Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.07.2005, 20:35   #1
mahadeva
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.04.2005
mahadeva w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z ac3 !!

Hej, mam taki problem chce zripowac film z dvd na xvid i pozostawic oryginalna sciezke dzwiekowa ac3, jednak po zripowaniu tejze sciezki (zzucenie na dysk jako plik ".ac3" dvddecrypterem, subripperem lub robot4ripem) dzwiek jest za cichy, po dodaniu tejze sciezki do filmu caly film jest cihutki, pytanie : jak zzucic sam dzwiek z dvd zeby byl wystraczajco glosny (probowalem podbica tamtego dzwieku w programie besweet, troche pomoglo ale i tak jest za cichy a jak za duzo podbije dochodzi do przesterowania) czy ktos wie co jest grane ??

PS. Trzy sciezki roznych filmow ktore zzucalem powyzej opisana metoda maja za cichy dzwiek.
mahadeva jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.07.2005, 23:50   #2
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nie używasz przypadkiem filtra Ac3Filter ?.

Jeśli tak, to odznacz ***8222;Normalize matrix***8221; we właściwościach na zakładce Mixer.

Głośność dźwięku wzrośnie kilkukrotnie (zazwyczaj 8-12 dB).

Pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Problem z ac3 !!-ac3_filter.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 13.07.2005 o godz. 00:08
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2005, 09:07   #3
mahadeva
Nowy na forum

Hej, tak uzywam ac3, ale nie chodzi o odtwarzanie filmow, probowalem wylaczac normalize matrix ale to spowodowalo ze inne filmy z ac3 (ktore nie ja ripowalem) byly bardzo glosno, a moje slychac bylo normalnie, a chcialem aby moje filmy z ac3 mialy zblizona glosnosc do realeasow sciaganych z netu, pozatym gdy zmieniam ustawiena (wylaczone normalize matrix) i znow zrzucam z dvd strumien audio do ac3 i odpala pliku w winampie, to dzwiek dalej jest bardzo cichutki.
Stary 14.07.2005, 00:00   #4
Arepo
Guru

Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Spróbuj zwiększyć głośność programem AC3Machine (jest tu : http://www.cobraverde.net/pliki/audio.rar), zaznaczając funkcję ***8222;Auto Find Maximum Gain***8221;.

Ale mimo, iż rzeczywiście czasem filmy DVD są bardzo ciche, to ja jednak pozostawiłbym dokładnie taką ścieżkę jaka była na oryginale.

Przecież po to są filtry typu AC3Filter, aby z nich korzystać i zawsze można sobie zwiększyć lub zmniejszyć poziom dźwięku, a przynajmniej masz pewność, że jakość nie uległa pogorszeniu w procesie rekompresji.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Problem z ac3 !!-ac3machine.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 14.07.2005 o godz. 00:08
Stary 14.07.2005, 12:21   #5
mahadeva
Nowy na forum

hej !!, dzieki za opdowiedz, ale juz probowalem kozystac a ac3machine, nawet podbijalem recznie decybele w zakladce gain ale i tak bylo za cicho lub dzwiek sie przesterowal, a wlasnie chcialbym pozostawic oryginalna sciezke ac3. To znaczy ze po prostu dzwiek w dvd jest cicho i nie da sie go zzucic zeby byl glosniejszy ?? moze jest jakas inna metoda zzucenie dzwieku, z dvd do ac3 oprocz tych ktorych wykozystywalem (robot4rip, subripper, dvd decrypter, rejig). Te programy robia "demux audio" wiec moze sa jakies inne wykozystujace jakies dziwne kodowanie ktore sprawi iz zzucony dzwiek ac3 z dvd bedzie glosniejszy (np tak glosny jak w powerdvd). Tak wiec czy ja zzucam dzwiek prawidlowo a jest on po prostu za cichy, czy moze robie cos zle Pozdrawiam !!
Stary 14.07.2005, 21:23   #6
Arepo
Guru

Cytat:
Napisany przez mahadeva
To znaczy ze po prostu dzwiek w dvd jest cicho i nie da sie go zzucic zeby byl glosniejszy ??
Tak, to oznacza, że na DVD było cicho i nie da się go zrzucić tak aby był głośniejszy. Najwyżej już po zgraniu ścieżki audio wprowadzasz do niej zmiany, które wymagają rekompresji i obniżają jakość. Możliwe, że są programy, której robią to "w locie", ale jakoś nic nie przychodzi mi do głowy ...
Cytat:
Napisany przez mahadeva
moze jest jakas inna metoda zzucenie dzwieku, z dvd do ac3 oprocz tych ktorych wykozystywalem (robot4rip, subripper, dvd decrypter, rejig). ??
Jak już pisałem powyżej, nie ma innej metody, zgrywasz jak najbardziej prawidłowo.
Cytat:
Napisany przez mahadeva
Te programy robia "demux audio" wiec moze sa jakies inne wykozystujace jakies dziwne kodowanie ktore sprawi iz zzucony dzwiek ac3 z dvd bedzie glosniejszy
Robiąc ***8222;demux audio***8221; po prostu oddzielasz ścieżkę audio od video, nie wprowadzając do niej żadnych zmian. Potem możesz przekonwertować dźwięk choćby w AC3Machine albo zamienić ją na wav-a, podgłośnić i zakodować ponownie do AC3 lecz stracisz na jakości.
Cytat:
Napisany przez mahadeva
(np tak glosny jak w powerdvd)
Odtwarzanie w różnych programach z inną głośnością może być spowodowane tym, iż korzystają one z różnych kodeków, inaczej skonfigurowanych. Np. Winamp może mieć swoją wtyczkę odtwarzającą dźwięk, która robi to nieco inaczej niż ta, z której korzysta PowerDVD. U mnie nie zauważyłem jednak takiego efektu, PowerDVD odtwarza mniej więcej z taką głośnością jak inne playery.
Cytat:
Napisany przez mahadeva
Tak wiec czy ja zzucam dzwiek prawidlowo a jest on po prostu za cichy, czy moze robie cos zle Pozdrawiam !!
Podsumuję :

Robisz wszystko OK, dźwięk jest cichy i takim go pozostaw.

pozdrawiam

edit :
przy zamianie AC3 5.1 na wav-a wszystko się ze sobą zmiksuje i nie da się już wyodrębnić każdej ścieżki tak jak wcześniej, dlatego sens ma tylko późniejsza zamiana do AC3 2.0, no ale będzie głośno

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 14.07.2005 o godz. 21:43
Stary 15.07.2005, 08:25   #7
mahadeva
Nowy na forum

hej dzieki za odpowiedz !!!! to juz chyba zamyka problem. pozdrawiam !!!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: