Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.12.2002, 15:42   #5
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Rozumiem iż zestaw Creative-a chcesz podłaczyć pod odtwarzacz DVD ? .
Cóż nie wiem czy to rozsądne wyjście .
Aczkolwiek jeśli napewno odtwarzacz DVD posiada wbudowany dekoder AC3 można oczywiście zaeksperymentować .
Co do jaokści odsłuchu ,wrażeń związanych z formatami DD oraz "Surround" to myślę iż ni jest to rozwiązanie dobre .

Nawet najgorsze kolumny posiadają "litrarz" ,który ma niewątpliwie wpływ na jakość odsłuchu .
Tytaj już nie chodzi o moc ,chodzi raczej o zdolnośc wypełnienia pokoju muzyką .Z głośniczków 10cmX20cmX10cm nie zdołamy wydobyć przestrzeni .
Dziwi mnie fakt iż ,tak pochłonięty muzyką człowiek jak Ty nie docenił jeszcze dźwieku przestrzennego .
Przyznam się iż jak po raz pierwszy mogłem odtworzyć sobie dźwiek w formacie "surrond" - po prostu oniemiałem .
Nie miałem wówczas pojecia iż prawie połowa utworu wykonawcy jest mi nie znana i zatrciła sie w formacie "stereo" .
Co by w tym miejscu nie napisać zawsze będzie to tylko próba wytłumaczenia przewagi dźwięku przestrzennego nad dwu-kanałowym .
Jeśli ktokolwiek myśli iz np. tryb "surround" jest tylko bezmyślnym zabiegiem wzmacniacza ,który stara się sam wygenerować jakies dźwieki jst w oczywistym błedzie .
Każdy utwór powstający w studiu posiada stworzony przez realizatora "ukryty wymiar" ,który uwidacznia się dopiero po przejściu w "surround" lub dysponując plikiem AC3 w trybie DD .
W ten sposób mozemy odkrywać nowe brzmienie utowru ,który znamy teoretycznie na pamięć .
W praktycznie każdym utworze w trybie np. "surround" zaczynamy słyszeć wyraźnie instrumenty ,chóry itp. których nie usłyszymy bądź też bardzo je trudno wychwycić w trybie "stereo" .
I tak ,znając doskonale płytę grupy "PinkFloyd" (TheDarkSideOfTheMoon),odsłuchując ją w trybie "surround" można dopiero teraz dokładnie zrozumiec zamysł reżyserski .
Wysublimowane przejścia (przód-tył) ,pełnia muzyki ,czysty vocal w centralu ,"zabawy gitarowe" przód-tył (prowadząca+solowa)sprawia że efekt jest piorunujący (utwór "Time").
W przypadku Twoim ("zakupilem wymarzone "stereo"- masz przód ) dokupiłbym dwie kolumny tylnie + central (240zł 80W central z tonsila - jest niezły)a napewno efekt będzie ok. 400X lepszy od glośniczkow Creative-a .
Co do odsłuchu na TV dżwieku przestrzennego ,oczywiście jest taka mozliwość jednak dekoder wbudowany w DVD musi posiadać funkcję "surround" ,jeśli nie posiada to cała rolę przejmą glośiki Creative-a .
Tutaj znów mam obawy co do tych glosniczków ,jeśli fekt "surround" jest w nich rozwiazany w taki sam sposób jak w kartach SB Live 5.1 czy Audigy to nistety nie zachwycają one dokładnoscią w wychwytywaniu danych "surround-a" .Tutaj wzmacnaicze AV (nawet najtańsze) biją na głowę karty muzyczne .Tak wiec kolo się zamyka .
Na Twom miejscu jednak dokupiłbym wzmacnaiacz AV (np. b.tani Technics AX730 - ok. 1000zł) trzy głosniki do tego (2Xtył + central)a efekt będzie naprawdę godny odtwarzacza DVD .
Oczywiście mamy tutaj do czynienia z odwiecznym problemem - pieniądze .
Jednak wydając ok. 400zł-500zł na głosniki "Inspire" za tą cenę możesz śmiało nabyć dużo lepszej jakości głosniki "efektowe" (tył).
Osobiście w życiu nie dałbym takich pieniędzy na głośniki tego radzaju
(Inspire).
Oczywiscie to moje prywatne zdanie ,z którym forumowicze nie muszą się zgadzać .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: