mi zaproponować jakieś inne, lepsze rozwiązanie problemu (inny program), będę wdzięczny. Cały czas jednak podejrzewam, że coś jest nie tak z kodekami lub ich ustawieniami..

PS. dodam jeszcze, że udało mi się zapisać sam dźwięk w wav z tego pliku mpeg, ale kiedy odtwarzam w Winampie, to trwa on 25 min 51 sek, natomiast film w formacie mpeg trwa 26 min 02 sek.
W ustawieniach WinfastPVR (którym zgrywam materiał) mam "MPEG2 bitrate mode" VBR i nie wiem dlaczego, ale nie można ustawić CBR. Video codec to MPEG2. Audio codec zaś to MPEG1 Audio Layer-II, audio bitrate 224 i też nie ma innej opcji. Pomóżcie..bo prawie codziennie nagrywam ten serial z TV a muszę jakoś kompresować te odcinki bo miejsca na HDD coraz mniej..

PS2. Może jest jakiś program, który ustawia synchro już po kompresji do Xvida?

Pozdrawiam
luko jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: