Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 15.06.2008, 21:57   #1
kornolio
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.06.2008
kornolio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Dekodowanie z DV AVI z dobrą jakością. Jak wy to robicie ?

Witam,

Jestem ciekawy jakich kodeków i ustawień używacie by zgrywać swoje filmy DV AVI na płytki. Ja osobiście wolę mieć lepszą jakość niż zaoszczędzić na pojemności.

Mnie się spodobało ffdshow (encoder: MPEG-4 i fourcc: FFDS). Z reguły zrzucam w jakości 91% i one-pass-quality. Testowałem to trochę metodą prób i błędów i nie wiem czy to są optymalne ustawienia tego kodeka. DIVX 6 nie przypasował mi jakoś. Ale czasem go użyję do mniej wartościowego materiału. Czasem wypalam swoje filmy z kamerki jako standardowe DVD.

Próbowałem znaleźć porady dotyczące ustawień w ffdshow funkcji encoder, ale bez powodzenia. Macie może jakieś linki albo porady ?

Piszcie też jakich kodeków i ich ustawień używacie by uzyskać skonwertowany materiał wysokiej jakości.
kornolio jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.10.2008, 17:47   #2
magisterek
Bywalec

Data rejestracji: 07.02.2005
magisterek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja tam stawiam na jakość Zgrany materiał z kamery DV obrabiam w PINNACLE i wypalam na płycie DVD (9000kbit/s). Uważam że nie warto się bawić w kodowanie rodzinnych pamiątek do tak stratnych formatów jak xvid czy divx. No chyba że kodekiem x264 rev998 z dobrą matrycą i wysokim bitrate (około 2000kbit/s).
magisterek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: