![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.12.2004
![]() |
DivX i XviD oraz ich odtwarzanie
Bardzo nurtuje mnie jednak kwestia. Mianowicie dlaczego w ostatnich czasach pojawia sie coraz więcej XviD'ow ? Gdzie nie spojrze w nazwie pliku jest XviD i XviD, nie ma jużpraktycznie żadnych DivX'ow, wie ktośmoże czym to jest spowodowane ? dlaczego tak sie dzieje ?
Zastanawia mnie też to iż posiadam przykładowo "Iniemamocni" w XviD oraz odcinki serialu 24 (4 sezonu) również w XviD. W obydwu przypadkach XviD podane jest w nazwie pliku. Serial chodzi mi idealnie bez problemów, jednak w przypadku filmu jest jużinaczej, obraz jest rozmazany itd. Jest to zrozumiałe gdyżmam odtwarzacz wyłącznie z funkcją DivX (nie ma zresztąjeszcze z funkcją XviD), ale dlaczego serial działą mi bez problemu ? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DivX jest komercyjnym kodekiem (przynajmniej w bardziej zaawansownaej wersji pro), XviD jest jego opensorcowym bratem
jak na opensourca przystalo jest rozwijany przez wilu ludzi i przez wielu kompilowany - stad mnogosc kompilacji to ze w specyfikacji nie masz napisane xvid to jeszcze nic nie znaczy - tak samo nie masz napisane wszystkich wersji (a bylo ich troche) divx czesc bedzie dzialac czesc pewnie nie, zreszta to ze "nie ma jeszcze z funkcja xvid" jest niescisle - popatrz nie na logo na frocie a na specyfikacje produktu i zobaczysz np takie wpisy: "divx 3, 4, 5 i wyzsze, xvid do 1.1" czy cokolwiek podobnego, czasem bardziej dokladnie rozpisane, czasem mniej, w kazdym razie wieeeele odtwarzaczy wsplpracuje z xvidem a czemu jest popularniejszy - bo jest free i jest szybszy, no i wyciagasz lepsza jakosc |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
@wiiiiesiiiio : niektorzy stosuja jescze DivX'a 3.11, co bardziej wygodni uzywaja DivX 5, ale faktem jest ze ktos kto ma o tym pojecia zawsze wybierze XviD! Pod wzgledem jakosci nie ma sobie rownych!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.12.2004
![]() |
dzieki za udzielenie informacji
musze stwierdzić, że troche mnie to dziwi, że firmy "pakują" się bardziej DivX, skoro XviD jest o wiele popularniejszy i częściej spotykany |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
XviD ma jescze pewne niedogodnosci - mianowicie wszystkie oferowane przez niego funkcje poprawiajace jakosc obrazu sa w duzej meirze nie obslugiwane przez stacjonarne odtwarzacze z obsluga MPEG-4. Ale sa to funkcje na tyle wazne ze to nei XviD powinien z nich zrezygnowac tylko producenci odtwarzaczy powinni w zebach przynosic soft obslugujacy wszystkie funkcje XviD!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.05.2003
![]() |
"posiadam przykładowo "Iniemamocni" w XviD oraz odcinki serialu 24 (4 sezonu) również w XviD. W obydwu przypadkach XviD podane jest w nazwie pliku. Serial chodzi mi idealnie bez problemów, jednak w przypadku filmu jest jużinaczej, obraz jest rozmazany itd"
XviD w nazwie pliku oznacza uzyty kodek, a rozmazany obraz jest najprawdopodobniej wina iz film "Iniemamocni" ktory posiadasz to kinowka, lub jakas lepsza wersja od kinowki np zgrana na profesjonalnym sprzecie, bez widzow itp, moze to byc nawet dvd screener, zdarza sie ze screenery maja rozmyty obraz |
|
|
|
![]() |
|
|