![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.03.2005
![]() |
Jak wbudować napisy do Divixa
Posiadam tuner dvd czytający divixy i niestety wkladając divixa nie laduje tuner tekstu .W tym celu potrzebne mi jest wbudowanie napisów w plik divixa na stałe,wtedy nagram plik na plyte cd i oglądam na telewizorze.Pozatym ważne by było żeby ten plik filmowy po zapisaniu nie zajmował dużo wiecej niż w orginale bo płyta ma 700mb Pomuscie mi jak najszybciej to zrobić czyli wbudować napisy na stale w film,
Najlepiej niechciałbym konwertować divixa na vcd chciałbym zapisać na stałe napisy w divixie ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.12.2004
![]() |
VirtualDub to najlepsze rozwiązanie, wystarczy poszukać na forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety program sciognolem wersje 1.06 tylko ze jest po angielsku i nie widze tam tej opcji jestem slaby z tego języka, proszę o pomoc czego mam szukać w tym programie jakeij opcji jak to się nazywa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
Video - Filters - Add filter - Subtitler, potem wczytujesz swój plik z napisami (przerobiony do *.ssa np przy pomocy Subtitle Workshop) bawisz się troche ustawieniami i odczekujesz swoje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Add filter - Subtitler nie mam w tej wersji 1,06 w add filter subtilter jest tam tylko add i tam są rózne rotate invert takie opcje jak ostrość ale subtiltee nie ma
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
http://republika.pl/wielka_palma/krok1.htm - przeczytaj ten poradnik, wraz z nastepnymi krokami.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
ok dzieki napewno to wykonamjuz sciogam dwa ostattnie programy tmp igsport.
Tylko nie chodzi mi o to by konwertować divix na vcd nie chce tego robić,czy jest możliwosc zapisania napisów na samym divixie i zeby one tam zostaly bo tuner czyta mi divixa ,ale wazna rzecz zeby ten divix z napisami nie zwiekszyl swojej objetosci aby miescil sie na plycie jest taka mozliwosc |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
udało mi się wpisać napisy ale z konwertacjo videocd myslałem że to szybciej będzie trwało niestety ponad 2.5 godziny mi to trwa.
Pozatym mam telewizor pona 40 calowy i gdy oglodalem ten sam film w divixie caly ekran zajmował film a jak przekonwertowalem na vcd to niestety mam obraz panoramiczny czyli dół i góra ucięta nie wiem czy to można ustawić chciałbym miec videocd na pelnym ekranie telewizora stacjonarnego |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.04.2005
![]() |
ja mam problem z jakością dvd po skonwertowaniu a wcześniejszym wstawieniu napisów
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.04.2002
![]() |
a ja mam problem tego typu iz wszystko robie dobrze (i robilem tak kilka razy do tej pory i dzialalo teraz przestalo) otoz virtualdub-1.6.5 + subtitler-2.4 i robie to tak:
wczytuje film->filty (subtitler) wybieram sobie napisy (.ssa) ustawione mam opcje "Enable advanced rasterizer" i "Default word wrapping mode:" ustawione na 3 opcje (" {\q0} Smart word wrapping -- Automatic, with lines evenly broken" nastepnie klikam sobie ok pokazane niby ze zaladowane wiec klikam nastepny raz ok (zamknelo sie okno filtrow) i wciskam taki przycisk PLAY z literka o (3 od prawej strony) no i film zaczyna leciec w dwoch oknach gdzie w przypadku drugiego powinien byc podglad wyniku a tu dupa film idzie ale bez napisow. a wczesniej tak robilem znaczy sie kiedys i to dzialalo. macie jakies wzkazowki co moge robic zle, co mam nie ustawione niewiem czy jasno to wszystko napisalem ale mysle ze tak Z gory dzieki za pomoc |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.05.2003
![]() |
Miałem kiedyś taki programik (tzn. nadal mam) nazywa się FlaskMPEG ... umożliwiał "wklejanie" napisów z filmów przy zrzucaniu tego z DVD i odrazu konwertował na DivX-a (w wersji 3)
Niestety w starszej wersji programu nie można używać nowych kodeków - program wywala się, a w nowszej nie ma funkcji "wklejania napisów"
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Jest jeszcze textsub
jeśli chodzi o wklejanie napisów w virtualdubie. Należy zainstalować pakiet vobsub. W virtualdubie wybieramy filtr textsub i wczytujemu napisy. Nie pamiętam jaki to format (rozszerzenie było .srt, aczkolwiek inne także dają się wczytać ale to już musicie sami sprawdzić) i ustawiamy kompresję - oczywiście identyczną z wyjściową i pstrykamy save as... i już leci do avi.
Jeszcze jedno. Kiedy przerabiacie do .srt plik z napisami .txt, który ma format czasowy godzina:minuty:sekundy to wtedy ten filtr może nie ruszyć, ponieważ wymaga, żeby było podane od do a tu ma tylko od kiedy, więc najlepiej zapodać napisy w formacie klatkowym (mikrodvd). |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|