Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.03.2006, 18:30   #1
Kadafi-PL
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2006
Kadafi-PL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zgrywanie z kamerki CD..

witam.czytalem poprzednie posty, ale nie znalazlem odpowiedzi jakie by mnie satysfakcjonowaly..moze mi ktos powiedziec jak osiagne NAJLEPSZA jakosc, zgrywajac z kamerki cyfrowej..bawie sie w pinnacle studio 10.5, polaczylem sie przez kabelek DV - czy lepsze bedzie podlaczenie przez S-VIDEO? dalej interesuje mnie ustawienie formatu - czy mam zgrywac jako kompresja DV czy MPEG2? kolejna rzecza jest sam zapis do pliku - jaki format jest najlepszy i w jakich ustawieniach? mpeg1, mpeg2, mpeg4, avi, windows media; czy szybkosc bitow zmienna VBR czy stala CBR; czy powiniennem ustawic szybkosc klatek na szybsza czy wolniejsza? jaki codec jest najlepszy (pod wzgledem jakosci, nie zalezy mi na ilosci zajmowanego miejsca...)
Kadafi-PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.03.2006, 18:57   #2
Gentelmen
PIRAT ;)

Data rejestracji: 08.03.2005
Gentelmen zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A więc:
najlepiej podłączyć się przez kabel DV
jeśli zgrywasz z DV do avi to potem bedzię Ci dłużej przerabiało film, polecam do mpeg2 (format DVD) 1 godzina materiału zajmuje ok 12 GB
najlepiej zmienna szybkość bitów VBR
25 kl/s to standard, nietrzeba zmieniać
kodeki są potrzebne tylko wtedy gdy format wyjściowy pliku to divx lub xvid

PS. też pracuję na Studio 10.5 pluss, więc wiem co mówię
Gentelmen jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2006, 19:05   #3
Kadafi-PL
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2006
Kadafi-PL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tez mam tego plusa, ale wydawalo mi sie ze kiedys jak sie bawilem na wersji 9 przy takich standardowych ustawieniach zgrywania DV przez kabelek tez DV jakosc byla lepsza... ale moze mi sie tylko wydawalo... czyli z tego co piszesz rozumiem ze przy zgrywaniu na kompa nie osiagne nigdy tak dobrej jakosci jaka jest na kamerce podczas np wyswietlania na tv?
Kadafi-PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2006, 19:40   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Gentelmen
A więc:
najlepiej podłączyć się przez kabel DV
jeśli zgrywasz z DV do avi to potem bedzię Ci dłużej przerabiało film, polecam do mpeg2 (format DVD) 1 godzina materiału zajmuje ok 12 GB
najlepiej zmienna szybkość bitów VBR
25 kl/s to standard, nietrzeba zmieniać
kodeki są potrzebne tylko wtedy gdy format wyjściowy pliku to divx lub xvid

PS. też pracuję na Studio 10.5 pluss, więc wiem co mówię
czegoś tu nie łapię...jak można zgrać z kamery mpeg2 i to jeszcze vbr przez kabel DV
do montowania najlepiej nadaje się avi dv i potem kompresja do mpeg2 vbr

oj chyba ktoś tu nie wie co mówi.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2006, 20:10   #5
Gentelmen
PIRAT ;)

Cytat:
Napisany przez ed hunter
jak można zgrać z kamery mpeg2
miałem na myśli format MPEG (DVD)
Cytat:
Napisany przez ed hunter
i to jeszcze vbr
przy tworzeniu pliku można wybrac VBR lub CBR
Cytat:
Napisany przez ed hunter
przez kabel DV
bez straty jakości, więc o co chodzi??
Cytat:
Napisany przez ed hunter
do montowania najlepiej nadaje się avi dv i potem kompresja do mpeg2 vbr
przerabianie z avi do mpeg2 będzie trwało dłużej niz czas filmu - przynajmniej ja tak mam
Cytat:
Napisany przez ed hunter
oj chyba ktoś tu nie wie co mówi.
coś tam jednak wiem
Stary 08.03.2006, 21:20   #6
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Gentelmen
coś tam jednak wiem
Pozostaje więc tylko popracować nad powiązaniem tych luźnych informacji w jedną całość

Polecam artykuły na stronie głównej i ostatnie dyskusje w dziale DVD-Video o zgrywaniu DV.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2006, 11:10   #7
Gentelmen
PIRAT ;)

Dziekuje za uznanie!! Jeśli jest jakiś konkretny problem, lub zapytanie odnośnie tego programu (przyp. Pinnacle Studio v 9 lub 10) to polecam specjalne forum poświecone temu tematowi pod adresem http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: