Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.04.2005, 15:05   #1
ziemian
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.02.2004
ziemian w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dodatkowy dzwiek do avi

dodatkowy dzwiek do aviWitam
Wie ktos jak to zrobic? chcialbym dograć np. swój plik dzwiekowy jako lektora do filmu avi . Próbowałem virtual dubem ale nie wychodzi bo wtedy trace oryginalny dzwiek z filmu,a pozostaje ten który dograłem. Bardzo mi zalezy na odpowiedzi help!! wie ktos?
ziemian jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.05.2005, 18:31   #2
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Musisz użyć zmodyfikowanego VirtualDub.
Nie wiem jak VirtualDubExperimental ale w VirtualDubMod można na pewno dodawać nie tylko ścieżki audio ale nawet napisy w postaci strumienia tekstowego bez potrzeby ponownej kompresji.
Co innego, że AVI obsłuży tylko dwa strumienie audio a subtitle już nie, OGM dodatkowo 2 strumienie subtitle (z tym, że video musi być XviD a audio OGG) natomiast MKV ma najmniej ograniczeń - wiele strumieni audio, wiele strumieni subtitle, dość szerokie i ciągle poszerzane spektrum kodeków.

Wracając do dwóch stumieni audio w AVI, jak już pisałem potrzebujesz VirtualDubMod - SourceForge.net - VirtualDubMod
Ściągnij wersję "1.5.10.1" oraz bugfixa "build 2439".
Załaduj swojego AVIka, następnie menu "Stream/Stream list", otwiera się okno "Available stream", prawy klawisz myszy nad streamem audio i wybierasz "Full processing".
Następnie "Save WAV" i nagrywasz gdzieś rozkompresowaną ścieżkę dźwiękową.
Po nagraniu, ładujesz ją do jakiegoś edytora audio i mixujesz ze swoim podkładem lektorskim.
Kiedy masz już gotową ściezkę z lektorem wracasz do VirtualDubMod, ładujesz swój AVI jeszcze raz lecz tym razem upewnij się, że zarówno video jak i audio mają "Direct stream copy" - nie może być "Full processing" gdyż to oznacza rekompresję.
Znowu przechodzisz do "Avilable stream", dajesz "Add", wybierasz swojego wava z lektorem i ładujesz. Pojawia się jako drugi stream na liście. Prawy klawisz myszy na lektorze, "Full processing", prawy klawisz myszy i "Compresion" - wybierasz jaka ci pasuje, najczęściej MP3 160-192 kbps stereo.
Jedna uwaga - stream który jest podświetlony na szaro jest akórat edytowany ale w przypadku audio możesz wybrać który z nich jest wybierany podczas odtwarzania jako podstawowy (jest od razu odgrywany bez potrzeby przełączania) - robi się to przesuwając dany stream do góry, do pozycji "1", przy pomocy przycisku "Move up" po prawej stronie w oknie "Avilable stream".
Kiedy wszystko masz już ustawione dajesz "OK" w "Avilable stream" i w głównym menu wybierasz "File/Save As..."
Czekasz parę minut na ponowne zmuxowanie strumieni i cieszysz się AVIkiem z dwoma ścieżkami audio.

A dlaczego kazałem ci nagrać oryginalną ścieżkę dźwiękową, zmiksować ją z lektorem i dograć do AVIka jako drugą ścieżkę? Bo odgrywana może być tylko jedna ścieżka audio na raz i miałbyś samego golutkiego lektora bez żadnego innego dźwięku.

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: