Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.04.2005, 17:30   #1
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nowa Matura a edycja audio/video:P

Witam!

Siostra moja w tym roku zdaje maturę Współczuję i dostała zadanie przedziwne

Ma przedstawić prezentację audiowizualną na podstawie Nad Niemnem i Pana Tadeusza.

Pana Tadzia ma na DVD a Nad Niemnem na 4 płytach VCD

I teraz tak:

Z Pana Tadeusza wypisała mi fragmenty ( minutowo ) np. od 00:02:10 do 00:02:45 leci coś tam i to z filmu wycinam...dalej 00:14:17 do 00:15:23 i wycinam...itd z Nad Niemnem podobnie..

Wszystkie wycinanki mają się ułożyć na 5 minutową prezentację sklejone razem i dodany dźwięk ( jakiś mp3 lub wav) jako podkład do całości wyklejanki.

Pytanko..
czym to zrobić? Virtual Dubem? Może Adobe Premiere? Nie za bardzo znam się na kompresji i zagadnieniach , a także na samej obsłudze programów edytujących.

A może to wystarczy? http://www.videohelp.com/tmpgencedit.htm

Bardzo bym prosił o pomoc. To ważne.

Dzięki!

EDIT: Jesli chociażbyście podali mi programy jakimi można to w miarę łatwo przeprowadzić..byłbym bardzo wdzięczny. Co do instrukcji - kumam jako tako english i poradzę sobie pewnie. Także pliz...chociaż jakieś propozycje dot programów i w miarę możliwości choć jakieś podpowiedzi ( nie całe instrukcje )

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 11.04.2005 o godz. 17:36
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.04.2005, 17:37   #2
sight
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.11.2004
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sprawdz TMPGEnc 3.0 XPress
Stary 11.04.2005, 18:10   #3
exx
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.04.2005
exx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,
ja rowniez mam problem zwiazany z nowa matura i rowniez z dzwiekiem.

Mam prezentacje w powerpoincie w ktorej na dwoch oddzielnych slajdach bede prezentowal 2 filmy. Sek w tym, ze filmy sa anglojezyczne i musze do nich dorzucic napisy.

I teraz o co chodzi:

PP nie odtwarza napisow do filmu nawet jezeli sa w tym samym katalogu i maja ta sama nazwe co film, wiec musialem "wlepic" te napisy na obraz, tak jak ktos to poradzil w innym topicu uzywajac programu: AVIsubtitler.

Problem w tym, ze kiedy wlepilem juz te napisy to przestal sie odtwarzac dzwiek... i nie wiem co zrobic.. moze uzylem zlego kompresora podczas tego "wlepiania" sam nie wiem. Nie znam sie wogole na tych sprawach i bardzo prosilbym o jakas pomoc.

Z gory Thx..
exx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2005, 18:58   #4
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
do edycji, "sklejania" róznych fragmentów/klatek dodawanie efektów itd.polecam Sony Vegas 5.0

naprawde super programik
Stary 12.04.2005, 08:07   #5
ssslawek
Bywalec

Data rejestracji: 09.03.2005
ssslawek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja wszystko robie premierem (jesli chodzi o film) wycinanie co do klatki, napisy, dodawanie dzwieku, duzo ludzi tu obsluguje premiere, napewno pomoga, tylko trzeba zadawac konkretne pytania. wiem ze sa prostrze programy, ale w premierze macie najwieksza kontrole nad projektem.
chyba tyle
ssslawek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.04.2005, 22:13   #6
Dorian
Wymiatacz

Dziękuję bede probowac. Zdobylem Adobe Premiere Elements 1.0. Mam nadzieję ,że będzie pomocne.
Stary 12.04.2005, 22:21   #7
exx
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.04.2005
exx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja rowniez sciagnalem Adobe Premiere, tyle, ze 6.0 Trial Version, ale nie moge znalezc tam opcji wklejania napisow... Przeczytalem helpa, znalazlem cos o "Titles", ale to chyba nie jest jednak to o co mi chodzi. Czy ktos moglby mi pomoc? bylbym bardzo wdzieczny
exx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2005, 19:50   #8
Dorian
Wymiatacz

Witam ponownie.

