Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.09.2005, 17:59   #1
Grzegorz_n
Bywalec

Data rejestracji: 05.01.2005
Grzegorz_n w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
iuVCR - kilka problemów z konfiguracją

Witam Wszystkich

To może i ja jako kolejny nowicjusz poproszę o pomoc - jeżeli mozna

Pytania dotyczą oczywiście uiVCR ***8211; programu który teoretycznie jest banalnie prosty jednak (jak się okazuje) ludzie mają z nim pewne problemy.

I tak ja chciałem zapytać o następujące rzeczy:

1. Czy ustawienie odpowiedniego kodeka:
- ogranicza się do wybrania go z listy zakładki Video > Compression
- czy też należy instalować je w jakiś inny (niezależny) sposób
- czy można zwiększyć listę kodeków w Video > Compression aby uzyskać większy wybór
- jeżeli tak, to skąd należy je pobrać

2. Jaki kodek jest najczęściej stosowany przy przechwytywaniu przez iuVCR - polecany oczywiście przez użytkowników Wyjaśniam, że chciałbym zastosować technikę polegającą na: 1 - faza - przechwycenie materiału na HDD, 2 - faza - kodowanie.

3. Załóżmy (hipotetycznie), że posiadam HDD o bardzo dużej pojemności w NTFS i postanowiłem przechwytywać bez kodeka. Czy jakość przechwyconego materiału będzie lepsza od tego samego materiału przechwyconego za pomocą np. najczęściej uzywanego kodeka przez użytkowników iuVCR Czy to najlepsze dla jakości obrazu (w tej sytuacji) rozwiązanie Czy różnicę będzie widać gołym okiem

4. Dlaczego na przechwyconym już materiale powstaje efekt lekiego, powtarzającego się co 2-3 sekundy spowolnienia obrazu. Dzieje się tak gdy np. w Video > Compression ustawię [DS] MJPEG Compressor (na innych zresztą też). Efekt ten nie powstaje tylko wówczas, gdy ustawie None (uncompressed)

5. Gdzie można pobrać starsze wersje iuVCR

Za wszelkie uwagi i sugestie z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz_n jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.09.2005, 20:47   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ad. 1 - kodeki instalujesz nie pod konkretny program, tylko w systemie. To co udostępniają programy enkodujące to kodeki, które są zainstalowane w systemie. Skąd pobrać? To zależy który

ad. 2 i 3 - każdy kodek opiera się na jakiejś metodzie kompresji materiału celem zmniejszenia objętości materiału wynikowego. Każda metoda kompresji jest metodą stratną, tzn najlepszą jakość materiału masz teoretycznie w materiale nieskompensowanym. Zajmuje on niestety sporo miejsca.

ad. 4 i 5 - nie wiem. Efekt nie powinien mieć miejsca. Może komputer jest za słaby, żeby w locie dokonywać jakielkolwiek kompresji?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.09.2005, 10:47   #3
Grzegorz_n
Bywalec

Data rejestracji: 05.01.2005
Grzegorz_n w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam Wszystkich ponownie

Dziękuję za odpowiedzi - czekałem cierpliwie - pomogłeś mi bardzo.

Powoli rozgryzam wszystkie ustawienia metodą prób i błędów.
Są jednak takie z którymi nie daję sobie rady lub trudno mi znaleźć odpowiedzi w sieci. Dlatego zapytam ponownie tutaj.

I tak nie jestem pewny czy kolor format / compresion ma być ustawiony na YUY2 czy też na jakiś inny
Czy frame rate = 25.000 to dobry parametr
Dekoder video ustawiony na PAL-D to dobry parametr dla naszego kraju
Czy można w jakiś sposób zapisać do osobnego pliku wszystkie ustawienia programu lub ew. wyeksportować jakiś rejestr - jaki

No i na koniec problem... bez względu na ustawienia rozmiaru obrazu w Preview Format zawsze obraz jest lekko przesunięty do prawego górnego rogu, pozostawiając marginesy po stronie lewego dolnego rogu - nie ma do okoła obrazu równych marginesów. Jak może być tego przyczyna

Za wszelką pomoc dziekuję
Grzegorz
Grzegorz_n jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: