![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
Uszkodzony początek filmu - jak naprawić??
Mam film, który ma uszkodzone 40s na początku (Power DVD odtwarza go OK od ok. 40 s), są to litery - w jaki sposób wyciąć ten początek??
Próbowałem obrobić film w Maestro (po wczesniejszym rozdzieleniu Vob-ow Vobeditem) ale ten mimo, ze pokazuje, ze plik *.m2v jest prawidłowy i go importuje pozniej nie pozwala z nim nic zrobić - nie działa takze podgląd. p.s. z gory dzięki za odp. (...film to episode6 z SR, fajne menu Niemcy dorobili) pozdrawiam, budasty
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.12.2003
![]() |
A gdzie takie Ciekawe pliczki dorwałeś
![]() Pozdrawiam,
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Maestr SBT - wolno działa??
Witam wszystkich grupowiczów
Bawię się od jakiegoś czasu programem Maestro SBT. Wydaje mi się że strasznie wolno konwertuje mi napisy do pliku .ssa, zjadliwego dla DVD Maestro. Tak z ciekawości napiszcie jak długo wam robi te bitmapy (bądź tiffy). Mojemu sprzętowi zajmuje to niespełna 5 minut - wydaje mi się że za długo. Konfig mojego sprzętu podany jest w stopce. Zaznaczam iż na celleronie 566 robi to o wiele szybciej. Zastanawiam się czy to nie wina win XP pro+ sp1 + wszelkie poprawki (na kompie z celeronem jest postawiona winda 98). Jeżeli mieliście podobne problemy i uporaliście się z nimi to powiedzcie jak ten temat ugryźć. Pozdrawiam. Jimbeam1 Ostatnio zmieniany przez Jimbeam1 : 23.02.2004 o godz. 20:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Panowie, może ktoś odpowie na temat??
...a film ...napisałem skąd ("SR"), niestety nie jest dostępne oficjalne wydanie więc nie ma wyboru, jak Lucas wyda od razu znajdzie się w mojej kolekcji.
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.12.2003
![]() |
Qrde... jak masz już m2v to może spróbować jeszcze raz konwersji w tmpgenc. Ja bym tak zrobił. Innymi słowy ustawienia takie jak przy normalnym mpeg2 i do dzieła.
Nie bardzo wiem na czym polega uszkodzenie pliku więc ponowna konwersja jeżeli nie zaszkodzi to jest szansa że pomoże. Pytanie co znaczy "SR" ![]() Pozdrawiam, ps. ustawienia tmpgenc można wyszukać na stronie www.cobraverde.net
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Nie uzywalem Tmpgenc ale sprobuje, do obrobki DVD uzywam Maestro (o ile są potrzebne napisy) lub DVD Workshop-a, uszkodzenie polega na trzaskach i zniekształconym obrazie a poza tym m2v nie mozna obrobic w w/w programach co jeszcze mi sie nie zdarzyło.
pozdrawiam, budasty
![]() |
#7 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
obciąć kawałek możesz oczywiście w TMPGEnc ale też możesz spróbować takiej sztuczki w DVDMaestro: ustawiasz chapter zaraz po tej popsutej części a następnie robisz go jako First Play - wtedy film ci się zaczyna odtwarzać od dobrego miejsca. miałem też kiedyś zrąbany początek filmu i dzięki temu zabiegowi normalnie, bezbłędnie się odtwarzał na DVD...
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki wszystkim za odp. THX
![]()
![]() |
#9 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Hmm, jesli TMPGEnc ci "naprawia" film to nie przepuszczaj całego filmu, tylko podziel go na dwie części.
Pierwasza część to 1 minuta filmu a druga to reszta filmu. Następnie przekoduj tylko pierwszą część i połącz ja z przekodowaną Narzedzie do łączenia i dzielenia filmu jest w TMPGEnc File->MPEG Tools zakładka Merge & Cut.
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Fafer, moja wersja TMPGEnc nie umozliwia dzielenia plikow *.m2v a taki mam na wejsciu do obrobki... moze nowsze to potrafią, ale pomysł dobry
![]()
![]() |
#11 |
DVD Maniac
![]() |
Może wystarczy zmiana rozszerzenia na mpg albo mpv
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Hmm, co prawda uzyskałem "poprawny" mpg2 z poprawionym obrazem na początku filmu ale:
1. ani Workshop ani Pinnacle Video Studio 8 nie chcą go zaimportować 2. odnośnie wejściowego pliku m2v to Maestro pokazuje, ze plik jest OK ale czas odtwarzania 1 s - moze wystarczylo by w jakims ?? programie ustawić poprawnie czas odtwarzania... Nic, szukam dalej ...
![]() |
#13 |
DVD Maniac
![]() |
Czasem po zabawie w TMPGEnc w dzielnie i łączenie trzeba plik wynikowy demuxować nawet jesli jest to samo video i korzystać z pliku zdemuxowanego.
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Hmm, TMPGEnc nie dał rady, ale znalazłem rozwiązanie:
1. m2v i ac3 "zautoryzowałem" programem ReJig i hula, co prawda dzwiek sie rozjechał ale to juz nie problem, Maestro i all OK a jakosc Star Wars 6 rewelacja ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.11.2003
![]() |
budasty:
Obrabiałem ten sam film (Krieg der Sternen VI) i również miałem kłopot z początkiem. Poradziłem sobie w taki sposób: DVDShrink, Re-Author, niemieckie audio przecz, start-end, zaznaczyłem start dokładnie w miejscu pojawiania sie tytułu filmu, end normalnie, na samym końcu. Shrink zapisał wszystko jako DVD (bez rekompresji, oczywiście) z pominięciem poczatku, który sprawiał kłopoty. Dalej z takim materiałem można zrobić wszystko. A menu i tak zawsze wywalam. Pytanie do ciebie - bład na początku wykryłeś czymś (jakimś narzędziem) czy "na macanego"? Brenda |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|