![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.08.2003
![]() |
telewizor obcina napisy - jak poprawić?
w mp4 wklejone napisy, np. w potplayerze w laptopie są widoczne całkowicie:
https://i.imgur.com/N8wjl0f.png natomiast w telewizorze (wideo ze stacjonarnego playera podpietego do tv, plik podany do playera z dysku zewn.) napisy sa obciete: https://i.imgur.com/1Ty3fbR.png Jak napisy w tv poprawić? Pomysł najprostszy mam taki, żeby dorobić b. nieznaczne czarne pasy góra/dół (?). Ale może to nie tędy droga....? W każdym razie wszelkie operacje ustawieniowe dla obrazu w tv i w playerze - nie pomagają, chociaż jakos tam proporcje obrazu i w tv, i w playerze zmieniać można. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Proporcje obydwu obrazów nie są jednakowe, przynajmniej na screenach. To powinno dać się zmienić w ustawieniach playera albo TV. Wygląda na to, że obraz z playera jest dopasowywany na szerokość ekranu i dlatego obcina po wysokości. Szukaj jakiegoś ustawienia dopasowania na wysokość, wtedy po bokach powinny po zwężeniu pojawić się czarne paski. Może TV po ustawieniu na 'auto' sam dopasuje.
A na przyszłość wstawiaj napisy trochę wyżej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak dla mnie to musi być ustawienie tv albo playera. Nic tylko próbować.
RGB , Yxxx coś tam nie pamiętam tego skrótu, ale u mnie w playerze asusa mam. Ekran obrazu się zmienia , może coś da.
![]() |
#4 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Napisałem wcześniej: wykonałem wszelkie możliwe operacje na samym tv z widocznym filmem, rozciąganie, ściaganie, proporcje takie, śmakie - nie pomaga, albo obraz maleńki, jak pudełko zapałek, albo na cały ekran (różne proporcje), ale zawsze i to w ten sam sposób ucietymi napisami (jak na pogladowym screen). Fizycznie to widzę tak: trzeba obrazowi tzw. coś dodać na dole (więc i na górze), niewiele, żeby podniosło napisy. Pewnie trzeba to wykonać w jakimś sofcie kodującym, no trudno (jeśli czarne paski to w ogóle dobra droga). Niczego nie sugeruję, jeno pytam: jak ujawnić całe napisy? btw: to nie ja wstawiłem tak napisy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |