![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 10.05.2004
![]() |
Nowa Matura a edycja audio/video:P
Witam!
Siostra moja w tym roku zdaje maturę ![]() Ma przedstawić prezentację audiowizualną na podstawie Nad Niemnem i Pana Tadeusza. Pana Tadzia ma na DVD a Nad Niemnem na 4 płytach VCD I teraz tak: Z Pana Tadeusza wypisała mi fragmenty ( minutowo ) np. od 00:02:10 do 00:02:45 leci coś tam i to z filmu wycinam...dalej 00:14:17 do 00:15:23 i wycinam...itd z Nad Niemnem podobnie.. Wszystkie wycinanki mają się ułożyć na 5 minutową prezentację sklejone razem i dodany dźwięk ( jakiś mp3 lub wav) jako podkład do całości wyklejanki. Pytanko.. czym to zrobić? Virtual Dubem? Może Adobe Premiere? Nie za bardzo znam się na kompresji i zagadnieniach , a także na samej obsłudze programów edytujących. A może to wystarczy? http://www.videohelp.com/tmpgencedit.htm Bardzo bym prosił o pomoc. To ważne. Dzięki! EDIT: Jesli chociażbyście podali mi programy jakimi można to w miarę łatwo przeprowadzić..byłbym bardzo wdzięczny. Co do instrukcji - kumam jako tako english i poradzę sobie pewnie. Także pliz...chociaż jakieś propozycje dot programów i w miarę możliwości choć jakieś podpowiedzi ( nie całe instrukcje ![]() Ostatnio zmieniany przez Dorian : 11.04.2005 o godz. 17:36 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.11.2004
![]() |
sprawdz TMPGEnc 3.0 XPress
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.04.2005
![]() |
Witam,
ja rowniez mam problem zwiazany z nowa matura i rowniez z dzwiekiem. Mam prezentacje w powerpoincie w ktorej na dwoch oddzielnych slajdach bede prezentowal 2 filmy. Sek w tym, ze filmy sa anglojezyczne i musze do nich dorzucic napisy. I teraz o co chodzi: PP nie odtwarza napisow do filmu nawet jezeli sa w tym samym katalogu i maja ta sama nazwe co film, wiec musialem "wlepic" te napisy na obraz, tak jak ktos to poradzil w innym topicu uzywajac programu: AVIsubtitler. Problem w tym, ze kiedy wlepilem juz te napisy to przestal sie odtwarzac dzwiek... i nie wiem co zrobic.. moze uzylem zlego kompresora podczas tego "wlepiania" sam nie wiem. Nie znam sie wogole na tych sprawach i bardzo prosilbym o jakas pomoc. Z gory Thx.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
do edycji, "sklejania" róznych fragmentów/klatek dodawanie efektów itd.polecam Sony Vegas 5.0
naprawde super programik
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
ja wszystko robie premierem (jesli chodzi o film) wycinanie co do klatki, napisy, dodawanie dzwieku, duzo ludzi tu obsluguje premiere, napewno pomoga, tylko trzeba zadawac konkretne pytania. wiem ze sa prostrze programy, ale w premierze macie najwieksza kontrole nad projektem.
chyba tyle |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
![]() |
Dziękuję
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.04.2005
![]() |
Ja rowniez sciagnalem Adobe Premiere, tyle, ze 6.0 Trial Version, ale nie moge znalezc tam opcji wklejania napisow... Przeczytalem helpa, znalazlem cos o "Titles", ale to chyba nie jest jednak to o co mi chodzi. Czy ktos moglby mi pomoc? bylbym bardzo wdzieczny
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
![]() |
Witam ponownie.
Wybór padł jednak na Adobe Premiere Pro.Mam już projekt . Wszystko dobrze poprzycinane i połączone. Audio też dodałem. Pytanko mam takie W jakich ustawieniach najlepiej exportować plik do avi? W wmv mi się haczy. I pytanie drugie...czy idzie zmienić rozdzielczość pliku wynikowego? jakaś mała jest...na maturze na prezentacji może być bieda. Proszę o pomoc. Ostatnio zmieniany przez Dorian : 17.04.2005 o godz. 22:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
a potem traktujesz jako zwykly plik filmowy, tylko musisz go kalsc zawsze na wyzszej sciezce (timeline) niz twoj film na ktory nakladasz napis. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
1W jakich ustawieniach najlepiej exportować plik do avi?
2I pytanie drugie...czy idzie zmienić rozdzielczość pliku wynikowego? jakaś mała jest...na maturze na prezentacji może być bieda. Proszę o pomoc.[/QUOTE] 1 file>export>movie potem wybierasz GENERAL - microsoft DV AVI - zajmie mniej miejsca niz AVI a w dodatku (choc nie wiem czemu) jakosc bedzie lepsza w zalkadce VIDEO zostaw ustawienia takie jak masz nagrany film, nie piszesz nic jaka masz rozdzielczosc 720x480 dla ntsc , 720x576 dla PAL w Keyfr. and Rend. ustaw PROGRESIVE SCAN - to pozbedziesz sie przeplotu i chyba tyle |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wymiatacz
![]() |
1 file>export>movie potem wybierasz GENERAL - microsoft DV AVI - zajmie mniej miejsca niz AVI a w dodatku (choc nie wiem czemu) jakosc bedzie lepsza
w zalkadce VIDEO zostaw ustawienia takie jak masz nagrany film, nie piszesz nic jaka masz rozdzielczosc 720x480 dla ntsc , 720x576 dla PAL w Keyfr. and Rend. ustaw PROGRESIVE SCAN - to pozbedziesz sie przeplotu i chyba tyle[/QUOTE] Dziękuję bardzo!! Jest znacznie lepiej..lecz mam jeszcze jedno pytanie.Plik wynikowy zajął 925MB. Czy można coś zmienić w ustawieniach aby zmieściło się na płytę 700mb? Jeśli nie to czym dokompresować do tegoż rozmiaru?Dodam ,że filmik ma poniżej 5 min O_o. Dziękuję z góry za odp. Ostatnio zmieniany przez Dorian : 17.04.2005 o godz. 23:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
virtualdub jest chyba najpopularniejszym kompresorem, ja osobiscie uzywam procodera, ale jest dosc drogi, dub jest darmowy w sieci.
albo sprobuj Auto Gordian Knot, najnowsza wersja kompresuje AVI |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|