![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
cce a tmpgenc- szybkosc
witam.wczoraj ze znajomym zaczelismy rozmawiac o filmach dvd i jakos tak dyskusja zeszla na sprawy konwersji avi do dvd.
kolega probowal pzrekonac mnie ze tmpgenc pzrerabia filmu duzo szybciej i lepiej nic CCE. odpowiedzialem mu ze to jest niemozliwe. ale on dalej swoje i mowi mi ze on pzrerabia film z avi na dvd w ok 1.5 h. a u mnie ok 22 godziny(4 przebiegi).abstrachujac od tego czy u mnei jest wolno czy nie.... czy da sie w ogole pzrerobic avi na dvd a 1.5 godziny? aha, no i mowil ze te jego filmy maja CBR i jeden przebieg i jakosc jest z tego super,nie do odroznienia od pliku zrodlowego na TV. cos mi sie nie chce wierzyc,ale wole jakby to eksperci potwierdzili. PS. procesory mamy takie same-2GHz |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
chyba fajny bajkopisarz
![]() "... i mowi mi ze on pzrerabia film z avi na dvd w ok 1.5 h..." "...no i mowil ze te jego filmy maja CBR i jeden przebieg i jakosc jest z tego super,nie do odroznienia od pliku zrodlowego na TV..." jak nie zobacze to nie uwierze!!!! Tmpgenc lepszy od CCE ![]() aha no i ten czas 1,5h pozdro
![]() |
#3 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mozna sie spierac o jakosc pliku wynikowego ale tlyko przy TMPGEnc 2 passes, co trwa pare gdozin. Ale poltorej godziny? W zyciu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Osobiście uważam, że TMPGEnc (jak również Canopus Procoder) jest lepszym rozwiązaniem do kodowania plików AVI do MPEG2 niż CCE, szczególnie gdy mamy do czynienia z plikami AVI z przeplotem, czyli prawie zawsze w przypadku kamery video. Przy ustawieniu CBR jest możliwe uzyskanie konwersji w 1,5h dla materiału źródłowego o czasie trwania ok. 1h, tylko, że to nie jest dobre rozwiązanie - CBR - jednoprzebiegowe. Sugeruję korzystanie z TMPGEnc w trybie VBR CONSTANT QUALITY. Jest to tryb jednoprzebiegowy, relatywnie szybki (około 3, 4 do jednego dłuższy niż czas trwania pliku źródłowego). Jeżeli z jakiegoś powodu nie można zastosować trybu VBR CONSTANT QUALITY to proponuję tryb 2pass z algorytmem poszukiwania ruchu Highest Quality - uzyskujemy wtedy kontrolę nad średnim bitrate, który możemy dopasować do skończonego miejsca na płycie DVD-R . A - i jeszcze sugerowałbym wersję TMPGEnc 2,5 niźli 3 Express, gdyż ta nowa wersja chyba nie jest specjalnie lepsza... Więcej nt ustawień TMPGEnc znajdziesz w linku w moim podpisie ![]() Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|