![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.01.2008
![]() |
![]()
Witam
![]() Chciałem zgrac sobie kilka filmików na moją MP4 (LG FM37). Pobralem za pomocą strony www.keepvid.com dany filmik z YouTube (zapisał sie na kompie jako .vlf -Flash Video). No i zeby go "wwalić" na MP4 trzeba go przekonwertować (zmienic jego format) na AVI lub MPEG. Skorzystałem z programu Any Video Converter i skonwertowałem filmik do żądanego formatu. Zanim go zgrałem na MP4 sprawdziłem go czy wszystko sie zgadza... ale jak włączam filmik to dźwiek jest jakby opóźniony, ten filmik akurat prezentował przejezdzający z dużą predkoscią pociąg no i jak pociąg przejechał to dźwięk wagonów (kół) jeszcze trwał tak jakby ten pociąg nadal jechał. Sprawdzilem na necie ten filmik i tam jest wszystko OK, dźwiek pasuje w danym momencie do danej klatki filmu. Z tego wynika, ze problem lezy w Any Video Converter, który podczas zmieniania formatu cos namieszał z dźwiękiem filmiku. ![]() PZDR! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Co do Any Video Converter, to nie znam tego programu. Może jest w nim podobna opcja jak w Virtual Dub. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VideoAudio
Data rejestracji: 10.04.2005
![]() |
Jeśli źródłowy FLV miał zmienne FPS (VFR), Any Video Converter (a konkretnie MEncoder na którym bazuje) sobie z tym nie poradzi (brak synchronizacji audio/wideo) i wiele innych programów również.
Podaj link do tego filmiku FLV na YouTube. Obawiam się czy przesunięcie dźwięku w pliku AVI jest stałe, czy 'pływające' (tzn. inne w różnych fragmentach). BTW Czy Twój odtwarzacz PMP nie wymaga czasami odpowiednio przygotowanych plików wideo (AVI; Xvid, MP2; określona rozdzielczość i FPS; brak klatek B)? Jakie masz oprogramowanie do konwersji dostarczone razem z odwarzaczem? Któraś wersja AVIConverter? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.01.2008
![]() |
Proszę
http://pl.youtube.com/watch?v=sNA8rY3ScVU oto ten filmik, ale mam ten sam problem z kilkoma innymi filmikami. Mój odtwarzacz MP4 LG FM37 Touch Me wymaga plików dostosowanych do formatu AVI wyłącznie przez program LG Media Center, którego uzywam (był na płytce w zestawie MP4órki). Powiem szczerze, ze na poczatku stosowania tej MP4 nie miałem problemu z dźwiekiem w video-był taki jak w video na internecie, czyli zgrany, nie poruszony. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VideoAudio
![]() |
Oj, tak... ten plik ma zmienne FPS (average = 25; estimated true = 29,97).
Aktualnie znam tylko dwie możliwości konwersji takiego pliku bez utraty synchronizacji: - wykorzystanie skryptu Avisynth (wymagany splitter i dekoder dla FLV - czyli FLV Splitter i ffdshow z włączoną obsługą FLV1 i ewentualnie VP6F); przykładowy skrypt: Kod:
DirectShowSource("c:\nazwa_pliku.flv", fps=29.97, convertfps=true) convertfps jest wymagane przy zmiennym FPS (a to może występować nie tylko w FLV, ale również w MP4, MKV, WMV i kilku innych kontenerach); - rekompresja za pomocą FFmpeg lub jednej z graficznych nakładek na ten enkoder, np. Pazera Free FLV to AVI Converter albo Internet Video Converter. Jak ściągnę LG Media Center, zobaczę co się da w nim zrobić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zmienne fps czego to nie wymysla... ja tez to avisynthem obchodze ale zastanawiam sie czy avidemux tego nie ***322;yka przypadkiem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VideoAudio
![]() |
Niestety nie.
Podobnie VirtualDub z pluginem dla FLV. Chyba tylko niektóre FLV tworzone są celowo ze zmiennym FPS - reszta FLV z VFR to raczej robota konwerterów on-line. Poza tym w plikach FLV nie jest zdefinowane FPS (są od tego wyjątki), tak jak to jest np. w kontenerze AVI. Adobe Flash Player przy odtwarzaniu wykorzystuje tzw. timecodes (argh... jak to tłumaczyć?). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
czasokody
![]() nie lubie FLV. Same z nimi problemy a jako***347;***263; tych z sieci zazwyczaj ***380;a***322;osna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VideoAudio
![]() |
Cytat:
BTW Ostatnio na Youtube zauważyłem kilka plików FLV z dźwiękiem Nellymoser zamiast MP3. Wydaje się że to jest przy bezpośrednim uploadzie on-line z kamery. Oczywiście takie pliki również będą sporym kłopotem dla użytkowników wykonujących późniejszą rekompresję. Rany, duży ten LG Media Center - już ponad 100 MB i jeszcze nie ściągnięty... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VideoAudio
![]() |
Przyjrzałem się bliżej konwersji w LG Media Center.
Hmm... w sumie nic 'niezwykłego'. Wideo jest kompresowane kodekiem Xvid z wykorzystaniem profilu Simple Profile/Level 1, zmiana rozdzielczość na 320x240, FPS na 30, bitrate nieco poniżej 2000 kbps. Audio skompresowane jest kodekiem Lame MP3, bitrate 128 kbps, CBR, 44.1 KHZ, 16 bitów, stereo. Te same kodeki i te same parametry można poustawiać przy kompresji w VirtualDub albo MediaCoder - mając jednak większą kontrolę. Oczywiście w przypadku FLV ze zmiennym FPS należy skorzystać ze skryptu Avisynth. Obsługa .avs nie jest problemem dla VirtualDub i aktualnie również MediaCoder. Domyślam się że można również skorzystać z odpowiednio skonfigurowanego FFmpeg. Jeśli mimo wszysko chciałby ktoś skorzystać z konwertera z LG Media Center przy konwersji FLV... Trzeba skorzystać z makeAVIS (jest razem z ffdshow), tworząc 'fałszywy' plik AVI ze skryptu Avisynth. W ten sposób unikamy podwójnej rekompresji. Oczywiście wspomniany wcześniej skrypt Avisynth można wykorzystać również przy rekompresji innych formatów wideo (RMVB, MKV, MP4, ...). Do sprawdzenia prawidłowego FPS można zwykle wykorzystać odtwarzacz SMPlayer. Opcje > Pokaż informacje i właściwości Dwa artykuły związane z tym co napisałem: - Konwersja RMVB do AVI w programie VirtualDubMod z użyciem kodeka XviD Opisaną metodę konwersji (z wykorzystaniem skryptu Avisynth) można zastosować dla większości plików wideo (pod warunkiem że są zainstalowane odpowiednie filtry DirectShow, czyli w uproszczeniu pliki wideo są odtwarzane np. WMP); - Wykorzystanie MakeAVIS w konwersji AVI na DVD z napisami w NeroVision Express Tu oczywiście 'fałszywe' pliki AVI utworzone ze skryptów Avisynth za pomocą makeAVIS, można wykorzystać także w innych aplikacjach (sprawdzałem na konwerterze z LG Media Center, ponieważ nie przyjmuje bezpośrednio skryptów .avs). |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|