![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 13.04.2004
![]() |
Napisy do Divx'a
Cześć wszystkim, mam taki mały problem: Mam odtwarzacz DVD w samochodzie, umie on odtwarzać także divx'y ale w instrukcji nic nie znalazłem na temat odtwarzania napisów. Oczywiście, żeby zaspokoić moją ciekawość włożyłem do niego płytkę z divx'em i z napisami. I ku mojemu zaskoczeniu okazało się że to coś co mam w aucie odtwarza także napisy, z tego co pamiętam są w formacie *.txt. I tu pojawia się mały kłopot: po pierwsze "nie widzi" polskich znaków, a po drugie wyświetla napisy za nisko, nie widać drugiej linii. I moje pytanie jest takie: w jakim formacie zrobić napisy, żeby wyświetlał polskie znaki (nie chodzi mi o wklejanie napisów na film jakimś filtrem) ewentualnie jak szybko wywalić polskie znaki. A drugie pytanie: czy da się jakoś sterować położeniem napisów wyświetlanych na ekranie. Mam nadzieję że to co tu opisałem jest w miarę jasne ;-)
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Spamerzyna
Data rejestracji: 24.09.2006
![]() |
Mo***380;e si***281; dowiemy co to za odtwarzacz? Co do napis***243;w to chcesz usun***261;***263; polskie znaki i zast***261;pi***263; je np. ***347; na s i ***261; na a?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jeśli nie ma do tego odtwarzacza firmware, który czyta polskie znaki to pozostaje pozbycie się ich.
SubEdit Player>napisy>zmień standard polskich znaków>i ok (domyślnie jest to co potrzeba) jeśli to DVD nie ma w menu zmiany położenia napisów to gorsza sprawa - nie wiem za bardzo jak to zrobić automatycznie... Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 29.11.2006 o godz. 13:09 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
Faktycznie chc***281; usun***261;***263; polskie znaki i je zast***261;pi***263;, skoro nie da si***281; ich przygotowa***263; tak, ***380;eby odtwarzacz je rozpozna***322;... Ostatnio zmieniany przez KL : 29.11.2006 o godz. 21:24 |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
"Po zapisaniu pliku *stl proponuję dokonać ręcznej manipulacji w jego "wnętrzu" - dzięki temu napisy na ekranie będą wyglądać lepiej niż na domyślnych ustawieniach. Otwieramy plik w Notatniku i dokonujemy edycji jego nagłówka." //Font select and font size $FontName = Helvetica* $FontSize = 34 //Character attributes (global) $Bold = FALSE $UnderLined = FALSE $Italic = FALSE //Position Control $HorzAlign = Center $VertAlign = Bottom $XOffset = 0 $YOffset = 16 //Contrast Control $TextContrast = 15 $Outline1Contrast = 15 $Outline2Contrast = 15 $BackgroundContrast = 0 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.05.2006
![]() |
napisy do divx
mój problem polega natym zgrywam na płyte fil +napisy a odtważacz ich nie widzi choć czyta płyty divx odtważacz czyta polskie znaki i jesto philips hts3500s
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
1. Film i napisy powinny mie***263; t***261; sam***261; nazw***281; i by***263; w tym samym katalogu co film.
2. To, ***380;e czyta napisy, to jeszcze nie wszystko. Sprawd***378; w instrukcji w jakim formacie musz***261; one by***263;. Na og***243;***322; czytany jest format Subripa (srt). Napisy na ten format mo***380;na przerobi***263; w Subedit. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
napisy do divx
ja słabo śę orjętuje ale z tego programu co mam subedit nic nie pisze o napisach srt tylko ssa
prosze o więcej informacji |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
OK sprawdzi***322;em - Philips HTS3500S:
Cytat:
Konwersj***281; do SRT w Subedicie zrobisz tak: Menu plik -> Eksportuj -> Subrip (srt) |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
napisy do divx
dzięki za wiadomości biore śę za filmy
i mam troche inne pytani jak wkleić napisy do filmu na stałe programem virtualdub tak żeby były na czarnym pasku u dołu ekranu pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.01.2007
![]() |
oprocz virtual duba musisz miec plik vsfilter.dll ktory pojawia sie po zainstalowaniu vobsub'a.
po otwarciu filmu w virtualdub klikasz video->filters->add->load i wskazujesz plik vsfilter.dll, ktory powinien byc w katalogu "C: \WINDOWS\system32" ale glowy nie dam. na liscie dostepnych filtrow pojawi sie miedzy innymi "textsub", klikasz na to i wskazujesz plik z napisami. no i wystarczy juz zakodowac film. uwagi: 1. napisy beda nie na czarnym pasku tylko na dole obrazu bo z reguly filmy avi sa pozbawione czarnych paskow 2. nie masz mozliwosci ustawiania czcionki i polozenia napisow chyba ze masz napisy w formacie ssa (sub station alpha) Ostatnio zmieniany przez Maxxed : 06.01.2007 o godz. 02:31 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
![]() |
napisy do divx
dzięki za podpowieć jestem wdzięczny będe kombinował
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Nowy na forum
![]() |
napisy do divx
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Nowy na forum
![]() |
napisy do divx
Cytat:
ale mam problemik z rocki 6 pszerabiam napisy na srt a i tak a odtwarzacz divx i tak ich nie widzi pomocy |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Odtwarzacz nie ma humor***243;w typu : "rozpoznaj***281; srt, ale Rocky 6 to nie rozpoznaj***281;, bo nie by***322;o jeszcze premiery w pl"
Albo ***378;le dokona***322;e***347; konwersji, albo co***347; jest zr***261;bane w tych napisach, albo nazwa napis***243;w nie jest taka sama jak filmu... |
|
|
|
![]() |
|
|