![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.04.2005
![]() |
Problem z ac3 !!
Hej, mam taki problem chce zripowac film z dvd na xvid i pozostawic oryginalna sciezke dzwiekowa ac3, jednak po zripowaniu tejze sciezki (zzucenie na dysk jako plik ".ac3" dvddecrypterem, subripperem lub robot4ripem) dzwiek jest za cichy, po dodaniu tejze sciezki do filmu caly film jest cihutki, pytanie : jak zzucic sam dzwiek z dvd zeby byl wystraczajco glosny (probowalem podbica tamtego dzwieku w programie besweet, troche pomoglo ale i tak jest za cichy a jak za duzo podbije dochodzi do przesterowania) czy ktos wie co jest grane ??
PS. Trzy sciezki roznych filmow ktore zzucalem powyzej opisana metoda maja za cichy dzwiek. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie używasz przypadkiem filtra Ac3Filter ?.
Jeśli tak, to odznacz ***8222;Normalize matrix***8221; we właściwościach na zakładce Mixer. Głośność dźwięku wzrośnie kilkukrotnie (zazwyczaj 8-12 dB). Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 13.07.2005 o godz. 00:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Hej, tak uzywam ac3, ale nie chodzi o odtwarzanie filmow, probowalem wylaczac normalize matrix ale to spowodowalo ze inne filmy z ac3 (ktore nie ja ripowalem) byly bardzo glosno, a moje slychac bylo normalnie, a chcialem aby moje filmy z ac3 mialy zblizona glosnosc do realeasow sciaganych z netu, pozatym gdy zmieniam ustawiena (wylaczone normalize matrix) i znow zrzucam z dvd strumien audio do ac3 i odpala pliku w winampie, to dzwiek dalej jest bardzo cichutki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Spróbuj zwiększyć głośność programem AC3Machine (jest tu : http://www.cobraverde.net/pliki/audio.rar), zaznaczając funkcję ***8222;Auto Find Maximum Gain***8221;.
Ale mimo, iż rzeczywiście czasem filmy DVD są bardzo ciche, to ja jednak pozostawiłbym dokładnie taką ścieżkę jaka była na oryginale. Przecież po to są filtry typu AC3Filter, aby z nich korzystać i zawsze można sobie zwiększyć lub zmniejszyć poziom dźwięku, a przynajmniej masz pewność, że jakość nie uległa pogorszeniu w procesie rekompresji.
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 14.07.2005 o godz. 00:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
hej !!, dzieki za opdowiedz, ale juz probowalem kozystac a ac3machine, nawet podbijalem recznie decybele w zakladce gain ale i tak bylo za cicho lub dzwiek sie przesterowal, a wlasnie chcialbym pozostawic oryginalna sciezke ac3. To znaczy ze po prostu dzwiek w dvd jest cicho i nie da sie go zzucic zeby byl glosniejszy ?? moze jest jakas inna metoda zzucenie dzwieku, z dvd do ac3 oprocz tych ktorych wykozystywalem (robot4rip, subripper, dvd decrypter, rejig). Te programy robia "demux audio" wiec moze sa jakies inne wykozystujace jakies dziwne kodowanie ktore sprawi iz zzucony dzwiek ac3 z dvd bedzie glosniejszy (np tak glosny jak w powerdvd). Tak wiec czy ja zzucam dzwiek prawidlowo a jest on po prostu za cichy, czy moze robie cos zle
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Guru
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Robisz wszystko OK, dźwięk jest cichy i takim go pozostaw. pozdrawiam edit : przy zamianie AC3 5.1 na wav-a wszystko się ze sobą zmiksuje i nie da się już wyodrębnić każdej ścieżki tak jak wcześniej, dlatego sens ma tylko późniejsza zamiana do AC3 2.0, no ale będzie głośno ![]()
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 14.07.2005 o godz. 21:43 |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
hej dzieki za odpowiedz !!!! to juz chyba zamyka problem. pozdrawiam !!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|