Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 21.08.2004, 13:51   #1
bartek0407
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.08.2004
bartek0407 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Napisy w filmie

Witam
Mam problem a dokladnie mowiac wprost chce odtwarzac napisy w filmach Divx w otwarzaczu DVD PHILIPHS LX3900, dowiedzialem sie juz ze musi byc w formacie *srt nastepnie tez przeczytalem ze musi byc to zrobione w programie Subtitle tool gdyz ma jakis tam certyfikat ISO, i to nie pomoglo , a w otwarzaczu mam wlaczana funkcje subtitle. Wiec doszedlem do wniosku ze zrobie tak aby w filmie juz byly napisy, aby nie byly one w odzielnym pliku tekstowym. Jakim programem mozna tak zrobic by napisy juz by byly w filmie, by nie trzeba bylo je dolanczac. Prosze o pomoc
bartek0407 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.08.2004, 10:35   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do formatu SRT możesz przerabiać czymkolwiek (ja polecam Subtitle Workshop). Tak dla porządku: zerknąłeś do instrukcji by sprawdzić jak się włącza napisy?
Wkleić napisy na stałe możesz przy pomocy VirtualDub ale wymusza to ponowną kompresję filmu (czyli stratę jakości). Popatrz na tutoriale dotyczące przerabiania avi na vcd powinieneś znaleźć tam informacje jak wkleić napisy przy pomocy VD.
Stary 12.09.2004, 17:39   #3
spikings
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.07.2004
spikings w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam!!!
mam podobny problem. kupiłem sobie niedawno odtwarzacz DVD PHILIPS DVP720 można powiedzieć że czyta wszystko, nie ma problemu z oglądaniem divx'ów no poza wyświetlaniem napisów ponoć miał czytać pliki w formacie srt. lub smi. zamieniałem już pliki txt. na srt. i smi. w programie SUBTITLE ale niestety nic to nie dało. może ktoś wie jak uruchomić napisy w tym odtwarzaczu HELP!!! także myślałem o tym aby wtopić napisy w film, znalazłem coś takigo http://divx.howto.pl/modules.php?nam...howpage&pid=27 ale wolałbym odpalić napisy bez ich wklejania do filmu.
spikings jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2004, 11:51   #4
brb
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.09.2004
brb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Samsung

Witam
od paru dni mam kino domowe Samsung HT-DS400 z mozliwoscia odtwarzania plików DivX...NIESTETY...rowniez w nim wystepuje problem z napisami .txt
W instrukcji jest podane ze divx powinny miec napisy w formacie SMI ale nie umiem ich przekonwertowac na taki format...probowalam SubEdit...ale hmmmm...nie umiem. Czy moze ktos ma taki model i moze mi pomoc w tym temacie?
brb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2004, 12:04   #5
spikings
Nowy na forum

witam
bardzo proste przekonwertować napisy txt. do srt. lub smi. w programie subedit: otwórz plik z napisami(druga ikonka od lewej lub menu plik bądź skrót klawiszowy Shift+Ctrl+O) następnie menu plik>eksport>SAMI(smi.)lub SubRipp(srt.) potem zapisz i gotowe
pozdro
Stary 14.09.2004, 13:23   #6
brb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez spikings
bardzo proste.........gotowe
chyba jestem 100% blondynka...bo wszystko tak zrobilam i dalej moj sprzet sie buntuje i nie czyta...ale dziekuje serdecznie
Stary 14.09.2004, 13:42   #7
spikings
Nowy na forum

proponuje nagrać plik z filmem i plik z napisami(w formacie srt. lub smi.) bezposrednio na CD nie umieszczając ich w żadnym folderze, po uruchomieniu filmu odtwarzacz powinien automatycznie wyświetlić napisy, może się zdarzyć że nie będzie czytał polskiej czcionki wtedy można zerknąć tutaj http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=11053
pozdr
Stary 14.09.2004, 13:50   #8
brb
Nowy na forum

tak tez zrobilam...wczesniej juz musialam przerabiac na srt i likwidowac polskie ogonki bo odtwarzalismy na PlayStation a teraz myslalam ze bedzie latwiej a tu nic z tego
Stary 14.09.2004, 15:47   #9
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2003
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez brb
tak tez zrobilam...wczesniej juz musialam przerabiac na srt i likwidowac polskie ogonki bo odtwarzalismy na PlayStation a teraz myslalam ze bedzie latwiej a tu nic z tego
Przy okazji: nazwa filmu i napisów musi być identyczna (włącznie z wielkością czcionki).
Dla pocieszenia dodam, że kontaktowałem się z SAMSUNG-iem i obiecują, że polskie znaki diakrytyczne będą dostępne do kńca roku, oczywiście po zmianie oprogramowania w posiadanym sprzęcie DVD. Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2004, 15:58   #10
spikings
Nowy na forum

no tak!! rzeczywiście sorry zapomniałem tego dodać
Stary 14.09.2004, 16:08   #11
brb
Nowy na forum

dziekuje Wam slicznie-bede dalej zmieniac i probowac...bo fakt ze nazwa plikow bylainna-do glowy mi nie przyszlo, ze to moze miec znaczenie...a jesli chodzi o zmiane oprogramowania to nawet nie wiem czy moge w nim cokolwiek zmieniac i jak narazie to mam go 3 dni i czarna magia...i tak jestem odwazna ze sama wlaczamale juz nie marudze-sprobuje sama jakos uporac sie z tym wszystkim
Stary 14.09.2004, 18:27   #12
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez brb
dziekuje Wam slicznie-bede dalej zmieniac i probowac...bo fakt ze nazwa plikow bylainna-do glowy mi nie przyszlo, ze to moze miec znaczenie...a jesli chodzi o zmiane oprogramowania to nawet nie wiem czy moge w nim cokolwiek zmieniac i jak narazie to mam go 3 dni i czarna magia...i tak jestem odwazna ze sama wlaczamale juz nie marudze-sprobuje sama jakos uporac sie z tym wszystkim
No... tak, kobieta chce mieć zawsze ostatnie słowo
Teraz nic nie będziesz zmieniać brb (Brigitte Bardot ). W przypadku pojawienia się nowego oprogramowania będzie ono dostępne na oficjalnej stronie producenta sprzętu. Dopiero wtedy będziesz mogła go ściągnąć i wypalić na płytce zgodnie z dołączoną instrukcją. Po umieszczeniu takiej płytki w odtwarzaczu nastąpi automatyczna wymiana oprogramowania wewnętrznego. To wszystko.
Pozdrawiam i życzę niezapomnianych wrażeń z oglądania filmów
Stary 14.09.2004, 19:41   #13
brb
Nowy na forum

brb....to z tego co wiem zupełnie co innego znaczy i nie ma się kojarzyć z Tą Panią a tak wogóle to dzięki Wam...juz oglądam film z napisami!!!! tyle tylko, że nie umiem jeszcze jakoś ich wielkości i miejsca występowania ustawic... och.... starość nie radość... dzieciak pewnie by sobie z tym poradził "od kopa"
Stary 14.09.2004, 20:30   #14
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez brb
brb....to z tego co wiem zupełnie co innego znaczy i nie ma się kojarzyć z Tą Panią a tak wogóle to dzięki Wam...juz oglądam film z napisami!!!! tyle tylko, że nie umiem jeszcze jakoś ich wielkości i miejsca występowania ustawic... och.... starość nie radość... dzieciak pewnie by sobie z tym poradził "od kopa"
Poddaję się. Jednak brb to może być:
BRB - Be right back - Zaraz wracam
BRB - Banco de Brasília
BRB - Biometric Research Branch
BRB - Benefits Review Board
BRB - Bürger rettet Brandenburg - BRB
BRB - (Bar Room Bar) (Soho) - Fluid Foundation : London Bar Guide
W sprawie wielkości czcionki i pozycji to nie mogę Ci nic doradzić. To zależy od konkretnego odtwarzacza i jeśli w instrukcji nic na ten temat nie znalazłaś to znaczy, że to nie jest możliwe.
Pozdrawiam
Stary 14.09.2004, 20:57   #15
brb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Poddaję się.
............ lubię....
i już siedzę cicho bo Ktoś się zdenerwuje, że nabijam tylko posty....i mnie wywali
pozdrawiam również
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: