![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Zaprenumerowany
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
Przesunięcie dźwięku w filmie
Przerabiam film Bruce Wszechmogący skompresowany w XviD na wersję VCD. Chcę, żeby film był z napisami, więc dodatkowo musze przepuścic go przez VirtualDuba i gdy to robie, to pojawia się ten słynny komunikat, o przesunięciu dźwięku.
Chciałbym się dowiedzieć co mam zrobic, by tego nie było i dźwięk był normalnie? Szukałem juz na forum i przeczytałem, by uzyc NanDuba. OK, sprawdziłem. Załadowałem film i puściłem kawałek - dźwięk szedł równo, ale po ok. 5 sekundach kompletna cisza. W każdym filmie w każdym momencie. Chwilę słychać i potem nic. Więc spróbowałem VirtualDubMod. Pojawiło się to samo okienko przy wczytywaniu filmu co w normalnym VD, ale była możliwość wyboru. Kliknąłem na NIE i dźwięk szedł normalnie. Dobra, puściłem to do TMPGenc i skompresowałem na VCD i wszystko byłoby OK, ale po kompresji na VCD w filmie słychać co sekundę takie wyciszenie dźwięku czyli jakby pykanie. Coś zakłóca! A w programie w podglądzie tego nie było! Co mam zrobić? Moze znacie jakis program, którym mógłbym zgrać samą ścieżkę i potem wsadzić ją tylko do TMPGenca? Nie mogę tego zrobić za pomocą File->Save WAV w VD, bo WAV z dźwiękiem będzie przesunięty tak samo! ![]() Pomocy! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Spróbuj GoldWave.
![]() |
#3 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ustaw:
Preload - 500 ms Interleaving - 1ms Compression - No compression Conversion - SR - No change, Precision - 16 bit, Stereo, High Quality Potem daj file | save wav i poczekaj ze 20 minut ash zapisze sobie wava Jak skonczy wylacz VDub i wlacz jeszcze raz, po czym ustaw audio na directstrem copy, zmaiast source audio wybeirza wav audio i wczytaj stworzonego wava. interleaving na 1ms, preload na 500. Powinno pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zaprenumerowany
![]() |
Strasznie to skomplikowane. Sam w życiu bym na to nie wpadł. Dzięki - sprawdzę i się odezwę - jutro, ok?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
a ja proponuje zrobic wszystko za jednym razem (avi + napisy -> VCD)
do tego sluzy programik The FilmMachine... prosty latwy i przyjemny i napisy sam dodaje!
![]() |
#6 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na peirwszy rzut oka moze i skomplikowane. Ja jesli dostaje komunikat o dzwieku VBR robei to juz odruchowo. Aha, nastepne moje czynnosci : jesli film jest dluzszy od 80 min to znacze plyte 1 (HOME i END), wybeiram file | start frame server, zapisuje VDR i wczytuje go w tmpgenc. Kompresja, potem powort do VD i zaznaczam dysk 2 i powtarzam czynnosci. Na koneic wypalam oba MPG przy pomocy nero i kasuje *.avi i *.wav. Zycze powodzenia - to naprawde nie jest trudne!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zaprenumerowany
![]() |
Więc nie wiem jak, ale zrobiłem to swoją odkrytą metodą.
Włączam NanDuba i pomimo, ze w programie nie słyszę dźwięku, próbuję go zapisać do *.wav. Potem włączam VirtualDuba, grzecznie przyjmuję informację o dźwięku i robię No Audio. Potem Frame Server i do TMPGenca. W TMPGencu wczytuję zapisanego wava przez NanDuba. Ale popróbuję też waszych sposobów i ocenię, który jest dla mnie prostszy! ![]() A tak przy okazji: Wiecie może jak mogę przekonwertować *.MOV do formatu VCD? Mam w nim zapisany trailer filmowy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=5009
![]() |
![]() |
#9 |
Zaprenumerowany
![]() |
Nigdzie nie ma tego pliku, chyba wyskakuje jakiś błąd.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.02.2004
![]() |
a moze ktos moze mnie pomoc:
probuje przerobic film na vcd ktory jest w divxie, film jest niestety z dzwiekiem ac3...oddzielilam dzwiek od obrazu VirtualDubiem , ale niestety po przerobieniu dzwieku na format wave i polaczeniu programem TMPGEnc dzwiek jest mocno przesuniety...moze cos nie tak robie przy zmianie formatu dzwieku z ac3 na wave...robilam to programem besweetv1.5gui choc zawsze przerabialam na wave programem headac3he, ale teraz nie chce mi dzialac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
uzylam GoldWave, ale niestety dzwiek dalej sie rozjezdza
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zaprenumerowany
![]() |
Użyj VirtualDubModa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Video / Scan video stream for errors
dla bezpieczeństwa zrób kopię i skanuj oraz usuwaj złe klatki na niej, jakby cos nie wyszło ![]()
![]() |
|
|