![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.07.2003
![]() |
Dźwięk - z mpeg do avi
Witam
Mam pytanie - czy istnieje możliwość 'przerzucenia' samej ścieżki audio z jednego filmu w drugi? ...dokładniej: mam dwa pliki: mpeg i avi (ten sam film). Chciałbym "wyciągnąć" sam strumień audio z pliku mpeg i wkleić go w plik avi (ścieżka audio z pliku avi nie będzie mi potrzebna, więc domyślam się, że należy ją jakoś "wykasować"). Fps pliku avi i mpeg to 25 klatek. Czasy trwania obydwu filmów są takie same. Na co jeszcze muszę zwrócić uwagę i za pomocą jakiego softu (i w jaki sposób) dokonać takiej zamiany? Serdeczne dzięki za odpowiedzi i sugestie Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
- Otw***243;rz mpeg za pomoc***261; VirtualDubMod-a > Streams > Stream list > Save wav
- Otw***243;rz avi video > direct stream copy - Streams > Stream list > zaznaczasz ***347;cie***380;ke i klikasz disable - Klikasz Add > wybierasz ***347;cie***380;k***281; kt***243;r***261; zapisa***322;e***347; na pocz***261;tku, klikasz na ni***261; ppm zaznaczasz direct stream copy > OK - File > Save as i zapisujesz plik avi z now***261; ***347;cie***380;k***261; d***378;wi***281;kow***261; |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Dzięki. Jeszcze nie kombinowałem, ale mam nadzieję, ze sobie poradzę. Korzystając z okazji.. mam jeszcze jedno pytanie - może trochę mniej zwiazane z tematem, ale nie widze sensu zakładać nowego, otóż: chcę w jednym filmie avi dodać kontrastu.. zrobiłem już jedną próbę w VirtualDubie stosując odpowiedni filtr, ale w końcowym wyniku coś mi się obraz nie zgrał z dźwiękiem :/ (ale kontrast zwiększyłem
![]() PS. Obraz: szybkość klatek - 25, szybkość danych - 144 kb/s Audio: szybkość transmisji bitów - 130 kb/s, format dźwięku - MPEG Layer3 PS. Czym różni się szybkość klatek od szybkości danych? Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Nie wiem czy co***347; ci to wyja***347;ni...
Szybko***347;***263; danych (Bitrate) Szybko***347;***263; klatek (FPS) hmm, mo***380;e niepotrzebnie kompresowa***322;e***347; d***378;wi***281;k i dlatego si***281; rozsynchronizowa***322; |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Wracając do pyt. pierwszego.. Udało się, ale jeszcze potrzebuję sposobu, żeby po calej operacji film nie zajmował 1,5 GB (sama ścieżka audio zajmuje ok. 900 MB (plik wav :/ )). Domyślam się, że trzeba skompresować audio najlepiej do MP3.. jak to zrobić i w którym momencie podczas całej procedury?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
gÓru
![]() ![]() ![]() |
- Otwórz mpeg za pomocą VirtualDubMod-a > Streams > Stream list > Save wav
- Otwórz avi video > direct stream copy - Streams > Stream list > zaznaczasz ścieżke i klikasz disable - Klikasz Add > wybierasz ścieżkę którą zapisałeś na początku, klikasz na nią ppm zaznaczasz full processing mode, znowu ppm compression i wybierasz sobie jakiegoś kodeka - File > Save as i zapisujesz plik avi z nową ścieżką dźwiękową Sorry popełniłem mały błąd... Część, która jest pogrubiona uległa zmianie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Dzięki Gallus za odp. zaraz będę działał
..i jeszcze raz wrócę do pytania nr 2: przesunięcie dźwięku wynikało z tego, że w oryginalnym avi dźwięk był VBR a po zastosowaniu filtra i ponownym zapisaniu, VirtualDub MPEG2 automatycznie zapisywał dźwięk jako CBR i podejrzewam, że stąd to przesunięcie. Odpaliłem więc VirtualDubMod, który pyta na początku czy zamienić VBR na CBR. Wybrałem, że "nie" i po całej operacji dodania kontrastu wszystko było ok - z tym, że: czasami pokazują się różne kolorowe kwadraty, coś jakby duże piksele, na pewno wiesz o co chodzi. Czy jest to efekt uboczny tego całego zabiegu? Czy zrobiłem coś nie tak? Dzięki... pozdrawiam serdecznie! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
mógłbym liczyć na pomoc (powyższy post)?
Dzięki, pozdrawiam!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.04.2006
![]() |
A ja si***281; pod***322;***261;cz***281; aby nie zak***322;ada***263; nowego postu. Czy jest mozliwo***347;***263; uzycia lepszej kompresji audio w VirtualDubie? Jest tam narzuconych kilka kompresji, kt***243;r***281; tak naprawd***281; ma***322;o maj***261; wsp***243;lnego z mp3, s***261; to w zasadzie wavy, tylko z mozliwo***347;ci***261; zmiany cz***281;stotliwo***347;ci pr***243;bkowania, b***261;d***378; rozdzielczo***347;ci. Czy jest mozliwo***347;***263; zaimplementowania pluginu z zewn***261;trz, np. Lame? A mo***380;e kto***347; zna inny program, kt***243;ry ma poludzk***261; kompresj***281; audio.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
U mnie się da, może kodeków Ci nie rozpoznaje?
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.04.2006
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z kodek***243;w mp3 mam tylko Lame i Fraunhoffera.
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Prawym na LameACM.inf > Zainstaluj!
|
![]() |
![]() |
![]() |