Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 18.03.2010, 19:45   #1
katana
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.03.2010
katana w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czcionki w hardsubie

Cześć wszystkim. Mam pewien problem. Otóż od niedawna zacząłem bawić się kodowaniem. Uczę się na własnych błędach i idzie mi coraz lepiej. Wszystko gra, ale nie wiem, jak zrobić, aby czcionki znajdowały się w hardku. Chciałbym, aby przy odtwarzaniu filmu z napisami "wcielonymi" w obraz, były widoczne te czcionki, które wybrałem. Obecnie zmienia mi każdą na którąś ze standardowych. Napisy tworzę w formacie ASS. Zaznaczam, że chodzi mi o HARDSUBA, nie softa. Proszę o pomoc.
katana jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.03.2010, 20:09   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zawsze się zastanawiam po co...

Nie pisałeś czym i jak robisz. Próbowałeś AVIReComp? http://www.videoaudio.pl/Czytaj-artykul-26.html
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 21:04   #3
katana
Nowy na forum

MeGUI + AviSynth. Nie chcę zmieniać programu na inny. W MeGUI mam już odpowiedni profil do kodowania, który stale staram się ulepszać metodą prób i błędów, zaznajomiłem się z tym programem, po co robić teraz krok wstecz. Wiem, że da się to zrobić, mając oba te narzędzia. A po co? Choćby dlatego, że film w wersji BD będzie chodził płynniej, mając napisy w hardku aniżeli w sofcie. Czasami zdarzy się zaawansowany efekt w subach (mowa tym razem o anime) i koniecznie musi być on w hardku, ponieważ w przeciwnym wypadku obraz w danym miejscu będzie bardzo zamulał. Chciałbym również moje niektóre fansuby upubliczniać.
Stary 19.03.2010, 14:49   #4
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Zawsze się zastanawiam po co...
Anime? Mnie sie od zawsze podobalo ze napisy byly w roznych pozycjach na ekranie i jak np. na ekranie widzialem hitlerowca to czcionka byla w klimacie SS, a przy slodko gadajacych nastolatkach mialem serca, przy piosenkach nuty itp... Z tego co wiem w filmach dopiero Avatar przemieszcza napisy w rozne miejsca, ale pomysl z czcionkami nadal nie zostal do filmow zaadoptowany bo nikomu sie nie chce :-(...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:

M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2010, 14:58   #5
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie siedzę już w divx, ale czy idx/sub nie załatwiłby sprawy?

W hardsubach nie podobają mi się przede wszystkim dwie rzeczy - kolejny proces kodowania, który obniża jakość oraz to, że film zostaje 'skazany' na te napisy. A ja w większości wolę bez napisów...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2010, 23:29   #6
katana
Nowy na forum

Już sobie poradziłem. Wystarczyło odinstalować i ponownie zainstalować dane czcionki. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: