Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DivX, Xvid, Matroska i inne

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.12.2003, 23:39   #1
tomeksi
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.12.2003
tomeksi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z dzwiekiem po przrobce Avi do MPG

Mam problem poniewaz jak przerabiam plik Avi na MPG urzywajac programow Subtitle Tool,Virtual Dub oraz TMPGEnc,dzieje sie taka rzecz: dziele film na dzwie czesci tak aby miescil sie na dwoch plytach (oryginalnie zajmuje ok 700MB)a wtedy:pierwsza plyta jest w porzadku a na drugiej dzwiek jest opozniony jakies 4 sekundy!!!, DLACZEGO(druga czesc zaczyna sie dokladnie gdzie zakonczylem pierwsza) POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tomeksi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.12.2003, 08:32   #2
areks
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.12.2003
areks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
spróbuj tak

Cześć. Jeśli chodzi o przerobieie avi (utworzenie np. 2CD VCD/SVSD) to ja mam takie sugestie, które sam wykorzystuję.
Metoda 1 (polecana i stosowana obecnie przeze mnie).
Przerabiam całe avi na mpeg (z zastosowaniem programów, które wymieniłeś).
Powstaje 1 MPG, który następnie dzielę w TMPGenc (File/MpegTool/Merge&Cut).
Dzielenie (lub łaczenie) mpega w TMPGenc nie jest skomplikowane i nie za bardzo czasochłonne.Jest to metoda prosta i szybka.
Metoda 2 (stosowałem wcześniej też skuteczna; wymagana gdy VD przy otwieraniu avica napisze komunikat "VBR audio stream detected" - wtedy przesunięcie audio o video wystąpi nawet bez dzielenia avica).
Przed konwersją avi do mpeg trzeba "wyjąć" audio z avica. Tu tego nie opiszę, bo to jest opisane w wielu miejscach w internecie (używam do tego VirtualDubMod - zrzucenie spakowanego wav, obróbka tego wav' a na niespakowanego - taki jak utwory audio gotowe na płytke audio). Aby to wykonać używam różnych programów w zależności jaki dźwięk jest w oryginalnym avi (CDex; HeadAC3he.exe dla ac3). Następnie do VD wczytuję avi a w sekcji audio wybieram Wav audio i wskazuję na plik wav, który utworzyłem.
Teraz nie powinno być przesunięć pomiędzy obrazem i dźwiękiem.

Obie metody skuteczne jeżeli plik avi nie zawiera błędów. Wtedy trzeba używać Audio/interleaving i nawet konwertować po kawałku avica używając różnych przesunięć w zależności jakie są w danej części filmu. Póżniej wszystko można połączyć / podzielić pod TMPGenc.

To tyle życzę powodzenia.
areks jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: