Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 19.10.2003, 17:22   #1
ToM/UD
Bywalec
 
Data rejestracji: 19.10.2003
Posty: 27
ToM/UD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z odtwarzaniem po dodaniu napisów (pytanie do Mr Yoda)

Witam !!!

Co prawda w nagrywanie DVD i dodawanie napisow bawie sie dopiero od wczoraj no i napotkalem pierwszy problem.

(troche dlugawe ale staralem sie opisac dokladnie problem)


Po dodaniu napisow po ogladnieciu 1-szej czolowki wyskakuje info (dysk DVD uszkodzony) ... jesli wybiore recznie odpowiedniego vob-a to jest wszystko niby ok lacznie z dodanymi napisami, jednak wywala sie np. po nacisnieciu przewijania.

Teraz info co i jak jest robione:

Nagrywanie z pliku ISO (zawiera menu i wszystkie dodatki) - plik jest ok bo bez dodawania napisow wszystko lazi po wypaleniu ok.

Struktura:
Intro1
| (po odczytaniu Intro1 wywala sie)
Intro2
|
Menu
| | | itd...

Napisy dodaje zgodnie z opisem umieszczonym na stronce: http://yoda.plukwa.net/DVD/napisy/index.html

Caly procesprzebiega niby poprawnie... (napisy generuje sobie w 4 bitowych bitmapach bez kompresji - reszta robiona w scenariscie).

No i jak mowilem po zlozeniu ifoupdate i wypaleniu
robi sie kaszana

Z tego co sobie mysle pliki ifo sa raczej ok moze uszkadza vob-y scenarist 2.6 (klucz sprzetowy moze zle styka w porcie )

Kolejna sprawa to po rozlozeniu mam 2 katalogi z napisami (napisy holenderskie) w jednym zrobione jako W i w drugim jako L.

IFOedit pokazuje jw w oryginalnym pliku jako jeden jezyk z odniesieniem do 2 katalogow:

SubPicture 1: Nederlands (2-bit rle) (ID: 0x20,0x21)

Po rozlozeniu i zlozeniu (dodanie nowych napisow pokazuje juz jako
2 osobne:

SubPicture 1: Nederlands (2-bit rle) (ID: 0x20)
SubPicture 2: Nederlands (2-bit rle) (ID: 0x21)

kolejne ID to juz dolozony PL. W scenariscie odpowiedni zazaczylem jedne jako L drugie jako W (tak jak w oryginale) jednak mimo wszystko rozwala je na 2 SubPicture..

No i to by bylo chyba wszystko w tym temacie, wdzieczny byl bym za link jak robic napisy IFOEditem, bo jesli to wina scenarista to obawiam sie ze innej wersji lub innego klucza sprzetowego nieuda mi sie dorawc


Pozdrawiam
Tomek
ToM/UD jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.10.2003, 21:21   #2
ToM/UD
Bywalec
 
Data rejestracji: 19.10.2003
Posty: 27
ToM/UD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hmm....
wlasnie pobawilem sie dvdmaestro v2.9.2915a i efekt koncowy taki sam
calosc nagrywam w nero 6. Jednak podczas pracy dvdmaestro nieprzyjol (wywala jakis blad) mi jednego pliku audio (ac3 6ch) 2 kanalowy zaimportowal bez problemu to samo z video. Jednak kij wie dlaczego nie wyswietla mi po kompilacji polskich napisow mimo ze w dvdmaestro byly widoczne. W plajerku obojetnie co wybiore (NL lub PL) wyswietla tylko te pierwsze

Tak wiec widzac ze podpowiedzi jest cala masa :chytry: mam pytanko czy ktos wymienil bez problemu kturas z tych metod napisy w dvd (z wszystkimi bajerami: menu, dodatki itp.)


Pozdrawiam
Tomek

P.S.

...niechce mi sie rozklejac calego dvd na czesci pierwsze i na nowo kompilowac (troche by to czasu zajelo) ...wiec moze ktos cos wymysli w tym temacie
ToM/UD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2003, 23:41   #3
ToM/UD
Bywalec
 
Data rejestracji: 19.10.2003
Posty: 27
ToM/UD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oki i dalsze moje wnioski prowadzace przynajmniej mnie do nikad

intro o ktorym pisalem znajduje sie w pliku

Video_ts.vob
plik ifo nie jest tutaj ruszany (chyba nie) przez ifoupdate

natomiast menu mamy w pliku:
VTS_01_0.vob
oczywiscie nie jest on podmieniany zmieniane sa vob-y vts_01_1 do 4 ...
jednak robione jest update pliku ifo (ifoupdate) danymi z pliku ifo zrobionymi przez scenarist-a.

No i tu sie zastanawiam dlaczego wyklada sie juz na pliku Video_ts.vob (wywala blad po odtworzeniu kawalka) ... moze tearaz ktos cos poradzi ?

pozatym jak wyciagnoc dane z Video_ts.vob vobedit sobie z tym nieradzi (zapewne dane sa w jakims innym formacie) ...
ToM/UD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2003, 09:19   #4
ToM/UD
Bywalec
 
Data rejestracji: 19.10.2003
Posty: 27
ToM/UD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No i zgupialem do reszty
Na stacjonarnym jakims badziewnym LG (taki razem z VHS) wszystko lazi ok... a na kompie sie wywala :o ... ehh
ToM/UD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.