![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.01.2005
![]() |
Grafika 4 MB czy 8mb do divx?
Mam kompa PIII 450, 192 ram i grafikę zintegrowaną 4MB ATI Rage Pro 2 AGP.
Czy dokupienie 4MB ( czyli by było 8mb) coś pomoże do odtwarzania żeby sie nie zacinało ? Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
Witam
niestety nie pomoże za bardzo rozbudowanie grafiki do DivX potrzebny jest minimalny procek 600-700MHz a jesli masz XP to i nawet 800MHz może być za mało, testowałem oglądanie filmów na Celeron 566 i Win Me i tylko All Player odtwarzał w miarę płynnie filmy (rozd. monitora 800x600), jedynie karta graficzna wspomagająca odtwarzanie filmów może pomóc
![]() |
![]() |
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wylacz wszystko co obciaza procka.
Z kodekow najlepiej korzystaj tylko z ffdshow, najmniej obciaza procesor. Filmy lepiej ogladac po skopiowaniu na HDD niz bezposrednio z plyty CD. Stare divx'y (np divx3) chodza zapewne plynnie? Jak to wszystko spelnisz, to jako tako da sie jeszcze ogladac filmy, ale to i tak na styku wydolnosci procka bedzie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
PIII 450 moim zdaniem wystarczy do ogladania wiekszosci divxow. Mialem Celerona@450 (bez cache drugiego poziomu) i dzialaly. Teraz na P3 500 tez dzialaja bez problemow.
Niestety winowajca jest prawdopodobnie karta graficzna, nie majaca wspomagania. Nie chodzi to o sprzetowy dekoder, ale o tzw nakladke (overlay), ktora przejmuje na siebie wyswietlanie filmu. Niestety bardzo stare karty jej nie maja, przez co operacje takie jak skalowanie obrazu sa dokonywane przez procesor. Nawet nowe komputery mialyby problem z wyswietlaniem filmu bez overlay. Zmien karte na np GeForce2MX. Dzis sa wzglednie tanie (koszt na allegro to ok 40zl, ale slabsze modele chodza nawet po 20zl. Do odtwarzania filmow model nie robi roznicy). Wyjdzie pewnie taniej niz rozszerzenie pamieci do tego ati, a jest to karta o kilka klas lepsza. Ponadto ,tak jak poradzili koledzy, zainstaluj ffdshow, koniecznie wersje skompilowana dla SSE (plik ma SSE w nazwie). Po tych 2 zabiegach filmy powinny juz dzialac. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.02.2006 o godz. 13:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Madafaker
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() |
ja radze wypróbować dystrybucje linuxa ktora jest przeznaczona tylko do odtwarzania filmow - MoviX2
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie wiem, albo jestem niedoinformowany ale...
chcesz dokupić 4MB do ZINTEGROWANEJ grafiki ? nie slyszalem nawet o czyms takim w kartach pci/agp... (owszem pamiec moze byc wspoldzielona) Puść proca 450@500, kup na allegro/giełdzie jakas karte TNT2 16MB (agp) lub Voodoo3 16mb (pci) taki sprzet to jakos 25zł... Do tego zainstaluj W98 + kodeki i ogladasz wszystkie divx/xvid a dokupujac naped DVD (jakies 80zł na A.) i karte dekodera DVD np. Realmagic Hollywood (40 zł) zyskujesz mozliwość agladania filmow DVD
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 28.02.2006 o godz. 15:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Niestety pł. gł. nie posiada złącza AGP,(rozszeszenie pamięci grafiki jest podobne do pamięci do laptopów) kupno karty graficznej odpada.
Komp to jest Compaq EN SFF (ma max. 5x100=500), odpada także dvd tu tylko cd x24 slim (inne nie wchodzą, brak miejsca). Z MOVIXEM próbowałem ale nie mam dźwięku ![]() Aha dodam że to jest 2 komp w domu (taki mały cichutki serwerek) i chciałem małym kosztem w miare możliwości od czasu do czasu coś se obejżeć ![]() Ostatnio zmieniany przez tom68 : 28.02.2006 o godz. 22:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Madafaker
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() |
proboj movix2
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.03.2006
![]() |
wlasnie sprobuj movixa2, mi na c500, 128, ati rage 32mb, wiekszosc filmów działa wspaniale. Niektore przycinają ale to przez starego mplayera ktory siedzi w movixie (Dlatego z niecierpliwoscia czekam na nowa wersje z nowym mplayerem), ew mozna uzyc geexboxa (dziala n atej samej zaszdzie co m2), ktory radzis sobie z wszystkimi filmami, aczkolwiek ma troszke mniej opcji..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.09.2004
![]() |
![]()
Witam.
Powiem tak dostałem starego kompa 333Mhz, 64 MB Ramu, 4 MB karta graficzna. Próbowałem chyba wszystkich kodeków i playerów do nich i wszystkie filmy się albo cieły albo dźwięk się zacinał, ale ponieważ łatwo nie odpuszczam doszłem jak uruchamić praktycznie wszystkie filmy (DivX Xvid), bez żadnych zacięć. Przede wszystkim jeżeli masz kartę dźwiękową pod ISA to musisz wyłączyć przyśpieszenie karty dźwiękowej. Druga sprawa: kodeki FFDSHOW (musi je odpowiednio skonfigurować obraz troszkę gorszy, ale filmy potym zabiegu będą chodzić płynnie). Player DivX-ow też jest bardzo ważny, najlepszy do takiego kompa to BESTPlayer. Filmy radzę oglądać w rozdzielczości 800x600. Ostatnio zmieniany przez Michael00 : 10.03.2006 o godz. 09:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Dokupiłem 4mb ( jest 8mb) i pomogło przynajmniej do tych filmów co mam.
Pozdrawiam. Dzięki. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|