![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
dodatkowy dzwiek do avi
dodatkowy dzwiek do aviWitam
Wie ktos jak to zrobic? chcialbym dograć np. swój plik dzwiekowy jako lektora do filmu avi . Próbowałem virtual dubem ale nie wychodzi bo wtedy trace oryginalny dzwiek z filmu,a pozostaje ten który dograłem. Bardzo mi zalezy na odpowiedzi help!! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.05.2003
![]() |
Musisz użyć zmodyfikowanego VirtualDub.
Nie wiem jak VirtualDubExperimental ale w VirtualDubMod można na pewno dodawać nie tylko ścieżki audio ale nawet napisy w postaci strumienia tekstowego bez potrzeby ponownej kompresji. Co innego, że AVI obsłuży tylko dwa strumienie audio a subtitle już nie, OGM dodatkowo 2 strumienie subtitle (z tym, że video musi być XviD a audio OGG) natomiast MKV ma najmniej ograniczeń - wiele strumieni audio, wiele strumieni subtitle, dość szerokie i ciągle poszerzane spektrum kodeków. Wracając do dwóch stumieni audio w AVI, jak już pisałem potrzebujesz VirtualDubMod - SourceForge.net - VirtualDubMod Ściągnij wersję "1.5.10.1" oraz bugfixa "build 2439". Załaduj swojego AVIka, następnie menu "Stream/Stream list", otwiera się okno "Available stream", prawy klawisz myszy nad streamem audio i wybierasz "Full processing". Następnie "Save WAV" i nagrywasz gdzieś rozkompresowaną ścieżkę dźwiękową. Po nagraniu, ładujesz ją do jakiegoś edytora audio i mixujesz ze swoim podkładem lektorskim. Kiedy masz już gotową ściezkę z lektorem wracasz do VirtualDubMod, ładujesz swój AVI jeszcze raz lecz tym razem upewnij się, że zarówno video jak i audio mają "Direct stream copy" - nie może być "Full processing" gdyż to oznacza rekompresję. Znowu przechodzisz do "Avilable stream", dajesz "Add", wybierasz swojego wava z lektorem i ładujesz. Pojawia się jako drugi stream na liście. Prawy klawisz myszy na lektorze, "Full processing", prawy klawisz myszy i "Compresion" - wybierasz jaka ci pasuje, najczęściej MP3 160-192 kbps stereo. Jedna uwaga - stream który jest podświetlony na szaro jest akórat edytowany ale w przypadku audio możesz wybrać który z nich jest wybierany podczas odtwarzania jako podstawowy (jest od razu odgrywany bez potrzeby przełączania) - robi się to przesuwając dany stream do góry, do pozycji "1", przy pomocy przycisku "Move up" po prawej stronie w oknie "Avilable stream". Kiedy wszystko masz już ustawione dajesz "OK" w "Avilable stream" i w głównym menu wybierasz "File/Save As..." Czekasz parę minut na ponowne zmuxowanie strumieni i cieszysz się AVIkiem z dwoma ścieżkami audio. A dlaczego kazałem ci nagrać oryginalną ścieżkę dźwiękową, zmiksować ją z lektorem i dograć do AVIka jako drugą ścieżkę? Bo odgrywana może być tylko jedna ścieżka audio na raz i miałbyś samego golutkiego lektora bez żadnego innego dźwięku. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|