Wybór padł jednak na Adobe Premiere Pro.Mam już projekt . Wszystko dobrze poprzycinane i połączone. Audio też dodałem.

Pytanko mam takie

W jakich ustawieniach najlepiej exportować plik do avi?

W wmv mi się haczy.

I pytanie drugie...czy idzie zmienić rozdzielczość pliku wynikowego? jakaś mała jest...na maturze na prezentacji może być bieda. Proszę o pomoc.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 17.04.2005 o godz. 22:16
Stary 17.04.2005, 23:05   #9
ssslawek
Bywalec

Cytat:
Napisany przez exx
Ja rowniez sciagnalem Adobe Premiere, tyle, ze 6.0 Trial Version, ale nie moge znalezc tam opcji wklejania napisow... Przeczytalem helpa, znalazlem cos o "Titles", ale to chyba nie jest jednak to o co mi chodzi. Czy ktos moglby mi pomoc? bylbym bardzo wdzieczny
tak, robisz to jako titles, w premiere pro jest to mniej skaplikowane, ale prawie to samo, wciskasz F9, otwiera sie nowe okno gdzie projektujesz napisy, saveujesz
a potem traktujesz jako zwykly plik filmowy, tylko musisz go kalsc zawsze na wyzszej sciezce (timeline) niz twoj film na ktory nakladasz napis.
Stary 17.04.2005, 23:17   #10
ssslawek
Bywalec

1W jakich ustawieniach najlepiej exportować plik do avi?

2I pytanie drugie...czy idzie zmienić rozdzielczość pliku wynikowego? jakaś mała jest...na maturze na prezentacji może być bieda. Proszę o pomoc.[/QUOTE]

1 file>export>movie potem wybierasz GENERAL - microsoft DV AVI - zajmie mniej miejsca niz AVI a w dodatku (choc nie wiem czemu) jakosc bedzie lepsza
w zalkadce VIDEO zostaw ustawienia takie jak masz nagrany film, nie piszesz nic jaka masz rozdzielczosc 720x480 dla ntsc , 720x576 dla PAL
w Keyfr. and Rend. ustaw PROGRESIVE SCAN - to pozbedziesz sie przeplotu
i chyba tyle
Stary 17.04.2005, 23:34   #11
Dorian
Wymiatacz

1 file>export>movie potem wybierasz GENERAL - microsoft DV AVI - zajmie mniej miejsca niz AVI a w dodatku (choc nie wiem czemu) jakosc bedzie lepsza
w zalkadce VIDEO zostaw ustawienia takie jak masz nagrany film, nie piszesz nic jaka masz rozdzielczosc 720x480 dla ntsc , 720x576 dla PAL
w Keyfr. and Rend. ustaw PROGRESIVE SCAN - to pozbedziesz sie przeplotu
i chyba tyle[/QUOTE]

Dziękuję bardzo!! Jest znacznie lepiej..lecz mam jeszcze jedno pytanie.Plik wynikowy zajął 925MB. Czy można coś zmienić w ustawieniach aby zmieściło się na płytę 700mb? Jeśli nie to czym dokompresować do tegoż rozmiaru?Dodam ,że filmik ma poniżej 5 min O_o. Dziękuję z góry za odp.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 17.04.2005 o godz. 23:49
Stary 29.04.2005, 03:17   #12
ssslawek
Bywalec

virtualdub jest chyba najpopularniejszym kompresorem, ja osobiscie uzywam procodera, ale jest dosc drogi, dub jest darmowy w sieci.
albo sprobuj Auto Gordian Knot, najnowsza wersja kompresuje AVI
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: