![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.12.2003
![]() |
Problem z dzwiekiem po przrobce Avi do MPG
Mam problem poniewaz jak przerabiam plik Avi na MPG urzywajac programow Subtitle Tool,Virtual Dub oraz TMPGEnc,dzieje sie taka rzecz: dziele film na dzwie czesci tak aby miescil sie na dwoch plytach (oryginalnie zajmuje ok 700MB)a wtedy:pierwsza plyta jest w porzadku a na drugiej dzwiek jest opozniony jakies 4 sekundy!!!, DLACZEGO
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
spróbuj tak
Cześć. Jeśli chodzi o przerobieie avi (utworzenie np. 2CD VCD/SVSD) to ja mam takie sugestie, które sam wykorzystuję.
Metoda 1 (polecana i stosowana obecnie przeze mnie). Przerabiam całe avi na mpeg (z zastosowaniem programów, które wymieniłeś). Powstaje 1 MPG, który następnie dzielę w TMPGenc (File/MpegTool/Merge&Cut). Dzielenie (lub łaczenie) mpega w TMPGenc nie jest skomplikowane i nie za bardzo czasochłonne.Jest to metoda prosta i szybka. Metoda 2 (stosowałem wcześniej też skuteczna; wymagana gdy VD przy otwieraniu avica napisze komunikat "VBR audio stream detected" - wtedy przesunięcie audio o video wystąpi nawet bez dzielenia avica). Przed konwersją avi do mpeg trzeba "wyjąć" audio z avica. Tu tego nie opiszę, bo to jest opisane w wielu miejscach w internecie (używam do tego VirtualDubMod - zrzucenie spakowanego wav, obróbka tego wav' a na niespakowanego - taki jak utwory audio gotowe na płytke audio). Aby to wykonać używam różnych programów w zależności jaki dźwięk jest w oryginalnym avi (CDex; HeadAC3he.exe dla ac3). Następnie do VD wczytuję avi a w sekcji audio wybieram Wav audio i wskazuję na plik wav, który utworzyłem. Teraz nie powinno być przesunięć pomiędzy obrazem i dźwiękiem. Obie metody skuteczne jeżeli plik avi nie zawiera błędów. Wtedy trzeba używać Audio/interleaving i nawet konwertować po kawałku avica używając różnych przesunięć w zależności jakie są w danej części filmu. Póżniej wszystko można połączyć / podzielić pod TMPGenc. To tyle życzę powodzenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|