Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 04.03.2005, 10:18   #1
sangral
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.03.2005
sangral w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak wbudować napisy do Divixa

Posiadam tuner dvd czytający divixy i niestety wkladając divixa nie laduje tuner tekstu .W tym celu potrzebne mi jest wbudowanie napisów w plik divixa na stałe,wtedy nagram plik na plyte cd i oglądam na telewizorze.Pozatym ważne by było żeby ten plik filmowy po zapisaniu nie zajmował dużo wiecej niż w orginale bo płyta ma 700mb Pomuscie mi jak najszybciej to zrobić czyli wbudować napisy na stale w film,
Najlepiej niechciałbym konwertować divixa na vcd chciałbym zapisać na stałe napisy w divixie
sangral jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.03.2005, 18:50   #2
Slawo-gs
Bywalec

Data rejestracji: 31.12.2004
Slawo-gs w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
VirtualDub to najlepsze rozwiązanie, wystarczy poszukać na forum.
Slawo-gs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2005, 20:35   #3
sangral
Nowy na forum

Niestety program sciognolem wersje 1.06 tylko ze jest po angielsku i nie widze tam tej opcji jestem slaby z tego języka, proszę o pomoc czego mam szukać w tym programie jakeij opcji jak to się nazywa
Stary 05.03.2005, 20:45   #4
sc0rpi0
Kibic żużla :)

Data rejestracji: 07.12.2004
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Video - Filters - Add filter - Subtitler, potem wczytujesz swój plik z napisami (przerobiony do *.ssa np przy pomocy Subtitle Workshop) bawisz się troche ustawieniami i odczekujesz swoje
sc0rpi0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2005, 23:49   #5
sangral
Nowy na forum

Add filter - Subtitler nie mam w tej wersji 1,06 w add filter subtilter jest tam tylko add i tam są rózne rotate invert takie opcje jak ostrość ale subtiltee nie ma
Stary 06.03.2005, 09:29   #6
sc0rpi0
Kibic żużla :)

Data rejestracji: 07.12.2004
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://republika.pl/wielka_palma/krok1.htm - przeczytaj ten poradnik, wraz z nastepnymi krokami.
sc0rpi0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 11:37   #7
sangral
Nowy na forum

ok dzieki napewno to wykonamjuz sciogam dwa ostattnie programy tmp igsport.
Tylko nie chodzi mi o to by konwertować divix na vcd nie chce tego robić,czy jest możliwosc zapisania napisów na samym divixie i zeby one tam zostaly bo tuner czyta mi divixa ,ale wazna rzecz zeby ten divix z napisami nie zwiekszyl swojej objetosci aby miescil sie na plycie jest taka mozliwosc
Stary 06.03.2005, 16:01   #8
sangral
Nowy na forum

udało mi się wpisać napisy ale z konwertacjo videocd myslałem że to szybciej będzie trwało niestety ponad 2.5 godziny mi to trwa.
Pozatym mam telewizor pona 40 calowy i gdy oglodalem ten sam film w divixie caly ekran zajmował film a jak przekonwertowalem na vcd to niestety mam obraz panoramiczny czyli dół i góra ucięta nie wiem czy to można ustawić chciałbym miec videocd na pelnym ekranie telewizora stacjonarnego
Stary 29.04.2005, 20:49   #9
pchla
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.04.2005
pchla w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja mam problem z jakością dvd po skonwertowaniu a wcześniejszym wstawieniu napisów
pchla jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2005, 12:08   #10
aptekarz
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.04.2002
aptekarz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a ja mam problem tego typu iz wszystko robie dobrze (i robilem tak kilka razy do tej pory i dzialalo teraz przestalo) otoz virtualdub-1.6.5 + subtitler-2.4 i robie to tak:
wczytuje film->filty (subtitler) wybieram sobie napisy (.ssa) ustawione mam opcje "Enable advanced rasterizer" i "Default word wrapping mode:" ustawione na 3 opcje (" {\q0} Smart word wrapping -- Automatic, with lines evenly broken" nastepnie klikam sobie ok pokazane niby ze zaladowane wiec klikam nastepny raz ok (zamknelo sie okno filtrow) i wciskam taki przycisk PLAY z literka o (3 od prawej strony) no i film zaczyna leciec w dwoch oknach gdzie w przypadku drugiego powinien byc podglad wyniku a tu dupa film idzie ale bez napisow. a wczesniej tak robilem znaczy sie kiedys i to dzialalo. macie jakies wzkazowki co moge robic zle, co mam nie ustawione

niewiem czy jasno to wszystko napisalem ale mysle ze tak

Z gory dzieki za pomoc
aptekarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.06.2005, 16:55   #11
Ser_Visant
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2003
Ser_Visant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem kiedyś taki programik (tzn. nadal mam) nazywa się FlaskMPEG ... umożliwiał "wklejanie" napisów z filmów przy zrzucaniu tego z DVD i odrazu konwertował na DivX-a (w wersji 3)
Niestety w starszej wersji programu nie można używać nowych kodeków - program wywala się, a w nowszej nie ma funkcji "wklejania napisów"
Stary 27.06.2005, 10:52   #12
P_M_
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.06.2002
P_M_ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jest jeszcze textsub

jeśli chodzi o wklejanie napisów w virtualdubie. Należy zainstalować pakiet vobsub. W virtualdubie wybieramy filtr textsub i wczytujemu napisy. Nie pamiętam jaki to format (rozszerzenie było .srt, aczkolwiek inne także dają się wczytać ale to już musicie sami sprawdzić) i ustawiamy kompresję - oczywiście identyczną z wyjściową i pstrykamy save as... i już leci do avi.
Jeszcze jedno. Kiedy przerabiacie do .srt plik z napisami .txt, który ma format czasowy godzina:minuty:sekundy to wtedy ten filtr może nie ruszyć, ponieważ wymaga, żeby było podane od do a tu ma tylko od kiedy, więc najlepiej zapodać napisy w formacie klatkowym (mikrodvd).
P_M_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: